Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

„ODGOVORNO UŽIVAJTE U LJETOVANJU"

Ovih dana provodi se distribucija letka za građane i turiste na hrvatskom i engleskom jeziku

Autor: Portal ZL

18.06.2024. 14:37
Ovih dana provodi se distribucija letka za građane i turiste na hrvatskom i engleskom jeziku

Foto: Luka JeličićRavnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i ove godine uoči nadolazeće protupožarne i turističke sezone provodi niz preventivnih aktivnosti koje uvelike utječu na smanjenje štete i posljedica izvanrednog događaja. Na području RH ovih dana se provodi distribucija informativnog letka za građane i turiste na hrvatskom i engleskom jeziku „ODGOVORNO UŽIVAJTE U LJETOVANJU“ svim JLP(R)S, pa tako i na području Zadarske županije. Informativni letak se dostavlja i svim turističkim zajednicama, kampovima, hotelima te nacionalnim parkovima i parkovima prirode u cilju što bolje informiranosti naših građana i turista te odgovornog ponašanja u situacijama u kojima se mogu zateći.


Suradnja i koordinacija


Prioritet je sigurnost građana i turista. Operativne snage sustava civilne zaštite  kontinuirano  se opremaju, osposobljavaju i uvježbavaju. Velika je odgovornost i na lokalnim zajednicama koje na svojoj razini i teritorijalnoj  nadležnosti mogu doprinijeti smanjenju nastanka izvanrednog događaja, kao i svih pravnih subjekata kojima je turizam primarna ili dopunska djelatnost. Jedan od izazova lokalne zajednice je osiguranje evakuacijskih smještajnih kapaciteta u turističkim destinacijama sa potrebnom infrastrukturom. Za građane i turiste Iznimno je važno naučiti ponašati se u kriznim situacijama, prepoznati nadolazeću opasnost, slušati upute nadležnih službi i pratiti obavijesti o upozorenjima. Ukratko, suradnja i koordinacija na svim razinama jamči smanjenje rizika od katastrofa.Preventivne i pripremne aktivnosti
Početkom godine provedene su pojedine preventivne aktivnosti na razini lokalnih zajednica održavanjem sjednica stožera civilne zaštite. Kontinuirano se provode inspekcijski nadzori inspektora Ravnateljstva civilne zaštite koji u suradnji s policijskim službenicima i inspektorima Državnog inspektorata provode pojačane požarno preventivne nadzore. Službenici Ravnateljstva civilne zaštite Službe civilne zaštite Zadar provode  edukacije građana i učenika osnovnih škola o pravilnom postupanju u izvanrednim događajima, o zaštiti i spašavanju te o važnosti broja 112 za sve žurne službe.


Broj 112


Pruža brzu, jednostavnu i učinkovitu vezu sa žurnim službama. Pozivom na broj 112 omogućuje se brzo aktiviranje i usklađivanje žurnih službi  čija se aktivnost u turističkoj sezoni višestruko povećava u odnosu na ostale mjesece u godini


Priprema građana za izvanredne situacije


Smanjenje rizika od katastrofa je posao svih nas. Edukacijom građana povećava se individualna pripravnost, te se građani lakše prilagođavaju situacijama u kojima su ugroženi, odnosno ukazuje se na pravilno postupanje u takvim (ne)prilikama.  Na službenim kanalima Ravnateljstva civilne zaštite mogu se pronaći mnogobrojne upute za građane kako se trebaju ponašati u izvanrednim situacijama, ovisno o kojem se riziku radi (požar, poplava, suša, potres…). Objavljene su i upute (tiskani i video materijali) za postupanje za  osobe s invaliditetom  koji su izrađeni u sklopu projekta SEE ME koji Ravnateljstvo civilne zaštite provodi na temu izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom u hitnim situacijama.