Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

INSPEKCIJA ZADARSKOG

Što se može kupiti na Kalelargi za 10 eura? Provjerili smo i - ne baš puno toga

Autor: Nina Vigan

13.06.2024. 07:30
Što se može kupiti na Kalelargi za 10 eura? Provjerili smo i - ne baš puno toga


Magnet, privjesak, razglednica ili pak autohtoni gastro- proizvodi, to su suveniri koje turisti najčešće nose sa sobom kao poklon ili uspomenu na svoje putovanje. Posjetitelji zadarskog Poluotoka i Kalelarge imaju na raspolaganju široku paletu proizvoda koji će ih podsjećati na sveti Donat, Morske orgulje ili delicije koje su imali priliku degustirati u našim restoranima.


Većina turista određeni dio godine štedi za svoje putovanje, a kad konačno dođu do destinacije, pomno paze i razmišljaju na što će potrošiti svoj novac, podvlače crtu u nekom trenu jer živjeti se mora i nakon putovanja, osim ako nisu blagoslovljeni nizom znamenki na bankovnom računu.Imali smo i za napojnicu
Dolaskom eura, stvari su se promijenile za nas lokalce, ali i za naše goste koji zamjećuju veliku razliku u cijenama prije i poslije nove valute. Svake sezone, na ulicama možemo čuti opravdano grintanje oko poskupljenja u odnosu na godinu ranije, ali i to kako cijene nakon odlaska turista jednostavno – ne padaju.


Koliko smo mogli dobiti za 10 eura prije, a koliko sad, teško je reći, ali generalno – puno manje. Sa željom da saznamo što naši turisti misle o cijenama u Zadru, uputili smo se na Kalelargu i pokušali se staviti u njihove cipele. Pokušali smo saznati što i koliko možemo dobiti za 10 eura u džepu. Zamislili smo da smo u ovom gradu na samo par sati, stoga nećemo puno trošiti – kupit’ ćemo samo najosnovnije sitnice koje i inače kupuju turisti.


Krenuli smo od onoga što većina turista nosi sa sobom doma, a to su neizostavni magneti za frižder. Njih se može pronaći po cijeni od 3 do 7,30 eura, ovisno o uzorku, materijalima i načinu proizvodnje. Naravno, oni ručno rađeni nešto su ljepši, ali i skuplji. Zato ćemo se zadržati na magnetu od 3 eura koji ćemo ponijeti u daleku zemlju rodbini za poklon. Rado bismo i razglednicu, a i tu je slična situacija. Možemo kupiti razglednicu za 0,70 eura, ali je to ona već viđena panoramska slika Zadra, a vidjeli smo malo ljepšu za 1,60. Zamijetili smo i jednu za 3 eura, ali štedimo pa će biti dobra i ona najjeftinija.


Dakle, imamo magnet i razglednicu i na to ćemo potrošiti 3,70 eura. Pojeli smo u pekarni burek od 2,50 eura i kupili smo vodu od pola litre za 1,30 eura. Za sad smo potrošili točno sedam i pol eura. Valjalo bi se i zasladiti te počastiti kuglicom sladoledom kojem cijene variraju od 2,20 do 3,50 eura. Opet smo štedljivi tako da uzimamo onaj od 2,20 eura. Shvaćamo kako smo se opasno približili limitu, na potrošenih smo 9,70 eura pa u konačnici ljubaznom prodavaču ostavljamo 30 centi napojnice. Euri su isparili za tren, skoro kao nekad deset dobrih, starih kuna, ali bar smo donekle siti, zaslađeni i s dvije uspomene na Zadar.


Wiktoria i Roman


Iznosi iznenadili turiste


U nekom trenu smo se prestali igrati turista te smo popričali sa stvarnim turistima koji su bili u opuštenoj šetnji gradom. Emma, Sara i Mireia došle su iz Španjolske u petodnevni posjet Zadru. Kako su nam kazale, cijene u Zadru su nešto veće nego one u Španjolskoj. Pokazali smo im par artikala, te upitali što misle o cijenama istih. Jedan od privjesaka koje smo im pokazali, a koji košta 4 eura je curama bio nešto skuplji ovdje nego sličan takav u njihovom gradu. Zanimljivo je to što jedna od naših sugovornica ima suvenirnicu u svom gradu, stoga nam je za neke artikle rekla točno koliko koštaju. Za dosta artikala, kazala nam je kako su kod nas deset ili dvadeset centi skuplji, dok je barem voda jeftinija u Hrvatskoj.


– Razglednica u mom gradu, ona obična, košta oko četrdeset centi. Grad u kojem živim je dosta skup, sladoled košta 3 eura. Možemo reći da je više manje slično, ali neki artikli su skuplji ovdje nego kod nas, kazala nam je Ema.


Artur i Mahir došli su iz Poljske prije par sati, a zasad su, kako su nam rekli, samo razgledavali. U Zadar su stigli jer im je cijena putovanja bila prihvatljiva. U prolazu su bacili oko i na cijene po gradu, a neki iznosi su ih neugodno iznenadili.


Emma, Sara i Mireia


Poljska nekad bila duplo skuplja


– Bio sam tu i prije deset godina, kad ste imali kune i cijene su sad naravno puno veće. Vidio sam da je neko obično jelo, koje bi trebalo koštati desetak, petnaest eura sad na nekih 25 eura. To je previše, što je u biti malo šokantno, kazao je Artur kojem smo također pokazali par artikala kako bi nam kazao što misli koliko koštaju. Magnet od 3,50 eura je procijenio na 2 eura, a čokoladu s kaduljom je procijenio na 7 eura, dok je stvarna cijena nešto niža, oko 5 eura. Dvije vrećice lavande s uljem, procijenio je na 6 eura, što je i bila točna cijena. Što se tiče sladoleda, obojica smatraju kako je sve više od 2 eura puno za kuglicu sladoleda, a cijena razglednice od 0,70 eura im je super, čak bi izdvojili i po dva eura ako su djelo nekih lokalnih umjetnika.


– Neke cijene su baš za turiste. Voda od pola litre za 1,30 eura je previše s obzirom na to da u običnoj trgovini imate za puno manje. U pekarni cijene nisu toliko visoke, ali općenito kad hodate uokolo i pogledate te cijene, neke su baš prenapuhane. Kad sam prije bio u Zadru, cijene su bile duplo manje nego u Poljskoj, ali vjerujem da dosta toga ovisi i o mjesečnim primanjima, kazao je Artur.


Deset eura na Kalelargi


Burek – 2,50 €


Voda 0,5l – 1,30 €


Sladoled – 2,20 €


Razglednica – 0,70 €


Magnet – 3 €


Napojnica – 0,30 €


Wiktoria i Roman, koji su također stigli iz Poljske, kazali su nam kako su im cijene u redu i kako su slične u ostalim europskim zemljama. Ono što su zamijetili, što ih je na neki način šokiralo, je to što je većina trgovina van samog centra grada zatvorena nakon 21 sat. Pokazali smo im određene artikle, neki su im bili skupi, a za neke nisu očekivali da su tako jeftini.


– Razglednice bih platio bez problema i tri eura, samo da su djelo nekog umjetnika, kazao je Roman s kojim se Wiktoria nije složila. Ono oko čega su se složili, bila je prevelika cijena sladoleda.


Mahir i Artur


Neki su i zadovoljni cijenama


– Mislim da je maksimalno 2 eura razumno za kuglicu sladoleda, iako na nekim mjestima u Poljskoj cijena varira od 2 eura do 3 i pol eura. Prihvatljiva nam je cijena sendviča u pekarnama, koja se kreće od 3 do 5 eura. Kad putujemo, uglavnom kupujemo u lokalnim trgovinama, a jedemo u apartmanu, kazala nam je Wiktoria koju smo upitali na što bi ona potrošila onih spomenutih 10 eura. Kroz smijeh nam je odgovorila da bi ih potrošila na vodu i voće, a za Artura bi kupila konkretnu hranu, dok na suvenire uopće ne bi ni trošila jer smatra kako na kraju samo kupe prašinu doma. Roman nam je kazao kako će potražiti neki antikvarijat te pokušati pronaći nešto autentično za ovo područje.


– Kupio bih nešto u antikvarijatu, stari novac, staru razglednicu ili staru sliku s ovog prostora. Ne bih kupovao magnete, jer većina dolazi iz Kine. Eventualno, neke ručno rađene, kazao nam je Roman dodavši da su primijetili velik izbor suvenira na ulicama.


Charlie i Daria iz New Yorka u Zadar dolaze već nekoliko godina. Kako su nam rekli, teško im je komentirati cijene jer im je sve jeftino ovdje u odnosu na doma.
– Ljestvica je vrlo visoka, u New Yorku je sve jako skupo. Stigli smo upravo iz Dubrovnika i Splita, a tamo je puno skuplje nego ovdje u Zadru. Cijene su razumne ovdje, od restorana do hotela koji nam je prekrasan. Dolazimo u Zadar upravo zato što nije toliko gužva kao u Dubrovniku i Splitu, grad je povijesno važan i divan, hrana je odlična i ljudi su srdačni. Moram reći kako je najbolji sladoled u gradu, onaj pokraj katedrale. Mislim da je i cijena od 2, 50 eura sasvim razumna jer je to u New Yorku duplo više. Iako, kad usporedimo cijene s onima drugih europskih gradova i dalje je jeftinije tu u Zadru. Kad ste imali kune, bilo je puno jeftinije, ali sad kad imate eure, cijene su se povisile. To nisu neke drastično veće cifre, ali su osjetne, kazali su nam naši sugovornici.


Daria i Charlie