Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

RAZNOVRSNA JELA

[FOTO] Gastro manifestacija "Okusi Novigradske dagnje" ponovno oduševila posjetitelje

Autor: Marina Šaponja

25.06.2023. 13:16
[FOTO] Gastro manifestacija

Foto: Arif SitnicaGastro manifestacija “Okusi Novigradske dagnje” i ove je godine privukla velik broj gostiju koji su imali priliku uživati u raznovrsnim jelima čija je glavna namirnica bila – novigradska dagnja. Novigradska riva mjesto je događanja ove manifestacije na kojem je šest izlagača pripremalo dagnje na različite načine. Buzara od dagnji, rižoto, pohane dagnje, dagnje s tjesteninom, s njokima, paprikaš od dagnji…, sve to su gosti imali prilike probati i pritom uživati u jedinstvenom spoju okusa tradicionalne kuhinje s popularnom morskom namirnicom.


– Ova manifestacija održava se od 2015. godine, izuzev dvije pandemijske godine. Mi se s “Okusima Novigradske dagnje” pokušavamo predstaviti kao novoosnovana Turistička zajednica i smatramo kako je gastro dio prilično zapostavljen pa smo odlučili nastaviti s ovom dobrom pričom, rekla je Petra Bolanča, iz TZ Novigrad.


A na pitanje po čemu je posebna novigradska dagnja, odgovara:
– Posebna je zbog spoja rijeke Zrmanje i njenih blagodati te boćatog Novigradskog mora koje je idealno za uzgoj dagnje.


Posjetitelji oduševljeni


A posjetitelji su brzo počeli pristizati na novigradsku rivu, a kako i ne bi kada se miris ukusnih jela širio ovim malim dalmatinskim mjestom. Osim domaćih ljudi, u dagnjama su uživali i strani turisti koji su oduševljeni ovim specijalitetima.


– Prvi put jedem dagnje i jako mi se sviđaju. Probat ću sva jela koja se nude, ovo je izvrsno, rekla je Gabi, turistkinja iz Austrije. A isto je potvrdila i njezina prijateljica iz Poljske, koja je, kako je dodala, dagnje na buzaru jela dva puta jer su joj – izvrsne.


Renato Kraljev, poznati zadarski kuhar pripremao je rižoto od dagnji i pohane dagnje.


Foto


Okusi Novigradske dagnje


avatar

Snimio: Arif Sitnica


25.06.2023. 13:15


Galerija

Foto: Arif Sitnica


Zabava potrajala dugo u noć


– Ove godine je dagnja jako tražena, nema je previše, ali su se domaćini potrudili pa su ronili jutros na 20 metara kako bi ih izvadili i nama su ih donijeli u 18 sati, friške. Ima za svakog ponešto. Ovo je nešto što se ne jede baš svaki dan, posebno pohane dagnje jer treba svaku posebno staviti u ulje, malo je zahtjevno, ali jako ukusno, objašnjava Kraljev.


Lucija Prtenjača i Lea Jović pripremale su paprikaš s povrćem i dagnjama. – Ima puno povrća, tikvica, čičvarde i naravno dagnji. Ovo je jelo na žlicu, a već smo podijelili pola teče, rekle su djevojke.


Vrhunac fešte od dagnji bio je nastup Duje Stanišića i benda Breskvice, a posjetitelji su se na novigradskoj rivi zabavljali do dugo u noć guštajući u jadranskim delicijama kulinarskih virtuoza. Novigrad, sudeći prema najavama, očekuje dobru turističku sezonu.


Vesele brojke


– Na području cijele TZ Novigradsko more imamo 520 objekata, a iz godine u godinu bilježimo povećanje turističkog smještaja.


Ovo je destinacija u kojoj je izražen srpanj i kolovoz po broju dolazaka i noćenja, ali nas vesele i dobre brojke u pred i pos sezoni. Prijašnjih godina predsezona nije u rangu possezone zbog toga smo se i odlučili ovu manifestaciju napraviti ranije s ciljem kako bi gosti produžili svoj boravak, navodi Bolanča.