Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zlatko Košta

Teodora Vigato predstavila knjigu o naprežaljenom zadarskom lutkaru i duši kazališne scene

Autor: Nikolina Lucić

18.11.2022. 09:52
Teodora Vigato predstavila knjigu o naprežaljenom zadarskom lutkaru i duši kazališne scene

Foto: Filip GotovinaUsusret programu manifestacije Noć kazališta, Ogranak Matice hrvatske u Zadru i Kazalište lutaka Zadar organizirali su predstavljanje knjige Teodore Vigato »San putujućeg glumca – Zlatko Košta«.


Knjigu su predstavili Milena Dundov, Tomislav Marijan Bilosnić i sama autorica, Teodora Vigato. Povodom Noći kazališta, osim predstavljanja knjige na daskama kazališta će zaigrati dvije predstave Kazališta »Vrlo gladna gusjenica« i »Noć u kazalištu« u izvedbi polaznika dramsko – lutkatske radionice Donatolina 1. Predstave su zakazane za ovu subote, 19. studenog u 11, odnosno 18 sati, dok će u 17 sati biti održana besplatna lutkarska radionica za djecu.


Autorica monografije, teatrologinja i kroničarka KLZ – a Teodora Vigato kazala nam je kako je monografija o Zlatku Košti prvo takvo djelo o nekom zadarskom lutkaru.


Duša kazališne scene
– Iako zadarska publika Zlatka pamti po brojnim nezaboravnim ulogama, »Michelangelo Bouonarotti«, uloga u kojoj se ostvario ne samo kao lutkar već i kao dramski glumac, komad je kojim se proslavio na našoj nacionalnoj sceni i zaslužio mnoge nagrade. Košta je bio duša zadarske kazališne scene i persona kakva se više nikada neće roditi, kazala je Vigato, dok je njegova supruga Mirijana istaknula kako je uvijek živio za kazalište, s tijekom zajedničkog života prošli su kroz mnoge predstave, likove i neprospavane noći.


Košta, prvak Kazališta lutaka Zadar, u ovoj je monografiji prikazan kao lutkar i animator koji je učio od najboljih zadarskih umjetnika. Svoju karijeru započeo je za vrijeme Luke Paljetka u predstavi » Postojani kositreni vojnik« 1978. godine. Na ogoljeloj je sceni nosio velike predstave 20. i 21. stoljeća. Iskazao se i kao jako dobar glumac te u 40-ak godina sazreo od poslužitelja lutke do njenog partnera. Koštin je lutkarski put neodvojiv od KLZ-a, a prve je korake napravio još u vrijeme kada je lutkarstvo bilo pod jakim utjecajem mimetičkog lutkarstva. Cijeli je život bio putujući glumac u potrazi za srećom. Kazalište maski jedno je od najupečatljivijih dijelova njegove karijere, a u predstavama 90-ih, Košta je uglavnom igrao u predstavama za odrasle na otvorenoj sceni.


Rast i mjene


– Imala sam sreću Zlatka osobno poznavati i iz prve ruke promatrati njegov rast i mjene u karijeri. Bio je jednako dobar glumac i lutkar, te se tijekom karijere uspješno prilagođavao svim promjenama u lutkarskoj umjetnosti, poručila je Vigato.


Milena Dundov, s kojom je Košta kreirao velike uloge i odigrao neke od najpoznatijih likova na predstavljanju je knjige kazala kako se o Zlatku i njegovu životu puno govorilo i za njegova života i nakon njegove smrti.


– »Mali princ«, »Planine«, »Don Quiote« i »Michelangelo Bouonarotti« samo su neke od predstava po kojima ga pamtim. Našu su suradnju obilježile neke od najpoznatijih predstava KLZ-a. Ono što mogu kazati jest da je sve likove uvijek igrao mladenački, sa žarom i ljubavlju prema glumi, što se rijetko kada vidi na pozornici, zaključila je Dundov, istaknuvši kako je Košta uvijek bio mlad u duši, zbog čega se tako dobro mogao poistovjetiti s likovima koje je igrao.