Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PRIRODOSLOVNO-GRAFIČKA ŠKOLA

EKO DANI Drvo nade i biografija vode simboli ekoloških izazova

Autor: Antonia Vodan

23.04.2024. 21:39
EKO DANI Drvo nade i biografija vode simboli ekoloških izazova

Foto: Arif SitnicaNema ljepšeg načina za odati počast Zemlji od sadnje drveta uz prigodnu dječju pjesmu. Upravo su tako odlučili obilježiti ovogodišnji Dan planeta Zemlje učenici i djelatnici zadarske Prirodoslovno-grafičke škole. Sdnjom judinog drveta u Perivoju Vladimira Nazora, u čemu su im pomogle vrijedne ručice polaznika dječjeg vrtića Radost, otvoreni su Eko dani 2024.


Stablo je nazvano »drvo nade«, a po njegovoj sadnji veseli su predškolci zapjevali prigodnu ekološku pjesmicu čiji stihovi promiču svijest o brizi za okoliš.


Aktualna tema


Ovo izdanje Eko dana nosi naziv »Biografija vode« i tematski obrađuje svojstva i ulogu vode koja je, kako nam kažu organizatori »osebujan kemijski spoj, naizgled obična tvar koja pred znanost i dandanas postavlja duboke izazove«. U sklopu Eko dana posvećenih vodi, osim sadnje Drveta nade koje će biti važan čimbenik u kruženju vode i regulirati količinu vode u tlu, održat će se i različite ekološke, umjetničke i STEM radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce.
Organizatori su pripremili i akciju čišćenja školskog dvorišta, predavanje o vodi, eko kviz te košarkaški turnir. Partneri u organizaciji manifestacije su Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru te Nasadi d.o.o.


Više o nasljeđu Eko dana u Prirodoslovno-grafičkoj školi rekla nam je ravnateljica Anamarija Ivković.– U ovoj manifestaciji Eko dani, koju provodimo više od 20 godina, uvijek je cilj obraditi neku ekološku temu. Ove godine tema je biografija vode. Eko dani zadnjih tri godine traju cijelu školsku godinu i učenici rade na istraživanjima i proučavanjima te teme s različitih pristupa tijekom cijele godine.


Danas prezentiramo njihove radove i njihova saznanja osnovnoškolcima i vrtićkoj djeci. Šarolik je program i održava se na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, kad je ujedno i Dan škole, kazala je ravnateljica Ivković.


Eko basket


Manifestacija obuhvaća i sportski program, odnosno turnir, prigodno nazvan Eko basket, kojeg su organizirali sami učenici. Ovogodišnji Eko basket ugostit će 16 ekipa iz svih zadarskih srednjih škola.


– Mi smo 3.d. razred i organizirali smo turnir u basketu. Ipak je Zadar grad košarke i smatramo da je bitno da se nas mlade povezuje uz košarku, rekao je Duje Skračić, jedan od organizatora turnira.


– Ovaj turnir smo organizirali mi učenici povodom naših Eko dana pa se zato i zove Eko basket. Organizirali smo ga jer volimo košarku i našu školu. Puno su nam pomogli i naši sponzori KK Diadora.Nadamo se da će turnir proći u najboljem redu. Prošle godine je bilo samo osam ekipa iz četiri škole, a sada smo, pošto je bio velik odaziv, proširili turnir na sve škole i na 16 ekipa. Nadamo se da ćemo iduće godine biti još jači i da ćemo još veći turnir organizirati, istaknuo je učenik Ivan Segarić.


Prirodoslovna gimnazija


Na ovoj je manifestaciji najavljen i novi program prirodoslovne gimnazije čije je uvođenje planirano na jesen.


– Ove godine smo u sklopu Dana škole organizirali i radionice za osmaše i to za osam gradskih osnovnih škola. Imat ćemo vježbe iz kemije, biologije i fizike u našim specijaliziranim učionicama i to je najava prirodoslovne gimnazije koju upisujemo sljedeće školske godine. Ovo je prvi put u Zadarskoj županiji da taj program gimnazije upisujemo jer njega u Zadarskoj županiji nema, najavila je ravnateljica Ivković.


U ovogodišnjim Eko danima entuzijastično su sudjelovali svi uzrasti: od vrtićke djece, preko osnovnoškolaca i srednjoškolaca pa sve do studenata i profesora. Bez sumnje, ekologija, voda i sudbina planeta pitanja su od vitalne važnosti koja okupljaju i interesiraju sve generacije, i to ne samo na 22. travnja.