Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

INFOROOM predavanja

U Gradskoj knjižnici Zadar se predstavile udruge Trećeprostor i Vlajter-ego

Autor: Alen Plahinek

31.03.2023. 15:58
U Gradskoj knjižnici Zadar se predstavile udruge Trećeprostor i Vlajter-ego

Foto: Alen PlahinekNakon gostovanja udruga Mladi u EU iz Šibenika i Centra nezavisne kulture iz Zadra koji su se predstavili prošlog petka u sklopu projekta Info-room, Udruga ZOE – Centar za unaprjeđenje i razvoj zajednice i Grad Zadar nastavile su s nizom predavanja koja donose primjere dobre prakse na području rada organizacija civilnog društva.


Danas su se tako u Multimedijalnoj dvorani u Gradskoj knjižnici mladima predstavile dvije udruge, udruga Trećeprostor, koja se prije manje od dva mjeseca iz Zagreba doselila u Zadar te udruga Vlajter – ego iz Benkovca koja već godinama organizira festival Vlajternativa.


– Prvi festival organizirao se 2011. godine, a udruga je nastala godinu nakon, dakle sve je krenulo iz tog festivala. Nas nekolicina se skupila s idejom da se napravi nešto u sredini u kojoj se ništa ne događa, a pogotovo gdje se ništa ne događa za mlade.
Odlučili smo se spontano okupiti, dovesti nekoliko bendova i napravili smo festival. Nakon toga smo se tek našli u problemu, a to je bilo što ćemo sad, što ćemo dalje? Grad nam je dao prostor u jednoj derutnoj zgradi i tako smo krenuli. Donosili stvari od doma da bi to izgledalo na nešto, sami sve uređivali i polako rasli.


Osim prostora imali smo i problem dovođenja novih članova najviše iz raznih predrasuda. Prvo tu su bile regionalne predrasude, a isto tako tu su bile i scenske, ispričala je Dunja Gusić iz Vlajter – ega dodajući kako je glavni impuls za nastavak rada došao od grada Benkovca.


– Iako smo nezavisni dobili smo nagradu Grada Benkovca u području kulture sto nam je dalo ogroman dodatni motiv i nekako zahvalu za ono što radimo. Najvažnije je dati mladima neki motiv, dodatni implus da ti mladi vide da ih njihova sredina poštuje i podržava, a ne da rade za sebe.


Iako se fokusiramo mlade, posebno nam je drago kad vidimo djecu, ali i onu stariji zreliju publiku da smo maknuli one predrasude s kojima smo se u početku borili, kazala je Gusić.


Druga udruga koja se predstavljala, Trećeprostor, kulturna je udruga koja je tek počela sa svojim radom u našem gradu.


– Dugo smo djelovali u Zagrebu, ali naše aktivnosti su raširene po cijeloj Hrvatskoj, ali imamo i međunarodnih projekata, tako da smo shvatili da nam baza u Zagrebu nije toliko važna. Mi uvijek možemo doći u Zagreb i odigrat predstavu, ali htijeli smo istražiti nove metode razvoja prakse sudjelovanja u kulturi da dođemo do nekih novih saznanja.


Za sada nam je još sve novo, samim time i zanimljivo, no to nam nije prvi dolazak u Zadar. Već smo unaprijed isplanirali naš dolazak, odnosno preseljenje, tako da radimo najnormalnije kao i u Zagrebu, a imamo i ciljeve već posložene, kazala je Irena Boćkai, predstavnica Udruge na jučerašnjem predavanju te dodala kako nije velika razlika između Zadra i Zagreba.


– Mi govorimo o hrvatskim okvirima koji su vrlo suženi. Zagreb je jedino veći grad, pa samim time ima i više sadržaja, nego ovdje u Zadru, no što se tiče samog sadržaja nema prevelike razlike. Ono što je super, barem meni, je to što je Zadar manji grad od Zagreba i samim time gubi se manje vremena da bi se došlo od točke A do točke B, zaključuje Boćkai.