Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Izložba i predavanje

»Zamrznuta glazba« Davora Hrvoja otkriva lica svjetskih jazz velikana

Autor: Đurđa Baljak

08.03.2023. 22:03
»Zamrznuta glazba« Davora Hrvoja otkriva lica svjetskih jazz velikana

Foto: Arif SitnicaU multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je predstavljanje knjige »Zamrznuta glazba« autora i novinara Davora Hrvoja. Riječ je o knjizi u kojoj autor donosi razgovore s uglednim jazz glazbenicima kao što su Archie Shepp, Carla Bley, Hugh Masekela, Larry Coryell, Pat Metheny, Reggie Workman, Wayne Shorter i mnogi drugi. Uz autora o knjizi su govorili ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra Dina Bušić te ravnatelj HNK Zadar i jazz glazbenik Renato Švorinić. Cjelokupni program je proveden u organizaciji Američkog kutka, a na ulaznom dijelu knjižnice se od 6. do 18. ožujka može razgledati istoimena izložba. Naime, pored pisanja autor Hrvoj je i strastveni fotograf, a imao je priliku da su mu ispred fotografskog objektiva prodefilirali mnogi velikani jazz glazbe. Upitali smo ga da nam ispriča nešto više o cjelokupnom iskustvu intervjuiranja poznatih svjetskih jazz lica.


– Jedna od najvažnijih stvari u takvim situacija je što glazbenici vole govoriti o jazzu, a na meni je da što bolje i vjernije prenesem duh, atmosferu jednog čarobnog svijeta u kojem vlada zajedništvo, u kojem je ljubav prema glazbi i ljudima koji sviraju iznad svega, kaže je Hrvoj te otkriva kako je naziv knjige predložio urednik izdavačke kuće Ex Libris Karlo Ivić na temelju jednog istoimenog intervjua.


– Razgovori su nastajali u vremenskom rasponu od 1980-ih godina pa sve do danas. Za ovu knjigu sam poslao stotinjak intervjua koje sam odradio, no urednik je za ovu knjigu izabrao 35 intervjua. Zapravo to je već četvrta knjiga, a sad već imam materijal za novu knjigu, rekao je Hrvoj te se osvrnuo na reakciju društva na knjigu.
– Veseli me što knjiga dopire ne samo do ljubitelja jazza i samih glazbenika već i do drugih. Jedan od najvećih komplimenata dao mi je Renato Švorinić kada je rekao da je to knjiga koju drži pod jastukom i svaku večer čitam prije spavanja. Pričamo o stvarima koje su važne tim glazbenicima i često kroz razgovore sami glazbenici osvijeste kroz to svoju umjetnost i ono što rade jer možda nikada nisu razmišljali ili govorili na takav način, zaključio je Hrvoj.