Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jedinstvena trodnevna priredba

[FOTO] Dani Vitezova vranskih spojili povijest, spektakl i zabavu

Autor: Matea Guzalić

13.08.2023. 21:28
[FOTO] Dani Vitezova vranskih spojili povijest, spektakl i zabavu

Foto: Luka JeličićU slikovitom krajoliku Vrane, koje se uzdiže u zaleđu Pakoštana, odigrala se izvanredna manifestacija pod nazivom “Dani Vitezova vranskih”. Ova jedinstvena trodnevna priredba, koja se odvijala od petka do nedjelje, privukla je pažnju tisuće posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i šire. Sjajno organizirana i bogata programom, manifestacija je okupila čak 27 raznolikih viteških skupina te se pokazala kao nezaboravan spektakl koji je demonstrirao svima okupljenima kako je izgledao život u Srednjem vijeku.


Tako su u prekrasnoj prirodi poviše Maškovića Hana bili podignuti viteški tabori i viteško borilište, a jedna od najvećih atrakcija bio je srednjovjekovan sajam na kojem se mogao pronaći raznolik nakit, ručno rađene škrinjice, mačevi, bodeži, sjekire, lukovi i strijele i brojni drugi interesantni predmeti koji su zaokupili pažnju svih prolaznika.

Prvog dana, u petak, posjetitelji su mogli vidjeti viteške dvoboje, nastupe trbušnih plesačica te raznih povijesno-plesnih udruga, kao i defile svih skupina, a vrhunac večeri bilo je uprizorenje povijesne bitke za Vranu iz 1647. godine. Drugi dan je bio posvećen oslobađanju Vrane od osmanske vlasti, a prije same bitke održao se još jedan defile. Nedjelja je označila epilog ove priče, s dojmljivom pomorskom noćnom bitkom. S brojnim brodovima, leutima i latinskim jedrima, scenski spektakl između dva mola prikazao je iznimno važan trenutak – bitku u kojoj kršćanska vojska protjeruje Osmanlije.


Replika povijesti


Od koje je važnosti ova manifestacija za Zadarsku županiju, ali i za šire područje, naglasila je Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Općine Pakoštane.


– Ova jedinstvena manifestacija zasnovana je na replici povijesti i živim slikama oživljene povijesti gdje mi pokazujemo gdje se ona uistinu održavala, na autentičnoj lokaciji. Vrana je u ono vrijeme bila prvo veleposlanstvo Vatikana na ovim prostorima i bila je izuzetno važno središte. Njezin položaj uz Vranski bazen s plodnim poljima činio ju je poželjnim plijenom za različite vojske, obilježavajući područje burnom i bogatom poviješću. U cilju razvoja kulturnog turizma, odabrali smo oživjeti zlatno doba Vrane – Srednji vijek. Na autentičnim lokacijama poput Maškovića Hana i Starog grada Vrane, oživjeli smo stoljeća koja su prošla te prezentirali slike bitaka i srednjovjekovni način života, započela je Vulin te naglasila da Vranski vitezovi nose status brenda Zadarske županije.


Foto


Dani Vitezova vranskih spojili povijest, spektakl i zabavu


avatar

Snimio: Luka Jeličić


13.08.2023. 21:26Galerija

Foto: Luka Jeličić


– Manifestacija privlači vitezove iz cijele Europe koji nas rado pohode jer smo mi na moru, dok je većina ostalih turnira u unutrašnjosti. Ovaj događaj izniman je ne samo za Zadarsku županiju, već i za širi dalmatinski dio Hrvatske. Slobodno možemo reći da smo jedna brend destinacija Zadarske županije koja jedina na ovaj način prezentira bogatstvo povijesti cijelog našeg kraja, zaključila je Vulin.


Razne viteške skupine stigle su iz svih kutaka Hrvatske i brojnih drugih zemalja kako bi sudjelovale u ovoj manifestaciji. Neke od skupina su sudjelovale prvi put, neke su tu od samog početka, a ono što se svima najviše sviđa – uz dobro druženje i zabavu – je prirodna ljepota mjesta u kojem se manifestacija odvija.


– Ovo je jedna prelijepa manifestacija i sretan sam što je upravo naša skupina jedna od onih sretnika koji su ovdje od samog početka, dakle, svake godine. Vranski vitezovi su zaista nešto posebno na hrvatskoj povijesnoj sceni. Osim što njeguju svoju povijest na koju su ponosni, oni su hrabri i izuzetno dragi prijatelji. Što se tiče našeg Reda vitezova, glavna aktivnost nam je oživljavanje naše bogate povijesti. Baštinimo doba u kojem je Ružica grad bila u najvećem procvatu, pričamo o legendama, bajkama i o istini koja je bila, te idemo na razne turnire po Hrvatskoj i šire. Imamo pedesetak članova – vitezove, dvorske dame, kmetove, sve ono što predstavlja Srednji vijek, izjavio je Vlado Grgić Crni, predsjednik Udruge Reda vitezova Ružice grada iz Orahovice.


Koprivnički mušketiri i haramije


Još jedna od interesantnih viteških skupina stigla je iz Koprivnice – Koprivnički mušketiri i haramije, čiji nam je zapovjednik, Antonio Stipan, opisao kakve su njihove aktivnosti.


– Naša dužnost kao mušketira i haramija je da smo postrojba koja se bavi prvenstveno srednjovjekovnim vatrenim oružjem, međutim, koristimo i hladno oružje poput mačeva, lombardike, a znamo koristiti i lukove i strijele. Pokušavamo dočarati život u srednjem vijeku, ne samo vojni dio, nego i svakodnevni život. Dakle, pokazati ljudima kako se živjelo van ratnog vremena, kako se odmaralo, kako se uživalo i kako se zabavljalo. Na ovoj manifestaciji sudjelujemo od samog početka, od prvog izdanja i zaista se vidi da se manifestacija sve više razvija i da ima sve više ljudi. Nama je drago što možemo pomoći našim kolegama Vitezovima vranskim u tome da se što bolje dočara život u Srednjem vijeku i jako nam je drago što su nas pozvali, kazao je Stipan, dok je zapovjednik Kuburaškog društva Tri Kralja iz Jakovlja, Dražen Borović, iskazao nadu povratka na ovu manifestaciju i idućih godina.– Ovo je prva godina da smo uključeni na ovu manifestaciju, no već sad smo stekli iznimno pozitivan dojam. Ambijent koji nas okružuje je predivan. Bavimo se kuburaštvom već nekih desetak godina, a okupljamo tridesetak članova. Redovito se priključujemo sličnim manifestacijama; nedavno smo sudjelovali u Kninu i Đurđevcu. Nadam se da ćemo imati priliku ponovno se vratiti ovdje i u narednim godinama, rekao je Borović.


Nedvojbeno, Vitezovi vranski uspjeli su spojiti povijest, spektakl i zabavu i pružiti posjetiteljima jedinstvenu priliku da zakorače u svijet vitezova i srednjovjekovnih bitaka. Kroz tri uzbudljiva dana, ova manifestacija je probudila duh prošlih vremena i ponudila nezaboravno iskustvo za sve generacije.