Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KLIMATSKI REKORDI

Zadarski vatrogasci imali su jednu od najmirnijih sezona

Autor: Marina Vlakić

19.08.2023. 15:55
Zadarski vatrogasci imali su jednu od najmirnijih sezona

Foto: Arif SitnicaZadarsku Javnu vatrogasnu postrojbu ovog su ljeta mučile dvije stvari, štrajk dijela vatrogasaca te najveće temperature ikad izmjerene u Hrvatskoj. Naime, mjerenja klimatologa kažu kako je ovaj srpanj imao najveće temperature dosad te je u srpnju izmjeren klimatski rekord ne samo u Hrvatskoj, već i na čitavoj zemljinoj kugli.


Prema izvještaju Klimatskog opservatorija Europske unije, srpanj je bio obilježen toplinskim valovima i požarima diljem svijeta, te je za 0,33 stupnja Celzija bio veći od rekorda postavljenog u srpnju 2019. kada je prosječna temperatura na planetu iznosila 16,63 stupnjeva Celzija.


Stoga je pomalo nevjerojatan podatak da su zadarski vatrogasci imali jednu od najmirnijih sezona, praktično sa samo dva veća požara. Ovaj podatak potvrdio nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, Boris Jović, ističući kako se, s obzirom na najavu toplotnog vala, nadaju da će ovogodišnja sezona ovakva i ostati.


Boris Jović, Foto: Mislav Klanac


Oprezni zbog toplotnog vala
– Ova nam je sezona bila povoljna, imali smo samo dva veća požara, od kojih je jedan bio na otvorenom prostoru u Kožinu te istoga dana drugi, manji na Sinjoretovu. A od većih imali smo još samo požar hale s otpadom za reciklažu u Poljica Brigu, a taj dio Mazija je dosta kompliciran za gašenje jer ima velike količina opasnog zapaljivog otpada s velikom količinom produkata gorenja. U hali se nalazilo preko tisuću metara kubičnih otpada koje je trebalo izgurati iz hale i pogasiti. Požar je bio složen jer, iako se nije mogao proširiti izvan prostora, zahtijevao dosta angažmana ljudi i tehnike. I to je ono što smo imali u sezoni, kaže Jović, napominjući kako još uvijek ne mogu odahnuti jer prognoze za ovaj vikend, ali i naredne dane, nisu najpovoljnije.


– Sezona još nije gotova, pred nama je intenzivno sušno razdoblje s povećanim temperaturama, pa ćemo tek vidjeti kako će biti do kraja ljeta. Najavljuje se novi toplotni val te još uvijek može biti opasnih situacija, ali ako ostane ovako kako je dosad bilo, možemo zaista reći da smo imali dobru sezonu, zaključuje zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe.


Foto: Arif Sitnica


I u Hrvatskoj puno manje požara


Ove im je godine, dakle, i priroda izišla ususret s obzirom da su imali jednu otežavajuću okolnost, štrajk grupe vatrogasaca. Kao što je poznato, njih dvadesetak iz sindikata Zajedno štrajkali su tražeći veća materijalna prava, no zapovjednik Jović je isticao kako su i ovi vatrogasci zajedno s ostalim kolegama od početka izlazili na intervencije. No, kako je priznao i sam Jović, ovo je ipak narušilo međusobne odnose između vatrogasaca članova Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika koji su u većini, te manjeg broja članova sindikata Zajedno. Na ruku im je ipak išla sezona u kojoj je, unatoč rekordnim temperaturama, bilo jako malo požara.


Ovdje treba napomenuti i da je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković ovih dana istaknuo kako su ove sezone imali manji broj požara zbog dugog kišnog razdoblja. O ovogodišnjoj situaciji u Zadru, ali i u Hrvatskoj, ako najbolje govori podatak da je na području cijele RH ove godine na otvorenom prostoru zabilježeno 1786 požara, a prošle čak 6800.


Foto: HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL