Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

nacionalni balet

U Zadar stiže pravo putovanje kroz bogatstvo gruzijske tradicije

Autor: ZL Promo

12.04.2024. 17:53
U Zadar stiže pravo putovanje kroz bogatstvo gruzijske tradicije

Foto: Arsenal Zadar

Dragi ljubitelji ljepote i strasti plesa, pripremite se za nezaboravno iskustvo jer Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili dolazi na pozornicu Arsenala u subotu, 20. travnja 2024. godine.


Sukhishvili nije samo ples, već pravo putovanje kroz bogatstvo gruzijske tradicije i povijesti. Njihovi izvođači su vješti umjetnici koji sa strašću prenose duh Gruzije na svjetske pozornice. Od ritmičkih koraka do živopisnih kostima, svaki element predstave odražava ljubav prema domovini i predanost umjetnosti.


Čarobna plesna avantura


Priključite se ovoj izvanrednoj plesnoj avanturi i doživite neopisivu harmoniju pokreta i glazbe. Ne propustite priliku doživjeti čaroliju Gruzijiskog nacionalnog baleta Sukhishvili. Nabavite svoje ulaznice već danas i prepustite se čarima ove nevjerojatne umjetnosti!


Gruzijski narodni ansambl, poznat još i kao Koreografski ansambl Sukhishvili prva je profesionalna državna plesna družina u Gruziji. Broji sedamdeset plesača i mali orkestar. Osnovali su ga Iliko Sukhishvili i Nino Ramishvili 1945. godine. Njih dvoje nisu bili samo partneri na pozornici, već i bračni partneri. Zahvaljujući narodnom ansamblu, gruzijski nacionalni ples i glazba postali su poznati u mnogim dijelovima svijeta.


Brzo su stekli ugled koji se proširio širom svijeta. U preko 75 godina postojanja, nastupali su u više od 100 zemalja na svim kontinentima, na najpoznatijim i najvećim pozornicama u Londonu, New Yorku, Parizu i Milanu. Na više od 300 regionalnih i svjetskih turneja s oko 20.000 nastupa oduševili su preko 90 milijuna ljudi i pozicionirali gruzijski ples na kartu svijeta.


Baletni ansambl uvijek nastupa u pratnji vlastitog orkestra u sastavu glazbenika koji se naraštajima obrazuju za sviranje na gruzijskim tradicijskim glazbalima.


Kompleksna i zahtjevna koreografija spaja savršeno sinkronizirane pokrete trupe sa zadivljujućim tehničkim umijećem pojedinačnih izvođača: energični muški plesači spretno lete kroz zrak sudarajući se mačevima i bodežima, natječući se u dinamici pokreta i visini skoka kako bi osvojili naklonost elegantnih plesačica koje minucioznim koracima graciozno lebde pozornicom.


Zaštitni znak Sukhishvili ansambla je »ples na prstima«, zahtjevni koreografski pokret koji se uči od 5. godine i neprestano usavršava tijekom života.


Svjetski rekord


Tijekom svoje povijesti pojavljivao se, među ostalim, u Koloseju, Metropolitan Operi i Madison Square Gardenu. Milanska Scala primila ih je 1967. godine, što je prvi i jedini put da je ansambl dobio priliku nastupiti na ovoj pozornici.


Ansambl je postao jedini plesni ansambl koji je postavio svjetski rekord (upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda) na La Scali u Milanu. Koncert je izazvao tolike ovacije da se zastor kazališta spuštao čak četrnaest puta. Time je oboren rekord Enrica Carusa, kojem je zastor spušten jedanaest puta.


Što se tiče zanimljivih kostima koje ovaj ansambl nosi, u početku ih je dizajnirao Simon Virsaladze, a sada je kostimografkinja umjetnička direktorica Nino Sukhishvili. Tengiz Sukhishvili, sin osnivača, umjetnički je i generalni direktor gruzijskog narodnog ansambla. Njegova supruga je bivša plesačica, a danas majstor baleta. Iliko Sukhishvili Mlađi danas je glavni koreograf.


Gruzijski narodni ansambl broji sedamdeset plesača i mali orkestar, a njihov nastup je i nadahnuo književnika Terryja Nationa u kreiranju Daleka za televizijsku seriju Doctor Who.


Ulaznice su dostupne putem web stranica Eventima i Entria.