Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

NE POŠTUJU ODLUKU

Građani od početka srpnja prijavili izvođenje 15 zabranjenih građevinskih radova

Autor: Marina Šaponja

07.07.2023. 11:39
Građani od početka srpnja prijavili izvođenje 15 zabranjenih građevinskih radova

Foto: Luka JeličićPrvog dana srpnja na snagu je stupila zabrana izvođenja građevinskih radova u turističkim dijelovima grada. Zabrana se odnosi na dva ljetna mjeseca, srpanj i kolovoz, no kako to obično biva mnogi je ne poštuju, točnije samo je zanemare.


Iz gradskog Odjela za komunalne djelatnosti saznajemo kako je u prvih pet dana od stupanja na snagu ove odluke Komunalno redarstvo zaprimilo 15 prijava građana u svezi zabrane izvođenja građevinskih radova u turističkoj sezoni.


Komunalci i inspektori


– Većinom je bilo riječ o lokacijama na Puntamici, Diklu i Kožinu. Postupanja komunalnih redara su obvezna i redovita na svakoj lokaciji. U pravilu nakon izrečenog upozorenja prekršitelji zaustavljaju radove. Gdje prekršitelji ne postupe u skladu s nalogom komunalnog redara, pokreće se upravni i prekršajni postupak. Rezime u nepunih proteklih pet dana su dva otvorena upravna postupka i 13 situacija riješenih na zadovoljstvo sugrađana usmenim upozorenjem komunalnog redara, objasnio je pročelnik Robertino Dujela, napomenuvši kako zakonske odredbe ne daju ovlasti komunalnom redaru izvršenje rješenja zaustavljanjem radova, već isključivo izricanje novčanih kazni.

Objašnjava kako se gradilišta niti uz asistenciju policije ne mogu zatvoriti, kao ni uz asistenciju građevinske inspekcije, ukoliko, dakako, imaju valjane građevinske dozvole. U ovakvim slučajevima može se izreći tek novčana kazna, a one su lani iznosile 3.980 eura (30 tisuća kuna), te se izvođače koji se ogluše na zabranu može samo kažnjavati, ali ne i staviti ključ u bravu na gradilištima.


Evidentno je kako pojedinci iskorištavaju ovu situaciju te kako im se više isplati plaćati kazne te dalje nastaviti s radovima, sezoni unatoč.


Puno zatvorenih cesta


Krajem lipnja u više navrata bili smo svjedoci kako je na Puntamici, pokraj župne crkve Bezgrešnog začeća BDM, veliko gradilište, gdje je zvuk bagera, kamiona, bušilica, pikamera…, postao svakodnevica, od jutra do navečer. A sezona je krenula. Tamošnji stanovnici ogorčeni su jer predaha od radova nema.


Nadalje, u Zadru nisu samo problem građevinski radovi na stambenim građevinama, tu su i radovi po prometnicama, na rivi… Gdje god se okreneš izvode se neki radovi. Kao da je postalo nepisano pravilo da se s radovima krene pred ljeto. A tada, uz ionako već lošu prometnu infrastrukturu, zbog zatvorenih cesta riskira se dodatni prometni kolaps i gužve.


Radovi na rivi, turističkom biseru Zadra, uskoro bi trebali završiti. Tim bolje, jer raskopani mul i bageri nisu slika za uspomenu.


Također, radovi, neki opravdano, a neki neopravdano su i na određenim cestama po gradu, što svakako narušava prvi dojam o gradu u koji mnogi gosti dolaze provesti godišnji odmor. No, to nije od jučer, svake godine je ista situacija. Možda bi se trebali već naviknuti da Zadar u sezoni postaje veliko gradilište, te je umjesto stvari za plažu, potrebno ponijeti čekić, bušilice i ostali alat…