Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

uhićenje u zadru

Zbog prijetnji državnim dužnosnicima 63-godišnjaku određen istražni zatvor

Autor: Hina

07.07.2023. 21:19
Zbog prijetnji državnim dužnosnicima 63-godišnjaku određen istražni zatvor

Foto: Patrik Maček/PIXSELLSudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor Veliboru Pavloviću (63) osumnjičenom da je prijetio smrću državnim dužnosnicima, izvijestilo je u petak Državno odvjetništvo (DORH). Tužiteljstvo je izvijestilo da je sudac istrage prihvatio prijedlog Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu i odredio Pavloviću istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.


U priopćenju, u kojem ne navode Pavlovićev identitet, tužiteljstvo je izvijestilo da je ispitalo 63-godišnjeg hrvatskog i državljanina Sjedinjenih Američkih Država zbog sumnje da je počinio četiri kaznena djela prijetnje. Sumnjaju da je Pavlović 12. svibnja 2023. mobitelom nazivao policijske postaje i prijetio državnim dužnosnicima smrću, u nakani da ih ustraši.


Policija je u četvrtak izvijestila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je 12. svibnja telefonom nazvao operativno dežurstvo jedne zagrebačke policijske postaje te uputio prijetnju ubojstvom predsjednika i članova vlade „u svezi s njihovim radom i položajem državnih dužnosnika”.
Istog dana, 20-ak minuta kasnije nazvao je i šibensko-kninsku policiju uputivši „prijetnju ubojstvom predsjednika Vlade RH i drugih sadašnjih i bivših državnih dužnosnika, u svezi s njihovim radom i položajem državnih dužnosnika. Uz prijetnje, vrijeđao je i policijske službenike”, kazali su u policiji.


Istaknuli su i da se radilo o kompleksnom kriminalističkom istraživanju jer se osumnjičeni 63-godišnjak nalazio izvan Hrvatske te se koristio sofisticiranom tehnikom kako bi prikrio svoj identitet i stvarnu lokaciju s koje je upućivao pozive.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u četvrtak da je do uhićenja osumnjičenog u Zadru dovela i suradnja s američkim sigurnosnim službama.