Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

međunarodni dan plesa

Zadarski plesni ansambl gostuje u Hvaru

Autor: Đurđa Baljak

24.04.2024. 08:14
Zadarski plesni ansambl gostuje u Hvaru

Foto: Zadarski plesni ansamblZadarski plesni ansambl već u nekoliko navrata gostuje u brojnim programima vezanim uz događanja organizirana u Javnoj ustanovi Hvar 1612. Ovom prilikom u sklopu proslave Međunarodnog dana plesa, Zadarski plesni ansambl će danas izvesti predstavu »1518« u koreografiji Matee Bilosnić te u kooprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar.


Misija Javne ustanove u kulturi HVAR 1612, koja je osnovana u lipnju 2022. godine, je obogatiti kulturni život lokalnog stanovništva grada i otoka Hvara, kao i njegovih posjetitelja kontinuiranom produkcijom relevantnih i edukativnih programa te upravljanjem kulturno-povijesnim spomenicima na interaktivan način koristeći suvremene interpretacijske metode i tehnologije. Spoj izvedbenog prostora kojeg pruža povijesni Arsenal u funkciji kazališta osnovanog prije više od 400 godina sa suvremenim plesom poseban je doživljaj za izvođače i publiku.


Autorica Matea Bilosnić kao predložak za plesnu predstavu uzela je povijesno dokumentiran događaj s početka 16. stoljeća. Plesna kuga je povijesna enigma iz 1518. godine kada su stanovnici grada Strasbourga, iz nepoznatog razloga, počeli nekontrolirano plesati.
Delirij je trajao tjednima, sve dok iscrpljeni plesači nisu popadali na pod ili umrli. Točan razlog ovog fenomena nije utvrđen, no jedna od pretpostavki jest da je masovna histerija bila uzrokovana stresom zbog ugriza pauka.


Kroz elektronsku glazbu kao sadašnji element kolektivnosti i rave kulture te fokusirajući se na neprekidan puls tijela koji je ritmička osnova plesnog jezika, izvođačice utjelovljuju suštinu agonije i oslobođenja, reda i nereda, organizacije i kaosa. U predstavi sudjeluju Patricia Gospić, Bernarda Klarin, Nataša Kustura, Marija Pehar, Korina Oltran i Gendis Putri Kartini.


Gostovanje predstave podržano je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Zaklade Kultura nova.