Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Progovorile »šivanjem«

Zanimljivo predavanje i radionica za Dan žena

Autor: Marija Orešković

08.03.2023. 20:47
Zanimljivo predavanje i radionica za Dan žena

Foto: Mate Komina



 


Dan žena Hrvatska udruga za Art terapiju (HART) obilježila je zanimljivim predavanjem o kreativnim terapijama i njihovim utjecajima na ljudsku podsvijest, a nakon teoretskog dijela koji je prisutnima približio art terapiju i ulogu šivanja u njoj, slijedila je iskustvena radionica koja nosi naziv »Šivamo priču«.


»Šivanje« neurona


Žene su šivanjem priča oduvijek progovarale: slavile kada su dobile pravo glasa, propitivale kršenje ljudskih prava, socijalne pravde i obitelji. Danas je znanstveno dokazano da ručno šivanje stvara nove neurone u našem mozgu. Riječ je o aktivnosti koja jača psihološku otpornost te smiruje nemirne misli i pročišćava fokus.




– Predavanje je vezano uz kreativne terapije općenito s naglaskom na art terapiju, s obzirom na to da sam ja specijalistica za takvu terapiju, a sve kreativne terapije zapravo funkcioniraju na isti način, samo je modalitet drugačiji. Primjerice, u terapiji plesom i pokretom koristimo ples i pokret za ostvarenje ciljeva, u muzikoterapiji to je aktivna ili receptivna muzikoterapija i slično, kazala je Magdalena Rubeša, specijalistica art terapije.


– Radili smo s djecom, sa studentima, s odraslima, nema dobne granice, jedino se teme odabiru ovisno o ciljevima s obzirom na to s kojom populacijom se radi. Inače, šivanje je poznato gotovo 25 000 godina, međutim, zadnja znanstvena istraživanja otkrivaju da tijekom ručnog šivanja se stvaraju novi neuroni u mozgu, zato ga mi koristimo u terapiji, dodala je Rubeša.


Art terapija predstavlja profesiju mentalnog zdravlja koja koristi kreativne procese stvaranja likovnih radova da bi se poboljšalo i unaprijedilo psihičko, mentalno i emotivno stanje osoba svih dobnih granica. Ova terapija upotrebljava kreativan proces kao komunikacijski kanal kroz Art psihoterapijske tehnike koje kombiniraju koncepte psihilogije i vizualne umjetnosti.


Terapija kroz kreaciju


Kako se moglo čuti na jučerašnjem predavanju, pomoću art terapije postiže se direktan pristup nesvjesnome, s obzirom na to da dominantno traume proživljavamo u slikama. Riječ je o obliku komunikacije koji je tako »pametan« da zaobilazi podsvjesne filtere. Uz pomoć vizualnih uradaka mogu se prikazati sadržaji kojima se riječima ne mogu dočarati. Uz to, razvija se kreativan i alternativan način savladavanja problema gledajući u vizuale koji su nerijetko neočekivani. Likovni uradak opipljiv je proizvod koji se ne može promijeniti, a ni zaboraviti, to je trajna zabilježba našega unutrašnjega ja, za razliku od drugih formi kreativne terapije koje to nisu.


– Najčešće se socijalne problematike preispituju kroz pripovjedna platna. Svi mi imamo jedan dio sebe koji ne možemo ispričati i onda kroz sliku, odnosno šivanje to pričamo. Igla je u tom smislu fascinantna jer u isto vrijeme i probada i stvara. Time se dobiva dovoljno vremena da se procesira osobna bol i patnja, odnosno sve ono što nas muči. Kreativne terapije imaju moć da na direktno uđu u naše nesvjesno. Također, potrebno je naglasiti da ne moramo nužno imati neku dijagnozu da bi ušli u određeni terapijski proces nego je dovoljno malo istražiti sebe i olakšati si svakodnevne brige i stresove na ovaj način, objasnila je Magdalena Rubeša.