Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DVIJE GODINE RADOVA

Stanovnici Ulice Viktora Vide očajni zbog maratonskih radova

Autor: Iva Bucić

16.02.2024. 16:45
Stanovnici Ulice Viktora Vide očajni zbog maratonskih radova

Foto: Mislav KlanacNakon skoro dvije godine radova, stanari Ulice Viktora Vide na Bilom brigu konačno su sredinom tjedna dočekali strojeve za asfaltiranje. No, ostali su neugodno iznenađeni kada su strojevi otišli, jer su iza sebe ostavili cestu koja je gotovo metar uža nego prije početka radova.


– Cesta je asfaltirana poprilično uže negoli je bila prije, što bi značilo kada dolazi do susreta dva vozila, nemaju mjesta mimoići se, a kamoli stati negdje sa strane. Osim toga, prilazi u dvorišta osmišljeni su tako da isti zahtijevaju dodatne napore stanara o vlastitom trošku da to upriliče za svakodnevnu upotrebu, jer nam kažu da to nije dio njihovog posla, očajavaju stanari.


Cesta je, naime, prije radova bila široka četiri metra, a danas je ona široka svega 3,20 metara, no direktor Odvodnje koja je nositelj investicije stanarima poručuje da će se cesta do završetka radova vratiti u prvobitno stanje.


Foto: Mislav Klanac
– Sve ulice iz projekta Aglomeracije vratit će se u prvobitno stanje završnim slojem. Predmetna ulica asfaltirana je samo nosivim slojem asfalta, a habajućim slojem dobit će se puni izgled ulice, kazao je direktor Odvodnje Grgo Peronja.


Stanari na to odvraćaju da su zadovoljni ishodom, no postavlja se pitanje koliko će se još dugo s oprezom morati kretati vlastitom ulicom. Ogorčeni su, kažu, zbog nedostatka komunikacije, ali i dinamike radova i brojnih poteškoća koje su radovi prouzročili.


Radovi na fekalnoj kanalizacijskoj mreži u Ulici Viktora Vide počeli su u lipnju 2022. godine, no do kraja 2023. godine odvijali su se izrazito usporeno, a stanari su cijelo to vrijeme o vlastitom trošku »krpali« ulicu naručujući zemlju i pijesak.


Foto: Mislav Klanac


– To su bile rupe na rupama, nešto su bili nasuli, ali je to brzo isprala kiša. Nitko ne zna tko radi, tko je odgovoran, nikada nismo vidjeli nekog od šefova. Ovdje je sto puta prekinut kabel, sto puta smo ostali bez interneta, jednom ga nismo imali punih 15 dana. Oštetili su i kabele od visokonaponske struje, a za to također kao za internet nisu javili nikome, moglo je nekoga ubiti. Pogledajte ovaj stub ovdje, polomljen je i nikada ga nitko nije došao zamijeniti, a ovdje su orkanski udari južine, nikad se ne zna kad će to puknuti i nekoga ubiti. Da ne spominjem da su cijevi od vode redovito pucale jer su bile vani, voda je curila po mjesec i pol dana, nitko ne bi došao, nabraja Dragutin Lemić, jedan od nezadovoljnih stanara.


Foto: Mislav Klanac/Dragutin i Vesna Lemić


Njegov prvi susjed Živko Nekić dodaje da je još jedna velika greška što nije predviđena odvodnja oborinskih voda. Ističe da mu je u više navrata plavilo dvorište i podrum, sve dok nije sam salio betonski prag koji vodu usmjerava dalje niz ulicu. No, ni to, kaže, nije rješenje, jer će voda samo otići kod nekoga drugoga.


Foto: Mislav Klanac/Živko Nekić


– Ne možete zamisliti koji su to potoci koji se slijevaju. Voda je susjedima ulazila u podrume, izlazila na prozore, dodaje gospođa Vesna Lemić.


Stotinjak metara dalje, u jednom od odvojaka Ulice Viktora Vide stanari s druge strane uopće nisu dobili priključak na novoizgrađeni sustav kanalizacije, jer je dio ulice privatno vlasništvo. To doduše nije bila prepreka kada se istim tim privatnim putem prije 40 godina provodila voda, struja i telekomunikacije, no direktor Odvodnje stanarima je poručio da od Grada zatraže da se napravi mali projekt za njih iz nekih drugih sredstava.