Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

(NE)JASAN STAV

Priziv savjesti izjavilo deset liječnika zadarske Opće bolnice

Autor: Nikolina Lucić

22.09.2023. 14:30
Priziv savjesti izjavilo deset liječnika zadarske Opće bolnice

Foto: Arif SitnicaPitanje dostupnosti i sigurnog prava na pobačaj, javnozdravstvena je tema oko koje se već godinama lome koplja. Dok na jednoj strani priče stoje zagovaratelji prava na izbor žene da odlučili želi li iznijeti trudnoću ili ne, neovisno o propitivanju razloga njezina prestanka, s druge su strane zagovaratelji prava na život, najčešće okupljeni oko konzervativnih građanskih i vjerskih organizacija, kojima je cilj djelomično ili potpuno onemogućiti pristup pobačajima u zdravstvenim ustanovama.


Hrvatska je, kao i mnoge zemlje Europe, podijeljena između prava na život žene kakvim ga ona želi i prava na život nerođenog fetusa. Sve je više to društveno, a manje zdravstveno pitanje koje izaziva velike polemike i zbog kojeg je pristup na pobačaj u bolnicama sve teže ostvariv zbog liječničkog priziva savjesti, koji se ne odnosi samo na liječnike ginekologe koji bi izveli sam zahvat, već i na drugo medicinsko osoblje koje bi asistiralo u zahvatu.


Zakonska obveza


Upravo smo zato ovu temu prokomentirali s Dubravkom Finkom, predsjednicom Udruge za prava pacijenata »Zadarski pacijent«, koja je još jednom naglasila kako je pobačaj zdravstvena usluga koja ženama treba biti dostupna u svim zdravstvenim ustanovama.
No, lepeza liječnika i medicinskog osoblja koja se poziva na priziv savjesti u nekim sredinama pobačaj čini skoro pa nemogućim, što u kombinaciji sa širokom društvenom osudom žena koje se za njega odluče, sam čin ponekad pretvaraju u nemoguću misiju.– Svaka žena ima pravo na zdravstveno siguran pobačaj unatoč prizivu savjesti, jer svaka je zdravstvena ustanova u kojoj se on zakonom izvodi zakonom dužna osigurati pacijenticama tim koji će pobačaj obaviti.


Iako postoje razne definicije i opravdavanja priziva savjesti, on na kraju dana ne smije biti preprekom ženi da kao pacijentica iskoristi svoja prava kao zdravstvenog osiguranika, koje joj se na zahtjev ne može zabraniti ili onemogućiti, pojašnjava dr. Finka.


Kako bismo i saznali koliko je pobačaja izvedeno u zadarskoj Općoj bolnici, upit smo uputili ravnatelju zadarske Opće bolnice Željku Čulini, koji nam je kazao kako je u Službi za ginekologiju i opstetriciju zaposleno 15 specijalista ginekologije i opstetricije, od kojih je jedan liječnik na dopunskom radu i jedan liječnik na radu u nepunom radnom vremenu, te četiri specijalizanta ginekologije i opstetricije.


– U odnosu na broj pobačaja u 2022. godini kada je učinjeno 150 pobačaja na zahtjev, ove godine, zaključno s kolovozom, bilo je 108. Priziv savjesti izjavilo je 10 liječnika, kazao nam je Čulina, što znači da se čak 53 posto liječnika na zadarskoj ginekologiji poziva na priziv savjesti.


Uzimajući u obzir relativnu konzervativnost zadarskog društva, kao i lakoću kojom se ponekada osuđuje žene koje zatraže pobačaj, računica od 53 posto liječnika u našoj bolnici koji se pozivaju na priziv savjesti, čak je i iznenađujuća.


Inducirani je pobačaj u Hrvatskoj, kao i u svim zemljama, zakonski reguliran i moguće ga je učiniti u zdravstvenim ustanovama na zahtjev žene do desetog tjedna trudnoće, a nakon toga samo ako je ugroženo zdravlje žene ili ploda na prijedlog liječničke komisije.


Dino Stanin/PIXSELL


Na potezu Ministarstvo


Čak i kada su korisnici prava na tzv. prigovor savjesti, koji je u najvećem broju slučajeva usko vezan uz religiozne i moralne stavove te ne žele obavljati zahvat prekida trudnoće, pa u tom slučaju govorimo o odbijanju vršenja legalnog pobačaja na zahtjev, obaveza liječnika s prigovorom savjesti je da o svojoj odluci pravodobno izvijesti pacijenticu i uputi ju drugom liječniku koji joj može pružiti stručnu medicinsku pomoć.


Bez obzira na prigovor savjesti liječnika, zdravstvene ustanove su dužne osigurati liječnički tim za obavljanje pobačaja.


– Potpuni izostanak prava na prekid trudnoće na zahtjev je izravno kršenje zakona i ne predstavlja samo ugrožavanje zdravlja i prava pacijentice, već je zakonom utuživo i podložno ne samo zakonskom, već i stručnom kažnjavanju, pojašnjava dr. Finka, ističući s druge strane kako se odbijanje izvršavanja pobačaja kazneno ne kažnjava, jer Komora čak i podržava pravo na priziv savjesti ili se samo benevolentno izjašnjava o kršenju prava pacijentica.


– Kako bi se napokon stalo na kraj situacijama u kojima žene, kako bi ostvarile pravo na pobačaj moraju putovati u druge gradove, ili još gore u inozemstvo, Ministarstvo zdravstva napokon mora zauzeti jasan stav o pravu na priziv savjesti, te ga zakonski regulirati, kako bi se pacijenticama u svim bolnicama osigurao zdravstveno siguran pristup pobačaju na zahtjev, ističe dr. Finka, naglasivši kako priziv savjesti još uvijek nije etički jasno definiran, zbog čega i imamo situaciju da u nekim bolnicama skoro svi ginekolozi, medicinske sestre i anesteziolozi, ako je njihova prisutnost tijekom pobačaja potrebna, iskorištavaju pravo na priziv savjesti.