Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZAMEO IH VJETAR

Politiku najmanje napuštali HDZ-ovci, najviše pravaši

Autor: Marina Vlakić

09.08.2023. 16:46
Politiku najmanje napuštali HDZ-ovci, najviše pravaši

Foto: Arhiva ZL/Marin GospićOdlazak Zlatka Marasovića iz SDP-a samo je jedan u nizu slučajeva prisilnog ili dobrovoljnog odlaska iz stranke. Na Županijskoj skupštini u rujnu znat će se hoće li bivši SDP-ovac ostati nezavisnim vijećnikom ili će ući u nečiji klub, no zasad ostaje u politici, makar do isteka aktualnog saziva Skupštine.


Naime, zadarska lokalna scena pamti velik broj političara koji su napustili politiku i posvetili se sasvim drugom poslu. Najčešće su otvarali privatne firme, dok su neki drugi svoje hobije pretvorili u posao, čak vrlo unosan. Analiza izbornih listi, osobito onih s lokalnih izbora, najbolje otkriva koliki je broj političara napustio ovo područje, bilo da su ga obavljali kao dužnosnici s punim radnim vremenom ili tek kao vijećnici.


Liste s lokalnih izbora još iz 2013. godine tako pokazuju vrlo zanimljiv podatak, a taj je da se iz politike povuklo najviše pravaša. Znatno je manje HDZ-ovaca, što je logično jer su već desetljećima na vlasti te je njihovim političarima bilo puno lakše zadržati svoje sinekure. Neki su tako na lokalnim jaslama već dugi niz godina, rotirajući se s jedne dužnosti na drugu, dok su drugi u politici zasjali vrlo kratko i brzo »pregorjeli«, najčešće zbog prevelikih političkih ambicija.


HDZ-ova košarica MODES-u
Među njima je MODES Rudolfa Dvorskog, stranke koje jedva da se itko više sjeća, a koja je s političke su scene nestali upravo zbog prevelikih političkih apetita uoči lokalnih izbora 2017. godine kada su od HDZ-a tražili mjesto dožupana i dogradonačelnika. Naime, na lokalnim izborima 2013. HSP Ante Starčevića bio je glavni koalicijski partner HDZ-a koji im je dao mandate dožupana i dogradonačelnika Zadra. U međuvremenu su zadarski članovi uglavnom napustili HSP AS utemeljivši MODES. Međutim, na idućim izborima HDZ nije MODES-u htio prepustiti ova mjesta, kao ni ona svakog četvrtog vijećnika na listama.


HDZ se tada okrenuo drugom koalicijskom partneru, HSP-u Ante Starčevića, a MODES je pao u zaborav. Na izborima te godine MODES je ostvario vrlo loše rezultate te je predsjednik Rudolf Dvorski u Županiji ostao samo vijećnik, a danas više ni to. Napuštajući politiku, u kojoj je neko vrijeme bio zvijezda pa se brzo ugasio, otvorio je firmu za, kako na poslovnim stranicama stoji, » uklanjanje građevina«.


Najviše je odlazaka iz zadarske politike, pak, bilo među pravašima koje su također »pomeli« preveliki apetiti njihovih stranaka koje HDZ nije htio ispuniti. Tu je Vladimir Kovačević, bivši HSP-ov predsjednik Županijske skupštine koji danas radi u županijskoj Agenciji za ruralni razvoj, nakon što je smijenjen s mjesta ravnatelja. Tu je i pravaš Jozo Dragić koji je politiku napustio nakon imenovanja za ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, s obzirom da je ova dužnosti bila nespojiva s onom vijećnika Županijske skupštine. Politike se ostavio i Tomislav Šarić, bivši čelnik županijske organizacije HSP Ante Starčevića koji danas predaje na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.


Rudolf Dvorski, Foto: Arhiva ZL


Vratili se liječenju


Zbogom politici rekao je i bivši čelnik zadarskog HSP-a, Rade Škarica, koji se u potpunosti posvetio svom poslu. Naime, Škarica je ugledni neurokirurg zadarske Opće bolnice, koji više nije htio gubiti vrijeme na politička prepucavanja u Gradskom vijeću u kojemu je godinama obnašao dužnost vijećnika. U politici više nije ni HSP-ov Ivica Erlić koji se čak morao oprostiti i s mjestom ravnatelja važne županijske ustanove, Zavoda za hitnu medicinu, koju je godinama vodio. Naime, Erlić je smijenjen nakon afere iz siječnja 2022. kada ga je policija zaustavila za vrijeme karantene.


Protiv Erlića je tada podnesena kaznena prijava zbog sumnje na širenje i prenošenje covida-19, no to nije bilo sve – inspektori Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Erlića su prijavili zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare i krivotvorenja isprave na štetu javne zdravstvene ustanove na području Zadra. Osumnjičen je da je kao djelatnik Zavoda u srpnju 2019. i veljači 2022. godine, »s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, poslodavcu predao lažno sačinjene izjave o načinu dolaska na posao i povratka s posla«. Nakon predočene dokumentacije ustanova mu je od siječnja do ožujka 2020. godine te od veljače 2022. do veljače 2023. godine isplatila uvećanu naknadu za putne troškove.


Riječ je o svoti od 2.107 eura naknade za koju, kako je navela policija, nije imao pravo te je nakon kriminalističkog istraživanja Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru protiv njega podnesena kaznena prijava.


Od hobija napravili biznis


Politiku su napustili i pravaši Ivan Miličević koji se potpuno posvetio građevinskim vodama te Daniel Kotlar koji je usred političke karijere dao ostavku na mjesto predsjednika zadarskog ogranka, poručujući kako u HSP-u »nema unutarstranačke demokracije«, a danas je umirovljeni časnik HV-a.


Za razliku od njih, iz HDZ-a je u političku zavjetrinu otišlo daleko manje političara. Najpoznatiji među njima bivši je predsjednik Županijske skupštine, Željko Lončar, koji je 2020. podnio ostavku na svoju dužnost unatoč apelima rukovodstva da promijeni mišljenje. Naime, Lončar je ostavku podnio samo godinu dana prije isteka mandata, tvrdeći da su mu razlozi odlaska »osobne prirode«.


Na izbornim listama HDZ-a nema više ni bivšeg župana Stipe Zrilića koji je kasnije ostao i bez atraktivnog mjesta predstojnika Ureda državne uprave u Zadru. Iz politike se, svojom odlukom, u mirovinu povukao bivši zadarski gradonačelnik Živko Kolega, inače poznati zadarski kirurg. Još jedan liječnik oprostio se od politike, bivši dogradonačelnik Dražen Grgurović, danas ravnatelj privatne poliklinike. Njegova je kratka politička karijera osobito zanimljiva jer je u politiku ušao kao veliki kritičar HDZ-a, poručujući u kampanji kako treba »smijeniti dinosaure iz HDZ-a«. Na kraju se sam pridružio tim dinosaurima.


Jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji su napustili politiku i posvetili se hobiju poznati je zadarski vinar Radoslav Bobanović koji je u rodnoj Polači otvorio poljoprivrednu zadrugu. Njegov odlazak iz politike kasnije se pokazao punim pogotkom za vinoljupce i maslinare jer Bobanović danas niže brojne nagrade s tih područja.


Željko Lončar, Foto: ARHIVA ZL


SDP napustili najpoznatiji članovi


Iz zadarskog SDP-a, pak, otišla je cijela garnitura političara poput bivših čelnika podružnica Omerke Šarić Frantin, potpredsjednice Gradskog vijeća i jedne od najuglednijih gradskih vijećnica koja je važila za ponajboljeg poznavatelja materije o kojoj se raspravljalo na sjednicama. Razočarana situacijom u stranci, Šarić Frantin potpuno se povukla iz stranačkog života te je danas u mirovini, a njen brat Svetko Šarić, profesor je u zadarskoj srednjoj školi. I njihov kolega Miro Morović, nekadašnji kandidat za zadarskog dogradonačelnika, sasvim se povukao s političke scene, kao i bivši potpredsjednik županijske organizacije, Željko Mikin, koji je među prvim SDP-ovcima napustio politiku i otvorio privatnu firmu. Govoreći o SDP-ovim političarima svakako treba spomenuti umirovljenog Romana Meštrovića, prvog predsjednika Gradskog odbora, jednog od najkarizmatičnijih članova stranke čiji utjecaj više nitko nikada nije nadmašio.


Tu je još jedan SDP-ovac, ali sasvim različite priče zbog načina odlaska iz politike, bivši načelnik Vira Kristijan Kapović, koji se posljednjih godina odmaknuo od stranke te na zadnje lokalne izbore čak htio izići s nezavisnim listama. Kažemo htio zato što se usred kampanje morao povući zbog pravomoćne presude o protupravnoj gradnji Općine na pomorskom dobru na Viru. Kapović je imao velike ambicije u Županijskoj skupštini, međutim ova je presuda zapečatila njegovu političku karijeru te se danas na Viru bavi ugostiteljstvom.


Od ostalih stranaka čiji su se članovi zauvijek pozdravili s politikom vrijedi još spomenuti samo bivšeg predsjednika zadarskog HNS-a, Željka Predovana, koji je na zadnjim lokalnim izborima čak trebao biti kandidat za gradonačelnika udružene oporbe, međutim oporba se, očekivano, nije uspjela udružiti te se Predovan povukao iz svih kombinacija za čelnog čovjeka grada. Svo to vrijeme vodi uspješan arhitektonski ured.


Omerka Šarić Frantin, Foto: Arhiva ZL