Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

O ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

Zubčić: Izglasani dokumenti prepuni grešaka, nejasnoća i nelogičnosti

Autor: Iva Bucić

22.09.2023. 13:20
Zubčić: Izglasani dokumenti prepuni grešaka, nejasnoća i nelogičnosti

Foto: Arif SitnicaKada je oporba u četvrtak napustila sjednicu Županijske skupštine Zadarske županije, preostali vijećnici u roku od 23 minute raspravili su i izglasali 25 točaka dnevnog reda, istaknuo je u petak na novinskoj konferenciji predsjednik Klub vijećnika SDP-a Jure Zubčić. Pri tom naglašava da su izglasani dokumenti prepuni grešaka, nejasnoća i nelogičnosti, pa kolege vijećnike iz HDZ-a Zubčić naziva profesionalnim dizačima ruku.


– Cijelo vrijeme rada u Županijskoj skupštini izražavamo žaljenje jer nemamo s kime raspravljati, uz nekoliko iznimki. Pozivam vijećnike HDZ-a da se ubuduće pripreme, pročitaju materijale jer su ih građani za to izabrali, a ne da županu Božidaru Longinu pokorno dižu ruku, poručio je Zubčić.


Objasnio je da je oporba u četvrtak sjednicu napustila prije glasovanja jer je Klub SDP-a u proceduru bio uputio izmjenu Poslovnika, kako bi se sjednica Skupštine snimala i uživo prenosila.S obzirom na to da aktualni sat nije bio prenošen, oporba je iz protesta napustila sjednicu.
Zubčić je na medijskoj konferenciji istaknuo neke od nelogičnosti koje se mogu pronaći u različitim dokumentima koje je 20 vijećnika izglasalo bez rasprave. Upozorava, tako, da je među izglasanim dokumentima bez rasprave prošao dokument kojim HDZ otvoreno promovira privatiziranje zdravstva.


– Izglasavanjem Odluke o davanju suglasnosti Psihijatrijskoj bolnici Ugljan za osnivanje prava građenja vladajući HDZ po prvi put priznaje i otvoreno promovira privatizaciju zdravstva. U tom dokumentu piše da je nositelj prava građenja dužan nove objekte te komercijalizirati usluge koje bi pružao klijentima, istakao je Zubčić.


Pogodovanje investitorima


Podsjetio je i na humanitarnu akciju prikupljanja odjeće za pacijente u PB Ugljan te istaknuo još jednu zanimljivost koja se može uočiti u istom dokumentu. Naime, cijena kvadrata u elaboratu je procijenjena u rasponu od 160 do 233 eura, a Općina Preko istovremeno atraktivna zemljišta koja su također prvi red do mora prodaje za manje od 35 eura po kvadratu.


– Pričali smo već o Ljoka resortu i o Sitno Holdingu i o tome kako je Općina Preko na istom tom području, malo dalje, u Lukoranu, pogodovala investitorima i oni su u uvali Mačjak Šumljak prodali za 34,88 eura po kvadratu, kazao je Zubčić.


Zubčić, osim toga, upozorava na drugi problematičan dokument.


– U Izvješću Županijske uprave za ceste (ŽUC) piše da Županijska skupština, sukladno zakonu donosi godišnje planove rekonstrukcije i održavanja županijskih cesta. Mi to na županijskoj skupštini nikada nismo vidjeli, naglašava Zubčić.Umjesto županijske skupštine, kako je slučaj u drugim županijama, Plan održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta treba odobriti župan.


– Ista ta Županijska uprava za ceste, nakon naših upozorenja da izvješća nisu točna, odnosno da je nemoguće da imate u 30 dana 90 dana dežurstava zimske službe, odjednom odbijaju predati specificirane troškove održavanja, upozorava Zubčić.


Treći dokument u kojima su uočili više nelogičnosti je Izvješća o provedbi Plana razvoja Zadarske županije.


– Jedna od točaka na sjednici bila je Izvješća o provedbi Plana razvoja Zadarske županije, koji podnosi agencija ZADRA NOVA. Ta agencija već sustavno podnosi dokumente upitne kvalitete, s hrpom grešaka. Na primjer, navodi se da u Zadarskoj županiji ima 175.63 doktora.


Zanimljivo je da se broj ljudi može izražavati decimalnim brojem. A isti broj je i naveden pod brojem članova operativnih snaga civilne zaštite na 10000 stanovnika. Inače, sama Opća bolnica Zadar ima preko 180 liječnika, kazao je Zubčić.


Inzistiranje na transparentnosti


Osim toga, u istom se dokumentu spominje da je udio stanovnika priključen na vodoopskrbu je pao s 92 na 87 posto, iako je u međuvremenu prema podacima Vodovoda povećan broj priključaka povećan, a broj stanovnika smanjen.


– To dovodi u pitanje cijelu dokument. Netko tko piše i čita ta izvješća ima problema s elementarnom matematičkom logikom, poručuje Zubčić.


Zubčić je na konferenciji također naglasio da neće prestati postavljati pitanja o potencijalnim pogodovanjima, bez obzira na to kako se netko zove.


Naime, na aktualnom satu sjednice Skupštine SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković župana je pitala plaća li firma njegova sina privezište za pet gumenih brodica, na što joj je Longin odgovorio da ne dira u njegovu obitelj.


– Jutros smo poslali upit Naturi Jaderi da dostavi sva koncesijska odobrenja koja su u posljednjih pet godina izdali za prijevoz putnika u uvali Saharun, na zaštićenom području Dugog otoka. Imamo informaciju da je isto poduzeće lani prevozilo putnike bez koncesijskog odobrenja, kazuje Zubčić.


Osim toga, najavio je da neće prestati inzistirati na transparentnosti. Primjerice, u polugodišnjem Izvještaju o radu upravnih tijela, o kojem vijećnici također nisu raspravljali, navodi se kako je održano pet Kolegija župana na kojima je doneseno 78 akata.


– Župan laže kada kaže da su na te kolegije pozvani mediji. Zadnji objavljeni dokumenti objavljeni s Kolegija župana datiraju iz 2021. godine. Već dvije godine mediji, javnost i vijećnici nemaju pristup dokumentima i aktima koji izlaze s Kolegija župana, istaknuo je Zubčić.