Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

"Žene u muškim zanimanjima"

Biti žena na brodu je normalno i poželjno

Autor: Doria Kolanović

08.03.2023. 19:46
Biti žena na brodu je normalno i poželjno

Foto: Arif SitnicaU ogranku Novi kampus Sveučilišne knjižnice održano je predavanje na temu “Žene u ‘muškim’ zanimanjima”, a u predavanju su sudjelovali mag. ing. naut. Nina Kostović, mag. ing. naut. Svetko Milin, kao i studentice i studenti Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru. Kostović je iz prve ruke posvjedočila kako je biti žena pomorac te se prisjetila lijepih trenutaka, časti i problema s kojima se susretala, a Milin se osvrnuo na postupno povećavanje broja žena u pomorstvu.


– Žene odlično rade taj posao. Žene na brodu rade sve poslove kao muškarci, nijedan posao nije toliko kompliciran da se ne može napraviti. Od prvog dana na brodu nije mi padalo na pamet da će na brodu biti žena, a nisam ni od djedova čuo da je na brodu bilo žena. Takva je tada bila kultura, govori Milin dodajući kako su žene uglavnom radile u kancelariji, bile su prevoditeljice i bavile su se ekonomskim poslovima.


– Od 2006. do 2009. godine prvi put sam se susreo sa ženskim kolegicama. Žene su pedantnije, a muško – ženska kombinacija na brodu je izrazito dobra, otkriva ovaj pomorac, dok je njegova kolegica Nina Kostović kazala kako je pet godina aktivno bila na brodu.
– Trenutačno stanje kadrovske strukture na brodu se mijenja. Ima više žena nego prije, ali to sporo napreduje. Muškarci su tradicionalno bili nositelji tog zanimanja, zbog nejednakih mogućnosti obrazovanja i specifičnosti posla. Danas ti razlozi vezani za obrazovanje ne postoje, ali teško je promijeniti ovaj drugi razlog – naučene načine razmišljanja, a to je da ženi nije mjesto na brodu. To trebamo mijenjati. Spol ne određuje hoćemo li raditi taj posao. Ono što uvijek nastojim govoriti svojim studenticama jest da se ne obeshrabre radi takvih razmišljanja. Biti žena na brodu je normalno i poželjno. To dobro djeluje na kolektiv na brodu, unosi raznolikost u svakodnevicu. U principu, kao žena na brodu se treba više dokazivati od kolega. Ni to ne treba biti obeshrabrujuće. Borite se, tako ćete olakšati ženama u budućnosti koje će se baviti tim poslom, govori Kostović i dodaje da joj je zajedništvo bilo jedno od dražih stvari na brodu.


Ipak, medalja ima dvije strane, napominje.


– Morate biti spremni na intenzivan rad. Brod je i brdo papirologije kako bi sve bilo po pravilima. Uz sav taj rad, ide i umor. Za vrijeme boravka na brodu, svoj privatni život stavljate na čekanje. Najbitnije je da nema diskriminacije po bilo kojoj osnovi, a ako do nje dođe, treba je odmah prijaviti, upozorava mag. ing. naut. Nina Kostović.