Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

POVRATAK MANIFESTACIJE

"Pag na meniju" ponosno servirao gastronomska i kulturna blaga

Autor: Nikolina Lucić

02.05.2023. 15:04

Foto: TZG PAGIza nas još je jedna manifestacija »Pag na meniju«, tradicionalno predsezonsko druženje paških ugostitelja i turističkih djelatnika s njihovim posjetiteljima. Bogat je program kao i uvijek okupio mnoštvo, koje je imalo priliku uživati u zabavnim, kulturnim i gastronomskim programima.


Priznanja najboljim ugostiteljima


A, osim zabave, tradicionalno su dodijeljena i priznanja najboljim paškim ugostiteljima – posebni standardi kvalitete i uspješnosti tradicionalne kuhinje otoka Paga zaslužili su restorani Na Tale i Na Katine, Wine&Chesse bar Trapula s područja grada Paga i konoba Divlja maslina s područja Kolana.


U Kneževom dvoru postavljena je i izložba fotografija Foto kluba Pag pod nazivom »Okus otoka – Oku s otoka«, a na Trgu Petra Krešimira IV. zatancali su članovi KUD-a Družina. Posjetitelji su mogli razgledati i kupiti proizvode Solane Pag, Paške sirane, Benediktinskog samostana sv. Margarite i zadruge Slani škoj SŠ Bartula Kašića koji nose oznaku HOP – Hrvatski otočni proizvod. Brojni gosti i posjetitelji uživali su i u paškim specijalitetima po promotivnim cijenama u restoranima i konobama uz dalmatinsku klapu u điru.
S obzirom na to da Turistička zajednica grada Paga kontinuirano radi na promidžbi gastro ponude, o čemu svjedoče i brojna predstavljanja paških brendova i specijaliteta, a bogata tradicija i kvaliteta paškog sira, janjetine, skute, soli, baškotina, štrika, rafijola, prepoznata je u Hrvatskoj i inozemstvu, važno im je svake godine turiste i posjetitelje upoznati sa svojim nadaleko poznatim gastronomskim blagima.


Direktorica Turističke zajednice grada Paga Vesna Karavanić, kratko nam je kazala kako je Pag ugostio i oduševio posjetitelje.


– Atmosfera je bila odlučna te smo zaista zadovoljni svime što smo uspjeli realizirati. Nakon dvogodišnje stanke »Pag na meniju« ponovno postaje sastavnim dijelom našeg turističkog kalendara. Grad je vrvio ljudima koji su uživali u našem bogatom programu, kazala je Karavanić i naglasila kako su najbolji paški ugostitelji i ove godine nagrađeni za očuvanje i promicanje paške tradicionalne gastronomije.


Foto: TZG PAG


Zadovoljno trljali ruke


– Promocija otoka i naše gastro ponude uvijek je u našim kalendarima, a ove smo se godine potrudili to učiniti bolje nego ikada ranije. Osim toga, naša nas je Martina Pernar Škunca iz Paške sirane podsjetila na značaj i važnost paškog sira, ne samo kao naše gastronomske i gospodarske okosnice, već i tradicije koja nas stoljećima prati, kazala je Karavanić i rekla kako su paški ugostitelji zadovoljno trljali ruke.


– Posebna je ugostiteljska ponuda bila pun pogodak. Svaki dan dobivam pozive zadovoljnih ugostitelja koji jedva čekaju novu priliku za dodatnu promociju. Ugostili smo prijatelje iz Finske i ovom velikom manifestacijom označili uvertiru u proslavu 100 godina Gradske glazbe Pag, najavila je Karavanić i dodala kako je »Pag na meniju« također i uvertira u turističku sezonu.


Cilj projekta je promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga temeljeno na manifestaciji i knjižici recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« Srednje škole Bartula Kašića Pag koja od 2007. godine izvlači iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. Posjetitelji grada Paga u ugostiteljskim objektima u Pagu, restoranu Na Katine, konobi Bodulo, konobi Bile te Wine i Cheese baru Trapula mogli su po promotivnim cijenama degustirati paški, riblji i mesni specijalitet uz kvalitetna vina. U svakom od ovih objekata, uz vrhunske namirnice, gosti su uživali u ugodnoj atmosferi i najljepšim dalmatinskim pjesama.


– Osim u gastronomskoj ponudi, posjetitelji su mogli razgledati izložbene prostore u gradu Pagu – Izložbu solarstva, Galeriju paške čipke, postav Etno kuće KUD-a Družina te Izložbu sakralne umjetnosti u Koludraškoj ulici u sklopu Samostana sv. Margarite, rekla je Karavanić, te zaključila kako su paška gastronomija i kultura perjanice turističke ponude otoka, ali i Zadarske županije.


Foto: TZG PAG