Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

DRŽAVA TOLERIRA

PROBIJENI ROKOVI U Zadru bez koncesija i uređenja plaža - do početka ljetne sezone?!

Autor: Iva Bucić

24.04.2024. 07:30
PROBIJENI ROKOVI U Zadru bez koncesija i uređenja plaža - do početka ljetne sezone?!

Foto: Luka JeličićZadrani koji žive od rada na pomorskom dobru – bilo da je riječ o iznajmljivanju ležaljki, pedalina i opreme za rekreaciju i sport, ili pak o ugostiteljstvu i trgovini na pomorskom dobru, dozvole za obavljanje djelatnosti dobit će, izgledno je, tek netom prije turističke sezone.


Pod uvjetom da Grad svu potrebnu proceduru obavi na vrijeme, odluku o dodjeli dozvola treba amenovati Gradsko vijeće, a sljedeća sjednica održat će se krajem svibnja ili početkom lipnja.


Ministarstvo ima razumjevanja


U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture (MMPI) očekivali su određena kašnjenja u prvoj godini provođenja novog Zakona o pomorskom dobru, pa su rok za raspisivanje javnog natječaja sa sredine pomakli na sredinu veljače, no i taj je rok u Zadru probijen.
Državni tajnik iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver, ističe da je već velika većina jedinica lokalne samouprave raspisala javne natječaje, a Zadru će se kašnjenje ove godine tolerirati. Inače, prema odredbama zakona, ako grad ili općina ne raspiše javni natječaj u zakonskom roku, te godine nema pravo izdavati dozvole na pomorskom dobru.Zadarski gradski vijećnici konačno su utorak usvojili Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Zadra za razdoblje od 2024. do 2028. godine, a sada slijedi ishođenje suglasnosti od nadležnih institucija i raspisivanje javnog natječaja za dodjelu dozvola za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru.


Nakon toga tročlano Povjerenstvo za provedbu postupka natječaja za davanje dozvola na pomorskom dobru, koje imenuje gradonačelnik, mora bodovati pristigle ponude, a u konačnici odluku o odabiru ponuditelja na prijedlog gradonačelnika donosi Gradsko vijeće. Na temelju odluke Gradskog vijeća – a sjednica se može očekivati krajem svibnja ili početkom lipnja – gradonačelnik na koncu izdaje dozvole, odnosno rješenja na pomorskom dobru.


– S obzirom na situaciju u zadarskom Gradskom vijeću, Ministarstvo će imati razumijevanja za kašnjenje, ali nemam informaciju da se nešto slično događa i u drugim jedinicama lokalne samouprave. Velika većina općina i gradova već je provela javne natječaje.


Nama je želja i bila da na vrijeme donesemo sve dokumente, odnosno pravilnike koje JLS-ovima omogućuju da javne natječaje raspišu što prije, kako bi se poduzetnici mogli pripremiti za sezonu. Jer ako netko dobije natječaj početkom lipnja, to je već poprilično kasno, sažima državni tajnik Josip Bilaver.Vijeće nije imalo uvid


Za ovu je sezonu tako, kaže, ali dogodine se natječaji moraju provesti već tijekom veljače.


U slučaju da Gradsko vijeće odluči da predloženim kandidatima za dozvole na pomorskom dobru neće dati zeleno svjetlo, Ministarstvo neće dozvoliti dodjelu dozvola mimo propisa, nego jednostavno neće biti nikakvih dozvola ni koncesija na pomorskom dobru na području Grada Zadra. No takav se scenarij za sada ne očekuje.


Naime, predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta pozdravlja prebacivanje dijela odgovornosti na Gradsko vijeće, s obzirom na to da su se koncesijska odobrenja do sada u Zadru dodjeljivala, kako kaže, iza zatvorenih vrata, a ubuduće će dozvole na temelju javnog natječaja davati Gradsko vijeće.


– Pomorsko dobro kao takvo u Zadru je već godinama obezvrijeđeno i činjenica je da mi u zadnje tri godine nemamo uopće ni puni sastav komisije za dodjelu koncepcijskih odobrenja, s obzirom na to da gradonačelnik ni u jednom trenutku nije odobrio mogućnost da oporba predloži svog kandidata za komisiju.Komisija funkcionira s tri člana i odluke se donose iz zatvorenih vrata, ispod stola i pitaj Boga kako. Mi nismo imali uvida u to što se tu radi i nadam se da će odluka povećati transparentnost rada te komisije i budućih odluka koje će donositi. Dobra je stvar što će ubuduće odluke o koncesijama potvrđivati većina u Gradskom vijeću, kazao je Radeta.


Neka odobrenja vrijede do 2028.


Petogodišnje dozvole uvedene su stupanjem na snagu novog Zakona o pomorskom dobru, čime su ukinuta koncesijska odobrenja. Dozvole, za razliku od koncesijskih odobrenja, daju pravo obavljanja djelatnosti na pomorskom dobru, ali se pri tom ne isključuje niti ograničavaj opća upotreba pomorskog dobra.


Valja napomenuti da novim zakonom nisu poništena postojeća koncesijska odobrenja od kojih su neka na snazi do 2028. godine, no zato su u neizvjesnosti svi oni koji nemaju koncesije, a žive od iznajmljivanja opreme za rekreaciju i sport, iznajmljivanja plažne opreme, neke zabavne i rekreacijske djelatnosti ili pak od ugostiteljstva i trgovine na pomorskom dobru.


Uređenje plaža na početku ljeta?!


Plan upravljanja, osim plana davanja dozvola na pomorskom dobru, što uključuje dijelove plaža Kolovare, Punta Skala, Vitrenjak, zatim u Diklu, na Punti Bajlo, Petrčanima, na Puntamici, te na Silbi i Ravi, sadrži i planirane aktivnosti, prioritete njihove realizacije te izvore sredstava, kao i plan održavanja, dohranjivanja plaža i gradnje na pomorskom dobru, pa se ispostavlja da će se gradske plaže moći početi uređivati pred sam početak ljeta, kada ih već preplave prvi turisti.