ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

GLAZBENI UKUSI

Zadrani ne vole "cajke", ali ne osuđuju one koji ih slušaju

Autor: Matea Guzalić

18.10.2023. 12:17
Zadrani ne vole

Foto: iStockU posljednje je vrijeme glazba postala jedno od aktualnih pitanja u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Zadru. S jedne strane imamo otkazivanje koncerta srpskog pjevača Saše Kovačevića u Bibinjama, isključivo zbog njegove nacionalnosti, a s druge strane imamo pjevačicu jednake nacionalnosti koja je gotovo istovremeno uspjela rasprodati karte za čak pet koncerata u zagrebačkoj Areni.


Treba spomenuti da kapacitet Arene za koncerte iznosi impozantnih 25 tisuća mjesta, što znači da je više od 125 tisuća Hrvata odlučilo uživo slušati Aleksandru Prijović. Sviđala nam se ova vrsta glazbe ili ne, svi se možemo složiti da je njezin uspjeh impresivan, unatoč zabranama i otkazivanjima koncerata.


Nekada je bio rock..


S jedne strane imamo one koji pokušavaju dokazati kako je Hrvatska bolja od »cajki«, dok s druge strane imamo i one koji su očigledno dokazali koliko se zapravo uživa o ovoj vrsti glazbe.
U svjetlu ovih događaja koji kao da su ispali iz scenarija dobre komedije, odlučili smo prošetati gradom i istražiti u kolikoj točno mjeri mladi Zadrani slušaju »cajke«, a također i što stariji građani misle o glazbenom ukusu mlađih.


Mladen nam je otkrio kako je u svoje tinejdžerske dane uživao na koncertima Atomskog skloništa i grupe Time, a takvih koncerata, kaže, danas, nažalost, više nema.


– Nekad je na našoj sceni za mlade bilo svega. U moje su vrijeme bile popularne grupe poput Timea, Bijelog dugmeta, Atomskog skloništa, i tako dalje. Postojali su koncerti na kojima su se mladi ljudi mogli ispuhati i naći svoje zadovoljstvo, a danas toga nema pa mladi zbog toga traže alternativu. Oni su puni energije i žele se isprazniti te živjeti punim plućima, a danas je to, nažalost teško, istaknuo je Mladen, dok je Nikica naglasio da mu se glazba koju danas sluša većina mladih, nikako ne sviđa.


Tihomir, Foto: Luka Jeličić


– Ovo što danas mladi slušaju je katastrofa. U moje vrijeme se slušao rock and roll, a sada su u fokusu ‘cajke’ i trap. Sve mi je to čudno, a ja i danas većinom slušam rock osamdesetih godina, izjavio je Nikica.


Tihomir smatra da svatko sam bira što će slušati te da to treba poštivati.


– Mislim da se nikome ne treba ništa uskraćivati. Svatko bira svoj život i svoju glazbu i živi onako kako žele. Ako je nešto demokracija i sloboda, neka se ta sloboda i poštuje, rekao je Tihomir dodajući da on najviše voli slušati klape.


Mihovil, Foto: Luka Jeličić


Metal, klasična, nigdje »cajke«


Željeli smo doznati koliko to mladih Zadrana zapravo sluša ‘cajke’, ali, moramo priznati, rezultati su nas iznenadili.


– Slušam zaista sve, ali najviše metal kojeg volim već preko dvadeset godina. Najviše slušam Rammstein, bio sam šest ili sedam puta na njihovom koncertu. Također slušam i klasičnu glazbu, ali pošto radim u muzeju, što bih drugo mogao slušati, kaže nam Mihovil, dok je Margarita ukratko s nama podijelila svoj glazbeni ukus.


– Slušam sve, od klasične glazbe i rocka, pa nadalje, kratko nam je rekla.


Mladen, Foto: Luka Jeličić


Dino sluša razne metal bendove – Metallicu, Megadeth, Iron Maiden, i slično.


– To što neki mladi danas slušaju ‘cajke’ nije moj problem, neka slušaju što vole, nemam nikakav problem s tim ni neki poseban komentar na to. Meni je samo bitno da ja to ne slušam, kratko i jasno rekao Dino.


Jesmo li naišli baš na one Zadrane koji ne slušaju cajke, dok su se oni koji provode svoje večeri u Operi i Podroomu izmigoljili iz naše ankete – nismo sigurni. No, izgleda da postoji mogućnost da većina Zadrana ipak ne sluša ‘cajke’, ali većina i ne osuđuje one koji ih slušaju.


Margarita, Foto: Luka Jeličić


Dino, Foto: Luka Jeličić