Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ANKETA

Zadrani razočarani politikom, ali izlaze na izbore: 'Favorita nemam jer ne postoje...'

Autor: Matea Guzalić

19.02.2024. 13:50
Zadrani razočarani politikom, ali izlaze na izbore: 'Favorita nemam jer ne postoje...'

Foto: MATE KOMINAGodina 2024. predstavlja jednu od najvažnijih godina u novijoj političkoj povijesti Hrvatske, a samim je time nazvana »superizbornom godinom« jer građane Republike Hrvatske očekuju čak trI vrste izbora – europski, parlamentarni i predsjednički.
Najprije nas očekuju izbori za Europski parlament. Posljednji su održani 2019. godine, a ove godine ponovno će se birati hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu. Ovo je prilika da se izaberu političari koji će zastupati interese Hrvatske u Europskoj uniji.


Nakon europskih izbora, slijede parlamentarni izbori. Na posljednjim izborima građani su odlučivali o sastavu parlamenta u vrijeme pandemije koronavirusa, a najviše mandata osvojio je HDZ s partnerima te sastavio Vladu.


Nema favorita


Krajem godine, građani će se treći put naći na biralištima, na predsjedničkim izborima. Prvi krug očekuje se krajem prosinca 2024., a bude li drugog kruga, on će se održati početkom 2025. o čemu ovisi i mandat aktualnog predsjednika Zorana Milanovića. Predsjednički izbori su važni za odabir osobe koja će predstavljati Hrvatsku u svijetu i biti vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.
S obzirom na to da su parlamentarni izbori posebno važni jer će utjecati na političku klimu u zemlji, upitali smo Zadrane tko su im favoriti te imaju li uopće osjećaj da se nalazimo u izbornoj godini.


– Ako pogledate Turudića, bivšeg ministra obrane, ali i našeg predsjednika – sve vam je jasno. Favorita nemam jer ne postoje. Na glasanje ću, naravno, izaći, no neću glasati ni za koga. Svaki će mi listić biti nevažeći, a izlazim na glasanje kako se moji glasovi ne bi prošvercali za nekog drugog. Mali dio mene smatra da bi možda trebalo pustiti Plenkovića da radi svoj posao, iako, ponavljam – neću glasati za njih. On nas koliko toliko drži na životu jer je stekao neki ugled i veze, pa nas gura na taj način. S druge strane, imamo predsjednika Milanovića koji je zaista sramota za našu državu. Njegova je kultura ophođenja na nuli, iako ne mislim da je loš čovjek, dapače – dobar je, ali je baš sirovina. Uglavno, tko god da će biti u Hrvatskom saboru, neka barem napravi nešto i za nas. Ja se povodim za onim starim osjećajem iz Jugoslavije: ‘Daj sebi, ali daj nešto i sirotinji pa će ona biti mirna’, kazala je Snježana.


Luka


Prepucavanja
Na česta prepucavanja naših političara osvrnuo se i Luka, koji smatra da bi trebalo više pričati o samim izborima.


– Osim silnih prepucavanja naših političara koja se stalno vrte po medijima, baš i nemam osjećaj da je izborna godina, trebalo bi se više pričati o tome. No, situacija je takva kakva je. Na glasanje uvijek izlazim, kad god su izbori, a što se tiče mojeg izbora, to neću otkriti, kazao je Luka, dok Pina smatra da se o izbornoj godini dovoljno priča na televiziji.


– O izbornoj godini dosta pričaju na televiziji. Na glasanje ću svakako izaći, ne propuštam izbore. No, iskreno, u ovom trenutku stvarno više ne znam za koga bih glasala, to ću odlučiti kad dođe trenutak za to, izjavila je Pina.


Zadranka Ljiljana redovito izlazi na izbore, no trenutno još uvijek ne zna za koga će glasati.


– Ovo može biti izborna godina, ali mojih favorita nema. Na glasanje izlazim obavezno, tako ću i ove godine, ali vam, nažalost, ne mogu otkriti za koga ću glasati, rekla je Ljiljana.


Snježana


Ljiljana