Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VIŠEDESETLJETNA TRADICIJA

Na rivi održana trka tovara, 55. memorijal kenje Vijole

Autor: Nikolina Lucić

09.08.2023. 19:29
Na rivi održana trka tovara, 55. memorijal kenje Vijole

Foto: Boris KačanJedna od najpoznatijih sukošanskih ljetnih manifestacija – »55. memorijal kenje Vijole« održan je na sukošanskoj rivi. Ova višedesetljetna tradicija u selo privlači sve više posjetitelja, koji osim u utrci, uživaju i u dobroj zabavi i koncertima. Tovar je oduvijek bio simbol Dalmacije, a posebno ga se voli i poštuje u Sukošanu, gdje mu je čak podignut i spomenik. upravo je zato »memorijal kenje Vijole« jedna od najdugovječnijih i najposjećenijih dalmatinskih utrka tovara. Izdržljive su to i spretne životinje, koje su stoljećima seljacima bile najbolji prijatelj i najvrjedniji pomoćnik, bilo da treba tegliti teške terete ili raditi u polju. no, poznati su i po svojoj tvrdoglavosti i impulzivnosti, tak oda svaka trka tovara sa sobom, osim dobre zabave nosi i salve smijeha, jer na stazi se svašta može vidjeti.


– Nakon što je zbog loše vremenske prognoze u nedjelju odgođena, s velikim je uspjehom pod pokroviteljstvom i u organizaciji TZO Sukošan, Općine Sukošan, Komunalnog poduzeća »Zlatna luka« Sukošan i Udruga Sukošana, održana Trka tovarov »55. memorijal kenje Vijole«. Ukupno je sudjelovalo 17 tovara i jahača. Nakon pregleda i doping kontrole koju je obavio »doktor Dika«, nitko nije diskvalificiran. Održane su tri polufinalne utrke i finale u kojem je sudjelovalo šest najboljih polufinalista, kazala nam je Dobrila Dević, direktorica sukošanskog TZ-a, kazavši kako je pobjedu odnio Valentino Peljušić na tovaru Putku, s velikom prednošću pred drugoplasiranim Antom Oljicom – Cocom s tovarom Šiškom. Treće mjesto je osvojio Andrija Smolić – Smoljo sa svojom Mrkačušom. Mladi je Peljušić na leđima svog Putka nedavno osvojio i nagradu na 51. trci tovarov u Posedarju.


– Dodijelile su se tradicionalno i nagrade za »Najseksi i najlinijeg tovara«. Titula najseksi je jednoglasno dodijeljena tovaru Tigana kojeg je jahao Josip Vezilj, a daleko najliniji je bio tovar Meteor Mate Devića. Ovu godinu je po prvi puta u organizaciji sudjelovala Udruga za zaštitu i očuvanje tradicije »Poprug« Sukošan, koja je još uvijek u osnivanju. Bila je to jedna od najposjećenijih manifestacija posljednjih godina, po našoj procjeni bilo je oko tri tisuće posjetitelja, poručila je Dević, pozvavši sve ljubitelje dobre dalmatinske fešte da se i sljedeće ljeto vrate u Sukošan. Za zabavni dio programa pobrinuli su se grupa »Dilema«, a cijelom manifestacijom uspješno je »dirigirao« voditelj Andrija Vanjak.


Foto: BORIS KAČAN


Pobjednici utrka, Foto BORIS KAČAN