Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SVATKO SVOJIM PUTEM

U Županijskoj skupštini osnovan novi klub vijećnika »Ad astra«

Autor: Marina Vlakić

03.06.2023. 13:55
U Županijskoj skupštini osnovan novi klub vijećnika »Ad astra«

Foto: Luka JeličićNezavisna lista Ivice Žuvele raspala se kao kula od karata, a dio njegovih vijećnika u Županijskoj skupštini osniva novi klub. Znakovitog imena »Ad astra« ili »Do zvijezda«, klub će djelovati kao savez bivših vijećnika Žuveline liste, danas nezavisnih Angela Žilića i Višnje Pećarić, te vijećnika Centra Davora Čerkuća. Od početnih sedam vijećnika sa zadnjih lokalnih izbora, Žuvela je tako ostao na samo jednom, Marku Saviću, koji pak najavljuje kako će u Skupštini također djelovati nezavisno, a ne samo zastupati Žuveline stavove.


Naime, još 1. veljače Savić nam je, komentirajući odlaske s Nezavisne liste, kazao kako »zasad ostaje, ali će pratiti hoće li Žuvela raspustiti klub«. Žuvela, međutim, nije raspustio klub, ali su vijećnici sami otišli te ga u Županijskoj skupštini ostavili bez kluba, a koji može funkcionirati samo ako ima najmanje tri vijećnika. I Savić je već tada vidio da situacija nije dabra, što je početkom godine i priznao za naš List.


Klub postojao samo na papiru


– Ostat ću u klubu, ali ne znam koliko će on dalje funkcionirati jer od nas sedam, u klubu je ostalo četvero. Situacija sad najviše ovisi o dr. Žuveli i njegovim daljnjim smjernicama, odnosno na koji način želi graditi svoju političku priču. Ostajem dok on ne odluči drugačije, a ukoliko raspusti klub, vidjet ću što ću, zasad ostajem u klubu dok se ne dogodi nešto drugačije.
Jer ukoliko još netko od kolega iziđe iz kluba, onda ovo nema nikakvog smisla, izjavio je Savić početkom godine, a danas nam, na pitanje ostaje li uz dr. Žuvelu, odgovara:


– Iskreno, nismo se zadnjih dana niti čuli, možda ću kao županijski vijećnik sada više djelovati samostalno. Što se tiče osnivanja novog kluba, definitivno neću ulaziti u niti jedan novi klub, već ću djelovati samostalno s dr. Žuvelom i kolegom Pericom iz Stankovaca. Zastupat ću i vrijednosti koje je dr. Žuvela predlagao, ali i svoje samostalno, napominje Savić.Vijećnik Angelo Žilić koji je ovih dana napustio Žuvelinu listu, medijima je poslao priopćenje u kojemu navodi da ovaj klub »već neko vrijeme postoji samo formalno na papiru nakon izlaska vijećnika Davora Čerkuča i Višnje Pećarić«.


Zastupat ćemo iste stavove


– Dr. Ivici Žuveli želim puno uspjeha u daljnjem privatnom životu i njegovom angažmanu u novoj političkoj stranci u kojoj će djelovati kao nezavisni. Uvjeren sam da naša suradnja na kreiranju ideja koje će pomoći građanima županije neće s ovim prestati, poručio mu je Žilić, a danas o razlozima osnivanja novog kluba kaže:


– Mi koji smo napustili klub dr. Žuvele osnivamo novi i već smo krajem tjedna podnijeli zahtjev kako bi što prije formalizirali našu ideju. Tražili smo neutralno ime te će se klub zvati »Ad astra« i naš se rad u Skupštini apsolutno neće promijeniti jer ćemo zastupati iste stavove kao i dosad. Surađivat ćemo sa svima koji budu zastupali iste ideje, tako i s dr. Žuvelom, najavljuje Žilić, ističući kako je listu napustio jer je prestala svaka komunikacija s nositeljem liste.


– Uvažavam i razumijem njegove privatne razloge, ali kada nema nikakve komunikacije nema smisla niti truditi se spašavati klub jer on je još postojao smo na papiru. Za mene nije bilo više smisla zadržavati nešto što više ne postoji, iako mi je ovakav razvoj situacije jako teško pao nakon što me je dr. Žuvela širokih ruku primio u klub, pomažući na političkom putu u koji sam došao kao anonimac.


Upravo zato mi izlazak iz kluba nije bio lak, ali rad u njemu više nije imao nikakvog smisla jer kluba više nije niti bilo. Prije odlaska razgovarao sam s dr. Žuvelom iznoseći mu daljnje planove kako ga te vijesti ne bi dočekale nespremnog.


Rekao sam mu da tu nema nikakve zle krvi te ću ga podržati u idejama za koje se i ja budem zalagao, ali da sebe u klubu više ne vidim, kaže Žilić, inače bivši član Domovinskog pokreta, koji svoj politički put nastavlja i kroz nedavno osnovanu udrugu »Hrvatsko bilo« koje je otvorilo i podružnicu u Zadru.Žuvela: Neke su druge okolnosti


Što, pak, na sve ovo kaže Ivica Žuvela? Nezapamćena je, naime, situacija u Županijskoj skupštini u kojoj bi jednog nositelja liste napustilo ovoliko vijećnika. Doduše, Žuvela je još u prosincu prošle godine iz kluba izbacio načelnika Stankovaca, Željka Pericu, zamjerajući mu podizanje ruke za HDZ-ov županijski proračun s obzirom da je to bila odluka protivna stavu Žuvelina kluba.


Kasnije su ga vijećnici i sami napuštali, a Žuvela je u međuvremenu udružio političke snage sa strankom šibenskog župana Marka Jelića, otvoreno najavljujući borbu za saborski mandat. Dio Žuvelinih bivših vijećnika stoga upravo u njegovim novim ambicijama vide nezainteresiranost za županijski klub. A Žuvela, sudeći po najnovijem odgovoru, to niti ne krije.


– Izuzetno cijenim gospodina Žilića i nadam se daljnjoj suradnji. Svako vrijeme nosi svoje, u vrijeme kada Domovinski pokret nije imao klub mi smo ponudili suradnju. Sada su neke druge okolnosti u smislu priprema za parlamentarne izbore s Markom Jelićem kroz Akciju za promjene.


Ne mogu kriviti nekoga ako se ne vidi u toj priči. Svatko bira svoj politički put, a koliko će on biti uspješan, pokazat će vrijeme, poručuje svojim bivšim vijećnicima Ivica Žuvela za kojega je rad u Županijskoj skupštini očito već gotova priča.