Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

SASTANAK U PARIZU

Macron i von der Leyen traže od Kine da pritisne Rusiju u svrhu završetka rata

Autor: Hina

06.05.2024. 21:09
Macron i von der Leyen traže od Kine da pritisne Rusiju u svrhu završetka rata

Foto: ReutersFrancuska i Europska komisija rekle su u ponedjeljak kineskom predsjedniku Xiju Jingpingu da žele da on iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala svoj rat u Ukrajini, ističući pritom da Europska unija neće posustati u svojoj podršci Kijevu.


Predsjednik Emmanuel Macron ugošćuje kineskog čelnika u njegovu prvom posjetu Europi u pet godina i razgovarao je s njim i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen u Parizu dok nastoje pokazati ujedinjenu frontu u pitanjima od trgovine do Ukrajine.


Kina je ojačala trgovinske i vojne veze s Rusijom posljednjih godina kad su SAD i njegovi saveznici nametnuli sankcije objema zemljama, posebno Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu 2022.
Kinesko-ruska trgovina dosegla je rekord od 240,1 milijardu dolara u 2023., što je 26,3 posto više u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci kineske carine. Kineske isporuke Rusiji skočile su 46,9 posto u 2023., dok je uvoz iz Rusije porastao 13 posto.


Zapadne sile posebno su zabrinute da bi Peking mogao dostavljati oružje Moskvi i zaobilaziti postojeće sankcije na materijale koji se mogu koristiti i u civilne i u vojne svrhe.


“Računamo da će Kina iskoristiti sav svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala ruski agresorski rat protiv Ukrajine”, rekla je von der Leyen novinarima nakon trilateralnog sastanka u Elizejskoj palači u Parizu.


Macron je rekao da je koordinacija s Kinom oko Ukrajine “apsolutno odlučujuća”.


Dvoje europskih čelnika željelo je naglasiti Xiju da su unatoč trenutnim teškoćama Ukrajine odlučni u tome da je i dalje podržavaju i da Peking mora shvatiti da će sukob vjerojatno potrajati, a zapadne sile nisu spremne napustiti Kijev, rekli su diplomatski izvori.


Zapadne sile već više od godinu dana pokušavaju uvjeriti Kinu da Rusiji ne pruža vojnu potporu.


Diplomatski izvori rekli su da je Xi jasno dao do znanja da Peking ne namjerava isporučivati ​​oružje Moskvi i da je spreman razmotriti pitanje materijala dvostruke namjene koji omogućavaju ruske ratne napore.


Rekli su da će sada morati vidjeti hoće li se obveze pretvoriti u djela. EU trenutno raspravlja o mogućim sankcijama protiv nekih kineskih tvrtki.


Kineski državni mediji citirali su Xija koji je rekao da sve strane žele skori prekid vatre, povratak mira u Europi i izbjegavanje daljnje eskalacije.


“Kina nije stvorila ukrajinsku krizu, niti je strana u njoj”, rekao je Xi, citirajući državne medije. “Cijelo vrijeme Kina je snažno radila na olakšavanju pregovora za mir”, dodao je.


Očekuje se da će ruski predsjednik Vladimir Putin kasnije u svibnju otputovati u Kinu, a to bi moglo biti njegovo prvo putovanje u inozemstvo u novom predsjedničkom mandatu.