Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

PREDSTAVIO SLIKOVNICU

"RAK I MORUZGVA" Ante Kolanović napisao svoju prvu dječju slikovnicu: "Oduvijek sam volio pisati..."

Autor: Đurđa Baljak

12.06.2024. 19:24

Foto: MISLAV KLANACKnjižničar Ante Kolanović, koji trenutno radi u Ogranku Bili Brig Gradske knjižnice Zadar, napisao je svoju prvu dječju slikovnicu pod nazivom »Rak i moruzgva«. U razgovoru nam je ispričao više o tome otkud ideja za to, ali i kazao koju riječ o svojim aspiracijama prema pisanju.


– Ovo je prvi put da sam napisao i objavio nešto konkretno. Oduvijek sam volio pisati, ali nikada nisam otišao dalje od školskih zadaćnica. No, prije deset godina pokušao sam napisati roman, ali nakon što sam dovršio prvu stranicu, iznova sam se vraćao na nju, čitao je i prepravljao. Nikada nisam uspio završiti jer sam zaglavio u tom neprekidnom procesu prepravljanja. Taj roman je trebao biti autobiografski, dok slikovnica nema veze s tim. Budući da radim u knjižnici, gdje tijekom ljeta često organiziramo programe vezane uz more i kupanje, dugo vremena mi se motala u glavi priča za slikovnicu. Jednog jutra sam ispričao sam sebi cijelu priču od početka do kraja i odlučio je zapisati, priča nam Kolanović, prisjetivši se kako se tijekom osnovnoškolskih dana okušao u pisanju poezije, ali je ubrzo odustao od toga.


Drugi dio slikovnice


Na pitanje je li možda razmišljao o pisanju priča za stripove, kaže kako nije, ali da je to vrlo zanimljiva ideja koju ne bi isključio kao mogućnost u budućnosti s obzirom na to da poznaje dosta crtača stripa. No, ono što svakako može reći jest da je već napisao drugi dio slikovnice »Rak i moruzgva«.
– Svakako bih spomenuo da sam već napisao nastavak priče slikovnice. Kada će biti objavljen? To ovisi o tome kako će proći prvi dio, pa ne bih ništa obećavao. Želio bih da se to razvije u seriju slikovnica. Međutim, hoće li se to ostvariti, vidjet ćemo, rekao je, dodajući kako je najbolje ići korak po korak.


Slikovnicu je nazvao »Rak i moruzgva« jer priča prati, kako nam otkriva, njihovu stvarnu simbiozu iz prirode.


– Priča se temelji na stvarnoj biološkoj vezi između raka samca i crvene moruzgve. Naime, rak samac nosi moruzgvu na svojoj kućici kako bi se zaštitio od neprijatelja, dok je crvena moruzgva, kao vrsta morske vlasulje, inače stacionarna poput stabla, ali na ovaj način dobiva više hrane zahvaljujući ostacima koje rak ostavlja, kaže Kolanović, koji je u ovoj jedinstvenoj morskoj simbiozi pronašao svoju inspiraciju za naslov svoje prve slikovnice, ali i njezinu cijelu priču.


Nakon što je napisao tekst, pokazao ga je kolegicama s Dječjeg odjela Gradske knjižnice Zadar, budući da su one iskusne i znaju puno više o slikovnicama.


– Odlučio sam upravo njima prvima dati tekst na čitanje kako bi mi dale komentare, nakon čega sam prepravio tekst prema njihovim uputama. Što se tiče ilustracije, za to je zaslužna ilustratorica Tonka Domijan. Ona je zapravo kći jedne moje kolegice, za koju sam znao da je likovno nadarena i da ima te umjetničke gene. Kontaktirao sam je i upitao bi li željela ilustrirati slikovnicu, na što je ona odmah pristala, rekao je Kolanović.


FOTO: MISLAV KLANAC


Prirodni razvoj interesa


Slikovnica »Rak i moruzgva« je edukativna, ali pritom su činjenice o biološkim pojavama na morskom dnu prikazane na jedan posve neposredan i suptilan način, koji je, kako ističe autor, posve bliži djeci.


– Nisam želio da moja slikovnica bude eksplicitno edukativna. Znate, mnoge slikovnice koje prikazuju stvarne pojave imaju didaktički dio s faktografskim činjenicama i objašnjenjima. No, ja nisam želio da moja slikovnica bude takva, jer sam htio da djeca prilikom čitanja ne osjećaju da im se nešto nameće ili, pak, da moraju nešto naučiti. Umjesto toga, želio sam da, ako im se svidi priča, prirodno razviju interes za more i spontano nauče što god požele, kazao nam je Kolanović.


Osim toga, kako nam otkriva, kroz njegovu prvu slikovnicu se provlači i univerzalna tema o različitosti, toleranciji, suživotu, prihvaćanju i na koncu – prijateljstvu.


– Nezaobilazna je i druga komponenta ove slikovnice koja se odnosi na prijateljstvo. Kako možemo biti ne znam koliko različiti, kao rak samac i crvena moruzgva, različiti da ne mogu biti različitiji, ali na kraju se opet spoje i postanu prijatelji, istaknuo je.


Iako promocija ove zanimljive slikovnice još uvijek nije formalno održana, autor Kolanović je svim zainteresiranima poručio da mogu nabaviti svoj primjerak tako da ga kontaktiraju preko društvenih mreža ili da dođu direktno kod njega u Ogranak Bili Brig, ili na samoj promociji čiji se termin uskoro bliži.


– Još uvijek nisam imao promociju, ali mogu najaviti kako je zakazana za 24. lipnja u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Nakon toga, planiram ići gdje me pozovu. Iako imam već neke pozive, s obzirom na to da je preko ljeta teško okupiti djecu, vjerujem da ću s tim pričekati jesen, zaključio je Kolanović.