Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

nada se prekretnici

Biloglav pred Visokim sudom časti: Komora me progoni više od dvije godine

Autor: Nikolina Lucić

30.11.2023. 08:24
Biloglav pred Visokim sudom časti: Komora me progoni više od dvije godine

Foto: Luka JeličićNakon što je tijekom pandemije koronavirusa na okupljanju građana nezadovoljnih cijepljenjem protiv COVID-a 19 govorio protiv COVID mjera i bio prijavljen zbog sumnje da je javnim istupima postupao protivno Kodeksu medicinske etike i deontologije koji propisuje postupanje u skladu sa spoznajama suvremene medicine i znanosti, Damir Biloglav, zadarski liječnik obiteljske medicine i gradski vijećnik Domovinskog pokreta, jučer je u Zagrebu pred Visokim sudom časti Hrvatske liječničke komore čekao odluku tog tijela o njegovoj žalbi na rješenje o ukoru Časnog suda HLK-a.


Iako nije riječ o sudskom postupku, već onom pred Časnim sudom, postupak traje već više od dvije godine, a počeo je nakon njegova istupa 11. rujna 2021. godine. Komora je tada obrazložila kako su postupak pokrenuli zbog povrede ugleda liječničkog zvanja i postupanja suprotno odredbama Kodeksa medicinske etike i deontologije u stavovima dr. Biloglava iznesenim na javnim skupovima. Biloglav se, kaže nam, iznerviran samim načinom postupanja Časnog suda, odlučio kako više neće prisustvovati sastancima, zbog čega je i dobio ukor.


– Ovo mi je prvi sastanak s Visokim sudom časti, te će odluka tog tijela na žalbu koju sam podnio biti odlučujuća u svim mojim daljnjim postupanjima, kazao nam je kratko Biloglav, dodajući kako je šest mjeseci čekao na očitovanje o žalbi.
Naime, Biloglav je, zbog sličnih optužbi u listopadu prošle godine oslobođen optužbi na Općinskom sudu u Splitu. Na teret mu se stavljalo da je 2021. godine na punktu Višnjik odbio cijepiti građane u sklopu mjera zaštite protiv širenja COVID-a 19, zbog čega ga je Dom zdravlja Zadarske županije prijavio Ministarstvu zdravlja.


– Nadam se kako će odluka Visokog suda časti napokon označiti prekretnicu u mom odnosu s Komorom, koja me progoni već više od dvije godine, zaključio je Biloglav.