Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

NI PREGOVORA, NI DOGOVORA

Sutra izjašnjavanje zaposlenih o pokretanju štrajka u biogradskom vrtiću

Autor: Iva Bucić

24.04.2024. 06:30
Sutra izjašnjavanje zaposlenih o pokretanju štrajka u biogradskom vrtiću

Foto: Vedran Karuza/Luka JeličićNakon što je biogradski gradonačelnik Ivan Knez na traženje većih plaća u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić odgovorio najavom privatizacije vrtića, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK), Božica Žilić, najavljuje da će se u četvrtak provesti referendumsko izjašnjavanje zaposlenih o stupanju u štrajk.


Zastrašivanje radnika


Predsjednica SOMK-a najavu privatizacije jedinog gradskog vrtića ocjenjuje kao spin koji se pušta s ciljem da se radnici zastraše. Oni su i dalje, ističe, pod užasno velikim pritiskom, no zbog odbijanja Gradske uprave da uopće pregovara s radnicima, Žilić ističe da nisu imali drugu mogućnost nego krenuti u aktivnosti koje sukladno zakonu provode.


– Hoće li se nešto u međuvremenu dogoditi, ne znam, ali nikada nam se do sada nije dogodilo da se vrše takvi pritisci s različitih strana na radnike, koje možemo klasificirati kao pritisak i zastrašivanje na svim razinama, a sve s ciljem da se uguši volja i želja radnika da svoja zakonom zajamčena prava. Prijetilo se da će nam se braniti održavanje referenduma u prostorijama vrtića, stižu prijetnje otkazima, to je nešto što si nikad nijedan osnivač ne smije dopustiti ali evo, gospoda u Gradu Biogradu su si to dopustila, kaže Žilić.
Izjašnjavanje će se provesti u četvrtak i ako se 80 posto članova izjasni da podržavaju štrajk, SOMK će krenuti u proceduru organizacije nužnih poslova i određivanja točnog datuma štrajka. U jedinom biogradskom gradskom vrtiću zaposleno je 40-ak osoba, od kojih su većina članovi sindikata.


Do sad neviđeno


Najavu privatizacije vrtića, o kojoj je HDZ-ov gradonačelnik Ivan Knez govorio na posljednjoj sjednici biogradskog Gradskog vijeća, Žilić opisuje kao spin, no nije sasvim sigurna da se takve najave neće realizirati, mada ne zna ni za jedan slučaj privatizacije vrtića u Hrvatskoj.


– Ovo je još jedan od spinova koji se očito puštaju da se radnici zastraše, što je opet suprotno hrvatskom zakonodavstvu i djelatnosti koja regulira rani i predškolski odgoj, s obzirom na to da se u Nacionalnoj strategiji obrazovanja Hrvatska obavezala dostići obuhvat djece i veću uključenost djece u javne, gradske vrtiće, a ne po principu privatizacije.


Naravno, nije to nešto što se možda i neće dogoditi, ali kako to da se Grad Biograd na taj potez nije odlučio prije, nego nakon ovih poteza sindikata, odnosno volje i želje radnika da dostignu svoje zakonske plaće i kolektivni ugovor.


Ne zna, kaže, hoće li se realizirati najava privatizacije, ali je činjenica da je ovo jedna ekstremna situacija koja se do sada nigdje u Hrvatskoj u nekom dječjem vrtiću nije dogodila.


– Prvo smo onemogućeni u procesu kolektivnog pregovaranja. Grad Biograd je ignorirao proces kolektivnih pregovora, oni jednostavno odbijaju kolektivno pregovarati iako Zakon o radu propisuje obavezu pregovaranja. Morali smo otvoriti proces mirenja, ali nažalost, ni u procesu mirenja nismo to uspjeli dovesti u okvire zakona, kazuje Žilić.


Kršenje zakona


Osim kršenja Zakona o radu, Žilić ističe da se krši i Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju jer plaće nisu izjednačene s plaćama u sustavu osnovnih škola. S obzirom na to da bi se odgojiteljima i odgojiteljicama na taj način dala veća prava od zaposlenih u Gradskoj upravi, u Biogradu su jednostavno odlučili da neće ispoštovati zakonske odredbe.


Unatoč pritiscima, Žilić ocjenjuje da su radnici DV-a Ivana Brlić Mažuranić ustrajni i nada se će izdržati sve oblike pritiska.


– Mi idemo po principu provođenja štrajka sukladno zakonskim procesima. Prvo sada moramo vidjeti rezultate referenduma, potom s poslodavcem dogovoriti nužne poslove i ako se i dalje ne dogodi neka situacija u obliku pritiska na radnike, početkom svibnja bismo mogli krenuti u realizaciju štrajka, zaključuje Žilić.


Gradska uprava oglušila se i na NPOO


Nakon što se Vlada netom pred izbore pohvalila povećanjem plaća u državnim i javnim službama, ispostavlja se da je mnogo nezadovoljnih kojima je najavljeno povećanje u konačnici rezultiralo smanjenjem plaće, jer su im povećanjem koeficijenta ukinuti svi neoporezivi dodaci. Bez obzira na to koliko povećanje iznosilo, izgleda da svi radnici neće tako lako ostvariti pravo na zakonski propisanu plaću.


U Gradu Biogradu ne žele s radnicima niti pregovarati o povišicama koje im je premijer Plenković obećao prije izbora.


Osim prkošenja Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama, biogradska Gradska uprava oglušila se i na Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) 2021. – 2026., prema kojem su gradovi, sukladno kriteriju razvijenosti, dobili određena sredstva namijenjena za adaptaciju, gradnju i proširenje smještajnih kapaciteta, a jedan dio tih sredstava može biti namijenjen i za plaće radnika. Na osnivaču je da odluči kako će sredstva usmjeriti.


– Kako god da se sredstva usmjere – primjerice na proširenje kapaciteta – automatski se oslobađaju sredstva proračuna za poštivanje ovog drugog dijela, dakle, dosezanja zakonskih plaća. Iz NPOO-a dolaze značajna sredstva i postoji naravno mogućnost da ona kroz neko vrijeme budu veća, ali do sada ih u svakom slučaju nije bilo, a mogu poslužiti kao pomoć da bi se što prije moglo riješiti pitanje plaća, kazuje Žilić.


NPOO se financira sredstvima EU, kako bi se ublažile ekonomske i društvene posljedice pandemije COVID-a. U četiri rate Hrvatska je dobila 3,7 milijardi eura, a dio novca namijenjen je i dječjim vrtićima, konkretnije za izgradnju dječjih vrtića radi poboljšanja dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te radi jednakosti obrazovnih šansi tijekom cijelog obrazovnog procesa.


Na koncu će se, kako sažima predsjednica SOMK-a, europskim novcem izgraditi sjajni novi vrtići, a nećemo imati radnike i ljude koji će htjeti raditi za plaću koja je manja od zakonom propisane.