Foto: TZ Zadarske županije
Na posebnoj svečanosti u hotelu Esplanade, gdje se u utorak okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana uručene su Nagrade najboljim restoranima i chefovima, a predstavljeno je i šesto izdanje dvojezičnog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2023, u kojem je posebno zastupljena Zadarska regija kroz prilog od 10 stranica kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. Rezultat je to upravo partnerstva Turističke zajednice Zadarske županije i Gault&Millaua u predstavljanju Zadarske županije kroz tekst i fotografije koje ilustriraju bogatstvo ove regije, kako u namirnicama, tako i u eno-gastronomskoj ponudi.
Naime, nastavno na program razvoja eno-gastro turizma koji je Turistička zajednica Zadarske županije započela u prošloj godini, jedna od ključnih točaka u programu rada za 2023. godinu jest predstavljanje Zadarske županije kao turističke regije kroz eno-gastronomiju. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja. Aktivnosti su započete na turističkim sajmovima, te nastavljene kroz zanimljive prezentacije na našim bliskim emitivnim tržištima.

Na gala večeri kojoj su nazočili Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, a koji su uručili trofeje mladim talentima, odnosno najboljim restoranima, trofeje najboljim chefovima uručili su čelnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.
– Osobito smo ponosni na našega chefa Sašu Begana iz restorana Foša, koji je osvojio trofej Veliki chef sutrašnjice, a s kojim TZ Zadarske županije surađuje na brojnim gastro aktivnostima. Također nas jako veseli uvrštenje brojnih restorana iz Zadarske županije u ovaj važni gastronomski vodič, te se nadamo još većem broju u sljedećim izdanjimam, rekla je direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija.
Istaknimo još kako je Gault&Millau večera najveće godišnje okupljanje chefova hrvatskih restorana, jedinstvena prigoda kada su chefovi – gosti, a vrhunac večeri je dodjela priznanja za njihovu kreativnost. U vodič Gault&Millau je uvršteno 270 top restorana, 100 POP – popularnih lokala (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica) i 100 vina iz cijele Hrvatske, te po prvi put i selekcija najboljih maslinovih ulja Hrvatske. Večeru za 200 gostiju u Smaragdnoj dvorani zajedno su kuhali Paul Ivić, chef TIAN restorana u Beču, Michelin* i 4 toke Gault&Millau Austria i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022.

najnovije
najčitanije
Novosti
prognoza
Hoće li ova zima biti oštra? Stručnjaci objavili detaljno izvješće
Novosti
MANJKAVOSTI
UZV srca u Zadru za tri dana, a u Puli i Osijeku – dogodine. Međutim, liječnici upozoravaju na jednu stvar…
Crna Kronika
Romsko naselje
Pucao u nevjenčanu suprugu i njezinu sestru. Jedna je umrla
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!