Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

SADIONICA

Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar provodi projekt obilježavanja kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

Autor: Portal ZL

28.11.2023. 17:50
Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar provodi projekt obilježavanja kampanje

Foto: Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola ZadarNasilje nad ženama je najrašireniji oblik kršenja ljudskih prava, a femicid, kao njegov najekstremniji oblik je zločin kojeg je najlakše predvidjeti – u pravilu mu prethodi dugotrajno, često prijavljivano, zlostavljanje žrtve. Sprečavanje nasilja nad ženama i djevojčicama treba biti jasna i nedvosmislena društvena vrijednost koja će se poštovati i usađivati u sustav vrijednosti svakog građanina Hrvatske.


Stoga se u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar, kroz učeničku volontersko-aktivističku grupu SADIONICA već četvrtu godinu provodi projekt obilježavanja međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, s ciljem podizanja svijest o potrebi nulte tolerancije nasilja nad ženama i djevojčicama, te zagovaranja solidarnost i podrške žrtvama nasilja.


Ovogodišnja kampanja se provodi pod nazivom “SADIONICA govori o femicidu” i kroz niz odgojnih aktivnosti nastoji ukazati na problem femicida i ono što kao pojedinci možemo učiniti da se on spriječi. U ponedjeljak, 27. studenog, u sklopu kampanje provedena je simbolična akcija “Crvene cipele”, kao zajednički projekt SADIONICE i školske umjetničko-humanitarne radionice PINEL.
Akcija je inspirirana umjetničkom instalacijom meksičke konceptualne umjetnice Eline Chauvet, koja ju je prvi put postavila u meksičkom gradu Juarezu, a od tada je bila replicirana preko 80 puta u raznim dijelovima svijeta. Elina Chauvet je izrazila podršku projektu Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole i na svojim će društvenim mrežama objaviti vizualne materijale vezane uz aktivnost “Crvene cipele”.


Koncept “Crvenih cipela” podrazumijeva prikupljanje doniranih cipela u lokalnoj zajednici, bojanje u crveno, te ponovno doniranje upotrebljivih cipela. Crvene cipele se postavljaju u javni prostor i svaki par praznih cipela predstavlja jednu ženu žrtvu femicida u određenom vremenskom razdoblju. Crvena boja simbolizira prolivenu krv, ali i nadu u budućnost bez nasilja.


Učenici SADIONICE i PINELA, s voditeljicama profesoricama Ljubicom Predovan i Katjom Vladičić, su prikupili i obojali 13 pari cipela, koje simboliziraju 13 žena žrtava femicida u Hrvatskoj u 2022. godini. Cipele su postavili na školsko stubište, te su odali počast žrtvama polaganjem bijelih ruža, koje su rad učenica PINELA. Svi sudionici akcije su nosili bijelu vrpcu, kojom su na simboličan način još jednom potvrdili svoju posvećenost podupiranju ideje nenasilja među spolovima.


Foto: Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar