Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SILVIJANA - FOR WOMEN

Zadarska umjetnica Silvijana Dražović predstavila novu izložbu

Autor: Đurđa Baljak

23.08.2023. 16:15
Zadarska umjetnica Silvijana Dražović predstavila novu izložbu

Foto: Luka JeličićOsebujna zadarska umjetnica Silvijana Dražović predstavila je prošli tjedan u Edukativnoj dvorani Kneževe palače izložbu sa simboličnim naslovom »Silvijana – For Women«. Izložbu je otvorio likovni kritičar Lovro Rumora, a ona nam je otkrila što želi poručiti ovom izložbom na kojoj dominiraju platna na kojima su fokalna točka upravo prikazi ženskih likova.


– Oduvijek sam sanjala o malom velegradu u kojem ću živjeti. Urednu državnu, dobru za sve državljane, pa i nas kreativce. Međutim, kako se to nije ostvarilo, krenula sam u plitki pop-surealizam ili fantasy art. Kao dijete s izmišljenim prijateljem, ja imam izmišljenu prijateljicu. U frizuri i ogrlici charlestonku, u pozi karijatide iz davnih vremena, ili sve što promatrači traže – Feničanku, čuvaricu amfora s Krete, egipatsku sluškinju, rimsku kurtizanu i kako za mene kažu; te moderne madone poklanjaju nam mir i egzaltaciju, zacijelo onu koju kao umjetnica prenosim u čin stvaranja, priča nam Silvijana koja veliku inspiraciju pronalazi i u japanskoj subkulturi.


U svojim radovima želi predstaviti japanski Harajuku kvart u kojem sve pršti bojama, teksturama i ekscentričnošću, a ponajviše, kako ističe slobodom i hrabrošću da budemo sve ono što želimo.
– Toliko ljubim japansku borbu, uglavnom žena za razlikama. Stoga svoj novi studio uređujem u “wabi shabby” stilu. Skromno, sirovo, zemljano, vegansko i zdravo… S puno karaktera i odvažnosti, otkrila nam je ova simpatična umjetnica.


Na njezinim slikama se nerijetko, pored ženskih likova, mogu pronaći životinjski i biljni prikazi iz njezine mašte.


– To su biljke i životinje koje nitko iz politike više ne želi jer ruše stabla, betoniraju, isušuju, truju, pale, preodgajaju… Predstavljaju skejtere, grafite, strip, street art, pa čak i psihodeliju, uličnu umjetnosti i opoziciju. Pradavno u meni lovi Dürera s »Rinom« te cvijet koji raste bez vode u pustinji. Kameleon i cvijeće koje se ujutro rađa plodom, a navečer skriva bubu. Zapravo sam htjela toliko toga poručiti… Možda u sljedećoj izložbi uspijem barem još dio toga, kazala nam je Silvijana.


Foto: Luka Jeličić


Mozart među slikarima


Likovni kritičar Lovro Rumora nazvao ju je »Mozartom među slikarima«. Kako piše u katalogu izložbe ona je od svega pokupila po malo te sklada božansku simfoniju boja.


– Na platnu se između boja i likova skriva strast žene zaljubljene u sve. Ima nešto sakralno, sveto u tim portretima. Te moderne madone poklanjaju nam mir i egzaltaciju, zacijelo onu koju prenosi umjetnica u činu stvaranja. Beatificirani neo – art – deco portreti okruženi ornamentima lizalica, balončića, cvijeća, daju onu svjetovnu ljepotu radosti življenja. Čini se da on svira bojama budući da su portreti iznimno harmonični i sve je složeno u jednu veselu igru žene u odnosu spram umjetnosti. Istina, u nekima se nazire duboka drama… strah… slutnja, kao u Mozartovim simfonijama. U njezinim djelima ima i nešto Dürerovski, taj fovizam… On je jurišao na detalj, a Silvijana na dramu i boju, ističe likovni kritičar Rumora, dok i sama umjetnica ističe važnost boje i ritam u njezinim slikama.


– Transformiram i slikam još od vremena mračne mamine utrobe kojoj sam htjela dodati boje. Sviram bojama budući da su moji portreti iznimno harmonični. Sve slažem u jednu veselu igru žene u odnosu naspram umjetnosti. Ritam mi je jako bitan i ako pogriješim, redovito brišem, param i rušim, kazala nam je kroz smijeh ova osebujna zadarska umjetnica.


Prateći radove slikarice Silvijane Dražović primjećuje se težnja k sažimanju motiva portreta i smanjivanju sadržaja na platnu. To otvara prostor koncentraciji na simbolizam i mitski govor bojama i pogledima, piše Rumora.


Od mirnih podloga bez perspektive i volumena ostaje dominantan crtež, koji kristalno jasnim linijama i geometrijskim plohama stvara zadivljujući ritam boja. Portrete stavlja na nadrealnu trodimenzionalnost koji ponekad podsjećaju na Modiglianijevu prezentaciju, ali su oni otišli puno dalje u snoviđenju beskrajne mašte koju slikarica hvata grozničavim radom.


Silvijana Dražović, Foto: Luka Jeličić


Svjetlost u tami


– Silvijana Dražović stvara svoja platna da nam poput malih zvjezdica razdragano svijetle u tminama današnjice. Ona je Majka rađalica simboličkog, mističnog i vanzemaljskog portreta, istaknuo je Rumora.


Pored slikanja, Silvijana se okušala i u kuhanju, pa je tako sudjelovala u dvije televizijske kulinarske emisije.


– Rekla bih kako je kuhanje kriva kategorija za mene. U redu, volim ritam i u kuhinji i spremam ukusne omlete. No, vjerujem kako svaka žena u Hrvatskoj dobro kuha, pa čak bolje od mene. Novinari napušu priču i ekraniziraju te pet minuta pred smrt. I to je loše. Izvukli su iz konteksta da sam rekla kako sam celebrity. No, nikad nisam rekla da sam celebrity. To bi značilo da sam ja jednina stanovnica naše države. Nema ih, pa nema ni mene. Koje izmišljotine. Stanite! Ne volim skromna podrijetla ljudi koji napušu svoj celebrity status, pa se usude i zidati obiteljske grobove van parcela ili žive u mramoru, inoksu te nose torbice od nekoliko tisuća eura, dok im baka gazi zemljani pod u kućici. Volim skromna podrijetla, kao što sam već spomenula svoje uzore iz Japana, istaknula je Silvijana.


Idući mjesec, preciznije 23. rujna priprema izložbu prodajnog karaktera u hotelu A’Mare, a sva prikupljena sredstva bit će namijenjena za djecu u OB Zadar.


– Idući mjesec ću podijeliti još jednu radost s drugima. Izložba, domjenak, glazba i druženje u hotelu A’Mare za djecu naše bolnice. Radost treba podijeliti! U tome će mi pomoći i naši Lionsi sa svojim dugogodišnjim iskustvom i prepoznatim dobrotvorstvom, najavila je Silvijana te nam otkrila za kraj koja je njezina misao vodilja u životu.


– Nemoj nestati s ove naše lijepe planete, a da nisi ostavio traga iza sebe, poručila je ova osebujna zadarska umjetnica.


Foto: Luka Jeličić


Foto: Luka Jeličić