Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

napravili smo izračun

Evo koliko četveročlana obitelj potroši za sedmodnevni odmor u Zadru

Autor: Nikolina Lucić

12.07.2023. 13:30
Evo koliko četveročlana obitelj potroši za sedmodnevni odmor u Zadru

Foto: Luka JeličićPonukani sve češćim neugodnim iskustvima, koje turisti diljem jadranske obale doživljavaju zbog cijene turističkih proizvoda i usluga, koje su, kako se govori, odletjele u nebo, odlučili smo napraviti malo istraživanje i provjeriti koliko bi prosječna četveročlana obitelj u špici sezone potrošila za sedmodnevni odmor u Zadru. Kao referentni okvir za odabir karakteristika naše obitelji pomogli smo se samo nekima od mnogih istraživanja koja se o turističkom tržištu objavljuju svake godine.


To su: »Turizam u brojkama 2021.« i »Turizam u brojkama 2019.« Ministarstva turizma; »Stavovi i potrošnja turista u hrvatskoj – TOMAS istraživanje 2019.« i »Motivi i navike stranih gostiju Zadarske županije« za razdoblje od svibnja do listopada prošle godine.


Do Zadra 730 kilometara


Obitelj je na put od 730 kilometara, koliko Munchen dijeli od Zadra, krenula tražeći odmor i avanturu u destinaciji koja se promovira kako je po svačijoj mjeri, bilo da ste kulturist, ljubitelj hrane i vina ili pak volite odmor uz plažu.
Posljednje u nizu istraživanja na koje smo se referirali kaže da su čak dvije trećine turista koji su prošle godine posjetili županiju u njoj bili prvi put, tako da i »naša« obitelj iz Munchena dolazi na svoj prvi odmor u Zadar. Isto istraživanje kaže kako je 52 je posto gostiju u destinaciju stiglo osobnim automobilom, dok je avionski prijevoz na drugom mjestu s udjelom od 27 posto.Zadarska je županija 2021. godine, kada smo uspjeli pronaći posljednje istraživanje i to ono »Turizam u brojkama 2021.« imala 140.267 registriranih kreveta, dok je ta brojka za 2023. godinu, s obzirom na ritam izgradnje smještajnih kapaciteta diljem regije za nekoliko tisuća veća.


Prema istom je istraživanju Zadarska županija ostvarila 827.600 noćenja, dok je Zadar s 360 tisuća noćenja godinu završio kao šesti turistički najpopularniji grad. Gostima iz Munchena osobnim automobilom do Zadra bi, u idealnim uvjetima bez puno gužve, zastoja ili prometnih nesreća, trebalo nešto više od osam sati.


Taj će ih put prema našim izračunima s potrošnjom goriva za obiteljski automobil, tjednom vinjetom za Austriju i Sloveniju, kao i s tunelarinom ako izaberu najbržu opciju koja ide preko austrijskog Graza uz Maribor i autocestom do Zadra koštati 150 eura u jednom smjeru, tj. 300 eura u oba smjera s troškovima hrane i toaleta.


Bira se obiteljski smještaj


Prema istraživanju »Obiteljski smještaj Hrvatske – izdanje 2022« gosti iz Njemačke najčešće će se odlučiti za smještaj u domaćinstvu, koji je i najbrojniji i na gradskoj i na županijskoj razini. Gosti obiteljskog smještaja nešto su više od prosjeka skloni konzumirati raznovrsne sadržaje dostupne u destinacijama – razgledavanje, odlazak u restorane, posjet povijesnim građevinama te muzejima, zabavnim događanjima, tako da će i naša obitelj po dolasku u Zadar izabrati nešto od spomenute ponude i aktivnosti.Dnevna potrošnja turista obiteljskog smještaja u Hrvatskoj nešto je niža od prosjeka za sve vrste smještaja (niža od potrošnje hotelskih gostiju, ali viša od potrošnje kampista), tako da smo potrošnju obitelji prilagodili tom podatku.


Turizam u segmentu obiteljskog smještaja, koji je dominantan u pogledu udjela u ukupnoj strukturi »turističkih kreveta« na razini države, u značajnoj mjeri definira tržišno pozicioniranje i daljnji turistički razvoj Hrvatske.


Njegova snažna ekspanzija popraćena je i rastom potražnje te povećanjem prometa mjerenog dolascima i noćenjima, no predmetni je rast prvenstveno fokusiran na sam vrhunac sezone.


Prema istraživanju »Stavovi i potrošnja turista u hrvatskoj – TOMAS istraživanje 2019.«, posljednjem na koje smo se mogli referirati, prvih pet aktivnosti za vrijeme odmora otpada na plivanje, razgledavanje destinacije, odlazak u restorane, posjet povijesnim znamenitostima i na kraju nacionalnim parkovima.


Isto istraživanje navodi i kako je prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj tijekom 2019. godine, odnosno u razdoblju od svibnja 2019. do ožujka 2020. godine, iznosila je 98 eura.


U strukturi prosječnih dnevnih izdataka 54 posto se odnosilo na uslugu smještaja s povezanom hranom, 17 posto na uslugu hrane i pića izvan usluge smještaja, a 29 posto na sve ostale usluge, što zorno pokazuje da turisti u Hrvatskoj u prosjeku malo troše izvan osnovnih smještajnih i prehrambenih potreba.Večere, sladoled, izložbe, parking….


Prosječna dnevna potrošnja turista u primorskim destinacijama iznosila je 97 eura po osobi, a onih u kontinentalnim destinacijama 115 eura po osobi. Raščlanjeno prema tipu potrošnje njemačkih turista znači da 51,21 posto ukupnih troškova otpada na smještaj, 17,24 na restorane i barove, 11, 68 posto na šoping i 3,31 posto na kulturu i zabavu.


Naše smo turiste smjestili u kvart Puntamika, gdje borave u apartmanu, a dvije spavaće sobe, s terasom i pogledom na more, po danu će ih koštati 134 eura, tj. 945 eura za sedmodnevni boravak.


Apartman je smješten na samo jedan kilometar od plaže, ima parkirališno mjesto i sve pogodnosti koje moderni turist traži. Na kućanstvo bi u prosjeku potrošili 200 eura, kako bi mogli pripremati hranu, a u trošak smo uključili i oko 50 eura potrošnje goriva za vožnju po gradu.


Tri izlaska na večeru u neki od brojnih restorana na Poluotoku, koja bi ih u prosjeku koštala oko 90 eura, bez deserta, obitelji bi koštali 270 eura. Pošto se živa u termometru polako podiže do opasnih razina, pretpostavili smo da bi potražili osvježenje sladoledom i to barem tri puta tijekom boravka u Zadru.Pošto se cijene kuglice sladoleda u staroj jezgri kreću između dva i tri eura, procijenili smo da bi ih trošak tri odlaska na sladoled koštao 40 eura.


Pretpostavljamo da većina turista koji dođu u Zadar posjeti barem jedan kulturni ili zabavni program. S obzirom na to da naša obitelj ima dvoje djece, »šaljemo« ih u Muzej iluzija, gdje obiteljska karta košta 30 eura, te na izložbu pauka i škorpiona smještenu u Gradskoj loži, koja za četveročlanu obitelj košta 24 eura.


Kako bi mirno mogli boraviti na Poluotoku, naši su gradi turisti morali platiti i parking. Procijenili smo da bi se iz Puntamike tijekom sedam dana u tri navrata uputili u gradsku jezgru, što bi ih prosječno koštalo oko 12 eura parkinga. Na kraju, kako bi im odmor u Zadru ostao u lijepom sjećanju, procijenili smo da bi oko 10 eura potrošili na suvenire, najčešće magnete.


I kao zaključak, kada se zbroje svi troškovi koje smo gore opisali došli smo do troška od 1.880 eura, 14.100 kuna. Na vama je da ocijenite da li je ovakav osnovni izračun troškova za sedmodnevni odmor premalo ili previše.


Troškovnik


– Put od Munchena do Zadra i natrag 300 eura


– Smještaj u apartmanu 945 eura


– Tri večere za četiri osobe, bez deserta, 270 eura


– Tri odlaska na sladoled za četiri osobe 40 eura


– Trošak za suvenire 10 eura


– Ulaznica u Muzej iluzija 30 eura


– Ulaznica na izložbu paukova i škorpiona 24 eura


– Trošak parkinga 12 eura


– Trošak hrane i pića u apartmanu 200 eura


– Dodatan trošak goriva 50 eura