Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PUTOVANJE U FRANCUSKU

Zadarski novinari u organizaciji Europe Direct Zadar tri dana boravili u bajkovitom Strasbourgu

Autor: Ana Šarić Fric

28.11.2023. 20:05
Zadarski novinari u organizaciji Europe Direct Zadar tri dana boravili u bajkovitom Strasbourgu

Foto: Zadra NovaStrasbourg je glavni grad regije Grand Est u istočnoj Francuskoj. Smješten na obali rijeke Rajne, poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, prekrasnoj arhitekturi i važnoj ulozi u europskoj povijesti. Naziva se glavnim gradom Božića, a osim toga ovaj grad je i sjedište Europskog parlamenta, što ga čini jednim od ključnih političkih centara Europske unije. Također jedan od rijetkih gradova, sa Ženevom i New Yorkom u kome se nalaze sjedišta međunarodnih organizacija, a da nije glavni grad neke države. Osim Europskog parlamenta, u Strasbourgu se nalazi sjedište Vijeća Europe i Europski sud za ljudska prava.


Sve ovo, ali i mnogo više, posjetili su prošlog tjedna zadarski novinari koji su u organizaciji Europe Direct Zadar boravili u ovom bajkovitom gradu od 20. do 22. studenog. Putovanje je organizirano s ciljem pružanja novinarske perspektive o nadolazećim parlamentarnim izborima, putovanje je predstavljalo priliku za neposredan susret s europskim političarima, razmjenu mišljenja i stvaranje dubljeg razumijevanja europskih političkih procesa. Za vrijeme tog posjeta novinari su imali priliku obići grad, ali su i posjetili značajne europske institucije kako bi se upoznali s radom Europskog parlamenta i predstojećim izborima za Europski parlament 2024.


Nadolazeći izbori


– Europe direct Zadar treću godinu za redom organizirao je studijsko putovanje za novinare. Cilj ovih putovanja je približiti novinarima što Europska unija radi, aktivnosti unije koje direktno utječu i na nas kao dio te cjeline, a isto tako, kako naši postupci mogu utjecati na kreiranje politika Europske unije. Ove godine, nakon što smo prijašnjih godina bili u Bugarskoj i Češkoj, destinacija je bila Strasbourg u Francuskoj. On je izabran, ne zato što se radi o šarmantnom francuskom gradiću, već zbog nadolazećih europskih izbora. Kao što znamo, 9. lipnja 2024. godine u Republici Hrvatskoj održat će se izbori za EU parlament, objasnila je Marija Dušević iz Zadra Nove dodajući kako je cilj putovanja bio upravo približiti rad europskih institucija, ali i predstaviti kako se svaki građanin može kandidirati da i sam bude član Europskog parlamenta, objasniti na koji način idu izborni procesi i cijeli postupak oko izbora.
– Cilj je da novinari budu pomoć Europe direct u prenošenju informacija građanima te da u kontekstu izbora te informacije prenesu svojoj publici, istaknula je Marija Dušević.


Novinari su tako nazočili Plenarnoj sjednici Europskog parlamenta te su imali priliku poslušati obraćanje Williama Rutoa, predsjednika Republike Kenije koji je pozvao na jaču međunarodnu suradnju u borbi protiv klimatskih promjena, borbi protiv siromaštva i rješavanju sukoba. Po Europskom parlamentu provela nas je Barbara Peranić, službenica za medije u Uredu Europskog parlamenta u Hrvatskoj koja je pojasnila na koji način se rade kampanje za izbore za EU parlament. Od 6. do 9. lipnja 2024. milijuni Europljana izaći će na izbore za Europski parlament i tako sudjelovati u oblikovanju budućnosti europske demokracije. To je jedinstvena prilika da svi zajednički odlučimo o budućnosti Europske unije. Glasanje je uvijek važno, bilo na lokalnoj, nacionalnoj ili europskoj razini. To je izvrsna prilika da izrazite svoje mišljenje o temama do kojih vam je stalo. Na europskim izborima, građani Europske unije biraju predstavnike svoje zemlje koji će zastupati njihove interese u Parlamentu. Hrvatska je u sazivu 2019. imala 11 zastupnika, a istupanje Velike Britanije iz Europske unije dobili smo i 12.


Foto: Ana Šarić Fric


Utjecaj zastupnika


– Često čujemo pitanje, može li netko iz male države članice s malim brojem zastupnika – Hrvatska ima 12 naspram npr. njemačkih 96 – nešto promijeniti ili napraviti. Ono što uvijek treba istaknuti da zastupnici ovdje ne predstavljaju samo Hrvatsku, oni predstavljaju svoju političku opciju koja se onda udružuje s drugim političkim opcijama u klubove zastupnika. Zastupnik zapravo, bez obzira iz koje je države uz predan rad, može utjecati na važne odluke, rekla je Barbara Peranić naglasivši kako izbori sljedeće godine dolaze u zaista izrazito zahtjevnim okolnostima.


– Znam da svaki put kada idu izbori ponavljam isto, ali ovaj put je zaista drugačije. Imamo jednu neviđenu situaciju u Europi u okolnostima velikih geopolitičkih izazova. U ovom trenutku govorimo o ratu Ukrajini, ali tu je i, rat u Gazi. Sve su to nesigurnosti koje itekako utječu i na odluke birača, a osim toga još uvijek se oporavljamo od pandemije u ekonomskom smislu. U svakom slučaju, ono što se sa sigurnošću može reći je da neće biti dosadno, odnosno da će sve političke stranke i grupe morati itekako potruditi glasačima ponuditi odgovore na sve te izazove i približiti svoje programe i ciljeve kako bi glasači odabrali upravo njih, rekla je Peranić dodavši kako izlaznost nije zadovoljavajuća na razini cijele Europe pa tako i Hrvatske.


– 70 posto ljudi odabralo je ostati kod kuće, odnosno ne dati svoj glas. Mislim da to za nijednu demokraciju nije zdravo, pa tako niti za Hrvatsku, ali ono što se primijetilo da je porast izlaznosti kod mladih birača. Zato kontinuirano radimo na svojevrsnom građanskom odgoju za mlade i to s pomoću različitih programa. Jedan od naših programa, koji ujedno pokazuje jako dobre rezultate je program škola ambassador. On se provodi od samog ulaska Hrvatske u EU i do sada je kroz taj program u Hrvatskoj prošlo više od 60 gimnazija i strukovnih škola. Od mladih se traži aktivnost, bavljenje nekakvim odlukama koje se donose na europskoj razini, njihovo viđenje. Nije dovoljno samo biti tu kao volonter ili kao promatrač, važno je biti aktivan. To ne znači biti nužno politički aktivan u smislu kandidature za Europski parlament, ali svakako aktivan, kako u društvenom, profesionalnom tako i u političkom životu, zaključila je Peranić.


Foto: Ana Šarić Fric


Vijeće Europe


Nakon Plenarne sjednice održan je i sastanak s Europskim Ombudsman, novinare je tako primio Josef Nejedlý koji je objasnio što Ombudsman radi.


– Europski ombudsman istražuje pritužbe o nepravilnom postupanju u institucijama i tijelima Europske unije, uključujući Europsku komisiju, Vijeće EU-a, Europski parlament, Odbor regija, Gospodarski i socijalni odbor te sve agencije EU-a, rečeno je.


Novinari su imali priliku posjetiti i Vijeće Europe, na čijem je čelu Marija Pejčinović Burić. Tamo su ih primili Anne Peroi iz Ured za posjetitelje te Panos Kakaviatos, glasnogovornik – službenik za medije. Vijeće Europe predstavlja organizaciju koja okuplja europske zemlje s ciljem promicanja ljudskih prava, demokracije i pravne države. Osnovano je 1949. godine i ne smije se miješati s Europskom unijom, koja ima specifičnu strukturu i ciljeve. To je najstarija europska institucija koja obuhvaća 46 država članica – sve europske države osim Bjelorusije i Rusije koja je isključena iz Vijeća Europe 16. ožujka 2022. zbog agresije na Ukrajinu. Glavni cilj Vijeća Europe je jačanje suradnje i jedinstva na europskom kontinentu, promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, te demokracije i vladavine prava. Uz ova tri ključna stupa koja predstavljaju temeljne vrijednosti Organizacije, Vijeće Europe bavi se i nizom specifičnih društvenih tema kao što su socijalna isključenost, rasna, nacionalna i druga netrpeljivost, trgovina ljudima, nasilje nad ženama, prava djece, bioetika, terorizam, zaštita kulturne i prirodne baštine te drugi suvremeni izazovi europskih društava.