Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ANKETA

Zadarski studenti o ponudi poslova: 'Satnica je bila samo oko četiri eura, pa sam dala otkaz...'

Autor: Đurđa Baljak

26.03.2024. 08:46
Zadarski studenti o ponudi poslova: 'Satnica je bila samo oko četiri eura, pa sam dala otkaz...'

Foto: Ilustracija/Luka JeličićTražeći studentske poslove putem Student servisa na službenoj stranici Sveučilišta u Zadru, otkrili smo da su najčešće traženi poslovi u prodaji i uslužnim djelatnostima, poput prodavača karata za podmornicu, ili pak, u suvenirnicama ili na štandovima, te posao konobara. Nešto rjeđe se nude poslovi koji zahtijevaju specifične zadatke ili vještine, poput skipera za polupodmornicu, radova za izlov ribe, koordinatora, dorade suvenira u veleprodajnom skladištu ili referenta u računarstvu. Uz to, pronašli smo pokoji oglas koji predstavlja izuzetak, primjerice, oglas za rad na recepciji namijenjen isključivo studentima apsolventima.


Minimalac


S obzirom na to, odlučili smo razgovarati sa studentima Sveučilišta u Zadru i upitati ih kako su zadovoljni s trenutnom ponudom poslova i jesu li zaposleni.


Sreli smo mladu Andreju Lauš, studenticu francuskog jezika i povijesti umjetnosti, koja trenutno ne radi jer je odlučila posvetiti se više učenju. Kako nam priča, teško je pronaći posao koji se može uskladiti s fakultetskim obvezama.
– Planiram početi tražiti studentski posao od jeseni ove godine, vjerojatno ne na puno radno vrijeme. No, još ću razmisliti o tome koji bi posao bio najbolji za mene, ovisno o ponudi. Često se nude poslovi anketiranja, ali iskreno, to mi nije baš privlačno. Moje iskustvo s posljednjim poslom nije bilo najbolje. Morala sam odgovarati na pozive gotovo svake sekunde, a satnica je bila samo oko četiri eura, pa sam tamo dala otkaz. Pokušala sam istodobno raditi i studirati, ali se nije ispostavilo kao najbolja solucija, kazala je Lauš.


Apsolventica na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti, Lana Furlan, privremeno se vratila u svoj rodni Varaždin. Međutim, iako postoje određene ponude poslova u Varaždinu, Lana priča kako nedostaje veći broj poslova u turističkom sektoru, gdje se najbolje pronalazi.


– Trenutno sam zaposlena u jednoj trgovini, ali istovremeno obavljam i nekoliko dodatnih poslova. Povremeno radim i u Turističkoj zajednici na festivalima poput Špancirfesta, Varaždinskih baroknih večeri i Adventa, gdje sam prethodno odradila i stručnu praksu. Iako postoji određena ponuda studentskih poslova u Varaždinu, željela bih vidjeti veći broj radnih prilika u turističkom sektoru. Ipak, dosadašnje iskustvo me uči da se uvijek pojavi neka prilika. Što se tiče plaće, trenutno primam studentski minimalac, što mi je prihvatljivo. No, ponekad primim i više, ovisno o radnom vremenu i obavljenim poslovima, kaže Lana Furlan.


Andreja Lauš


Slaba ponuda


Studentica prve godine diplomskog studija Digitalno komuniciranje na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti, Lana Lovreković, kaže kako nema pretjeranog iskustva u studentskim poslovima, ali odnedavno radi u jednoj trgovini u City Galleriji.


– Zaposlila sam se prije mjesec dana i uvjeti su prilično dobri. Satnica je minimalna studentska i to mi je redu jer je ovo posao sa strane, ne ovisim o tome jer mi roditelji financijski pomažu s najmom. Međutim, za studente koji ovise o tome, definitivno nije dobra situacija. Ipak, ne mogu se žaliti na ovaj trenutni posao, dobar je. Fleksibilno radno vrijeme je plus jer se možemo dogovoriti kada meni odgovara, a to je četvrtkom i petkom, te vikendom. Što se tiče ponude studentskih poslova općenito, smatram da je zapravo prilično loša. Prošli mjesec sam s prijateljicom tražila posao i većina poslodavaca nas je odbila jer već imaju svoje studente koji rade kod njih, ili čekaju ljeto za sezonu ili blagdane. Sada nema gužvi pa ne traže, a ako i traže, onda je obično za stalni rad. To mi ne odgovara jer sam slobodna samo četvrtkom, petkom te vikendom, priča Lana Lovreković.


Sve u svemu, čini se da je veći izazov za studentice (ne)fleksibilnost studentskih poslova i nedostatak ponude koji im često ne dopuštaju usklađivanje s fakultetskim obavezama, nego minimalna studentska satnica od 5,25 eura.


Lana Furlan


Lana Lovreković