Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

VAŽAN KORAK

Srednje škole zaprimile nikad veći broj prijava za upis učenika

Autor: Marina Šaponja

07.07.2023. 17:38
Srednje škole zaprimile nikad veći broj prijava za upis učenika

Foto: PIXSELLPrijave za upise u srednje škole krenule su 28. lipnja, traju do 7. srpnja, a konačne liste za ljetni upisni rok objavit će se 10. srpnja. Od tada pa do 13. srpnja učenici će u škole morati dostaviti upisnice te, ukoliko je to potrebno, liječničke potvrde. Ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja povećalo je upisne kvote za upise u prve razrede srednje škole u odnosu na prošlu godinu za dvije tisuće.


A zadarske srednje škole nikad veći broj prijava nisu zaprimile kao ove godine.


Veliko zanimanje za komercijaliste


U Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru, prema riječima ravnateljice Zdenke Sršen Juričević, za dva razreda smjera ekonomist ove godine imali su veliki interes, čak najveći dosada jer su zaprimili 340 prijava za 48 slobodnih mjesta.
– Veliki interes je i za zanimanje komercijalist ove godine, ali i za novi sportski smjer za koji smo dobili 62 prijave, a upisujemo 24 učenika. Vidljivo je kako potrebe za ovim smjerom postoje, a osim bodova općeg uspjeha u osnovnoj školi te pojedinih predmeta, učenicima se boduju i uspjesi koji su postigli u sportu kojim se bave, kazala je Sršen Juričević.


Navodi kako je interes velik i za zanimanja poslovni tajnik te upravni referent te kako se ova zadarska srednja škola prepoznaje kao dobro mjesto za odrastanje.


Velik broj prijava na ovogodišnjim upisima dobili su i u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića koja je, uostalom, već godinama među najpopularnijim zadarskim srednjim školama.


– Upisujemo tri razreda medicinskih sestara i tehničara i jedan razred farmaceuta, po 24 učenika za svaki razred, a dobili smo ukupno 630 prijava. Samo za farmaceute smo primili 380 prijava, kazala je ravnateljica Anita Basioli, dodavši kako imaju visoki bodovni prag, čak u rangu gimnazije.


Budući da već godinama na tržištu manjka dentalnih asistenata i tehničara te fizioterapeuta, ravnateljica Basioli je rekla kako bi otvaranje dodatnih odjeljenja bilo potrebno.


Više mjesta s preseljenjem škole


– Ovo je znak da bi mogli upisati još učenika, a to ćemo vjerojatno i učiniti kada se preselimo u novu školsku zgradu, najavila je ravnateljica.


A u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića dobili su ukupno 1200 prijava. Nije to čudno, obzirom da je ova škola mnogim osmašima prvi izbor te s pravom nosi epitet jedne od najpoželjnijih srednjih škola.


– Ove godine je bio toliko velik interes da je to čudo. Kako su krenule prijave, mi smo u tri sata već popunili sve smjerove. Ono što me veseli da su strukovna zanimanja jako tražena, tu je najveći broj prijava. Za instalatera kućnih instalacija gdje upisujemo 20 učenika, imamo 140 prijava, za automehatroničare 140, elektroinstalatere 110.


Veseli nas velik interes, trogodišnja zanimanja su deficitarna, a radno mjesto ih čeka odmah nakon završetka škole, rekao je Tihomir Tomčić, ravnatelj.


Gužva je očekivano bila i za smjerove tehničar za računarstvo, tehničar za cestovna vozila, vozača….


Velik interes je i za gimnazijske programe. Za 144 slobodna mjesta u Gimnaziji Vladimira Nazora dobili su 752 prijave, a ravnateljica Sandra Šango napomenula je kako je ove godine bodovni prag veći nego što je to bio lani.


Sredinom srpnja bit će objavljen okvirni broj upisnih mjesta za jesenski rok, za drugi upisni rok prijave će biti od 21. do 25. kolovoza, a konačne ljestvice objavit će se 26. kolovoza.