Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ANALIZA VREMENA

Iza nas posebno topao listopad, Vakula otkriva što nas čeka u studenom

Autor: ZL

01.11.2022. 15:19
Iza nas posebno topao listopad, Vakula otkriva što nas čeka u studenom

Foto: Arif SitnicaI dok će sljedećih dana biti sve detaljnijih i pouzdanijih prognoza zahladnjenja, kiše, u planinama možda čak i snijega, već sada se može preliminarno zaključiti kako je ovaj listopad po mnogočemu bio poseban, piša Zoran Vakula za HRT.


U mnogim hrvatskim krajevima najviša temperatura zraka nikada nije bila tako kasno u godini tako visoka kao prošlih dana.


U Kninu u ovotjedni ponedjeljak – čak 29,8 °C. Kao da je ljeto, a ne kraj listopada!


Nikad do sada
Ili primjerice u Splitu – nikada do ove godine svi listopadski dani nisu imali najvišu dnevnu temperaturu zraka višu od 20 °C, čak i od 21 °C, pri čemu čak 20 dana s najnižom dnevnom temperaturom višom od 17 °C!?


I dok će te informacije ostati samo u detaljnijim klimatološkim analizama, u onima češće spominjanim i korištenim ostat će zapisano kako je od ove godine najviša temperatura zraka u listopadu na Puntijarki 23,7 °C, a u Delnicama čak 26,2 °C! I to izmjereno potkraj listopada!


Brod na rivi, Arif Sitnica


Nakon u mnogim krajevima kišnog pa čak i ekstremno kišnog rujna – u listopadu je diljem Hrvatske zabilježen manjak oborine, ponegdje čak i rekordan, kao primjerice u Goricama, Imotskom, Pločama, Poreču, Kaštelima i Zemuniku, te posebice u Komiži, gdje se tijekom cijelog listopada skupilo svega 2 decilitra kiše po četvornome metru. Još manje u Šibeniku, gdje je ukupna mjesečna količina oborine 0,0 litara – kao i rekordne 1967. godine.


Rekordna srednja temperatura


I srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine je rekordna u mnogim mjestima, primjerice u Gospiću, gdje podaci postoje još od sredine 19. stoljeća, te u Kninu i Rijeci.


U Dubrovniku i Splitu u istom je razdoblju u znanoj povijesti mjerenja toplije bilo samo 2018., a u Osijeku i Zagrebu 2007. godine!


Premda nam u ovom tjednu slijedi promjena vremena, prema trenutačno najvjerojatnijim prognozama za sljedeća 4 tjedna – ni u studenome ne bi trebalo biti velike i dugotrajne hladnoće, a hoće li se pojaviti u najnovijim dugoročnijim prognozama za zimske mjesece – saznat će se uskoro, javlja HRT.