Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

GAŽENICA

Provjerili smo koliko turisti putuju trajektima: ' To nije puno u usporedbi s autocestom. Ovo je očekivana cijena...'

Autor: Antonia Vodan

10.07.2024. 16:15
Provjerili smo koliko turisti putuju trajektima: ' To nije puno u usporedbi s autocestom. Ovo je očekivana cijena...'

Foto: LUKA JELIČIĆUsprkos bogatoj turističkoj i kulturnoj ponudi grada Zadra, poneki turisti, posebice mlade obitelji s djecom, preferiraju mir i izolaciju zadarskog arhipelaga. Uputili smo se tako u luku Gaženica kako bismo provjerili koliko turisti putuju trajektima, odnosno koliko su zadarski otoci primamljivi inozemnim posjetiteljima. Dočekao nas je poveći broj putnika koji u pregrijanim automobilima strpljivo čekaju kako bi se ukrcali u utrobu trajekta i uputili prema željenoj lokaciji. Skratili smo tako našim turistima duge trenutke čekanja kroz ćaskanje o odmoru na otocima i, naravno, cijeni koju za to moraju platiti.


Zadovoljni cijenama


Slovenca Blaža uhvatili smo prije ukrcaja na trajekt za Dugi otok koji je za njega nova destinacija.


– Idemo u Božavu, Dugi otok. Prvi put smo na Dugom otoku. Bili smo tri godine na Kamenjaku, ali željeli smo probati nešto drugo. Što smo do sada vidjeli, sviđa nam se. Sad ćemo vidjeti kakav će biti Dugi otok. Put trajektom traje sat i četrdeset minuta, u jednom smjeru košta 50 eura. To nije puno u usporedbi s autocestom. Ovo je očekivana cijena, podijelio je svoje mišljenje Blaž.
U parkiranom monovolumenu pronašli smo simpatičnu austrijsku obitelj koju čine Bettina, njen partner i njihovo dvoje djece. Malene Austrijance njihove igračkice nisu mogle dugo zabaviti, budući da su nestrpljivo iščekivali odlazak na plažu. Upravo su djeca razlog zašto se ova obitelj uputila na Dugi otok prvi put.


– Idemo na Dugi otok. Nikad nismo bili tamo, ne znamo što očekivati, ali baš nas zanima Dugi otok. Idemo tamo jer su naša djeca željela ići na more. Veselimo se ljetovanju i putovanju trajektom jer nam je ovo prvi put da putujemo trajektom. Cijene nemamo s čim usporediti, ali valjda su u redu, rekla je Bettina.


S djecom, doduše adolescentne dobi, putuje i Béla iz Mađarske, zajedno sa suprugom.


– Idemo na Dugi otok. To je predivan otok. Ljetovali smo tamo više puta, skoro svake godine. Cijene trajekta su u redu i redovito putujemo trajektom. Volimo hrvatske otoke – već smo bili na Krku, Cresu i Visu. Hrvatska obala i otoci su prekrasni i ako možemo, stalno ćemo se vraćati, izjavio je naš mađarski sugovornik.


Betina


Nema sadržaja


Na Dugi otok neće Jurgen iz Austrije kojemu je draži Iž, s obzirom na to da se tamo gotovo pa udomaćio.


– Putujem u Mali Iž. Godinama već dolazim na Iž. Jako mi se sviđa. Tamo imamo prijatelje pa je jednostvano vraćati se. Mirno je, družimo se, uživamo. Svaki put se veselim ljetovanju na Ižu, ispričao nam je ovaj Austrijanac vjeran voljenom otoku, dok su Pauline i Eliot iz Belgije već napravili minituru po zadarskom arhipelagu.


– Idemo na Dugi otok, a prije dva dana smo bili u Preku. Sviđaju mi se otoci, ali nema tamo puno sadržaja. Uglavnom su samo plaže i kuće, nema puno toga. Ako ljudi stvarno vole plaže i more, onda su otoci pravi izbor za njih, ali ako preferiraju više sadržaja, onda su gradovi na obali bolja opcija. Ovo mi je prvi put u Hrvatskoj, ali Eliot je već bio ovdje dva puta, kazala je Pauline.


Čisto more, prekrasne plaže i usporen ritam otočnog života ono je što turiste privlači na destinacije poput Dugog otoka, Iža ili Molata. Napuniti baterije u hladu borovine i pobjeći od gradskog šušura, kažu naši sugovornici, pravi je izbor za njih, makar za to morali potegnuti i preko mora.


Eliot i Paulina


Jurgen