Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Stručnjak pri Županijskoj komori

CHARTER TURIZAM Katičin: Nakon dvije fantastične sezone, doživjeli smo hladni tuš!

Autor: Nikolina Lucić

18.06.2024. 12:55
CHARTER TURIZAM Katičin: Nakon dvije fantastične sezone, doživjeli smo hladni tuš!

Foto: OLIVE ISLAND MARINA SUTOMIŠĆICACharter turizam tradicionalno je jedna od jačih grana domaće turističke industrije. No, nakon prvotnog pandemijskog šoka i posljedične pomame za charterom kao oblikom izolacije, mjehurić je puknuo! Charter industrija ove godine tako, ovisno o regiji, očekuje pad prometa od osam pa čak do 20 posto! Zaključak je to našeg sugovornika, dugogodišnjeg stručnjaka u charter branši Marina Katičina, predsjednika Strukovne skupine pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter, pri Županijskoj komori Zadar.


– Nakon dvije fantastične poslovne godine, ove smo doživjeli hladni tuš! Očekivano, mogu kazati, jer nakon dvije godine rasta poslovanja, uvjeti na tržištu, globalna kriza i inflacija, učinili su svoje. Dodatno, mnoge nautičare svake sezone neugodno iznenađuje i činjenica da raste cijena tranzitnog veza te kako ona nije usklađenja i ravnomjerna duž obale, zbog čega posljedično osjećaju kako su prevareni i da za svoj novac nisu dobili uslugu primjerene kvalitete, istaknuo je Katičin.


Pukotine u bukingu


Predsezona je, dodao je, bila solidno popunjena, no prve su se pukotine u bukingu primijetile već krajem siječnja, nakon sajma u Dusseldorfu.
– Sezona će zasigurno biti grbava i teška i neće biti na razini prošlogodišnje. Tomu je više faktora. Nogometno prvenstvo uzet će nam zasigurno komad kolača, a ne pomaže nam niti inflacija i opća gospodarska kriza, naročito na njemačkom tržištu. Charter je kao branša uvijek atraktivan, naročito na našoj obali, koju možete godinama posjećivati i uvijek otkriti nešto novo. Kao sektor smo također atraktivni za nova ulaganja, a u prilog nam ide i činjenica da Hrvatska ima najveću svjetsku charter flotu, pojasnio nam je Katičin, naglasivši kako, pak, s druge strane, na poslovanje negativno djeluju efekt ulaska u eurozonu i poskupljenja izazvana inflacijom.


– Povećanje smještajnih kapaciteta iznosi oko 10 posto. Ne bih se složio s tezom da je Hrvatska postala preskupom destinacijom. Više-manje smo na istoj razini kao i druge mediteranske destinacije, no ono što nam radi štetu je predrasuda da su nautičari uvijek bogati gosti. Sve su destinacije zbog inflacije skuplje. U toj je situaciji vrijednost za novac i kvaliteta usluge najvažniji faktor. Naš je problem činjenica da kvaliteta usluge nije ujednačena, te problematika neujednačenosti cijena za iste usluge diljem obale, kazao je Katičin.


Nautičari su, kaže nam, zahtjevna skupina gostiju. Nema lake zarade. Zato je, pojašnjava, ponuditi visoku kvalitetu proizvoda i usluge minimum kojim se može privući klijenta.


– Nakon zime provedene po sajmovima i u raznim marketinškim projektima, žalosti nas vidjeti kako mnogi subjekti u turizmu još uvijek imaju prevelika očekivanja od same industrije, vodeći se idejom da se u turizmu ne može ne uspjeti, poručio je Katičin.


MARIN KATIČIN, FOTO: Arhiva ZL


I nautičari važu troškove


– No, već vam sada mogu kazati kako mi na razini industrije ove godine očekujemo pad prometa od osam do dvadeset posto, istaknuo je Katičin, koji smatra kako se napokon treba shvatiti kako i nautičari važu troškove, naročito Nijemci, koji su u gospodarskoj krizi.


– Zakon ponude i potražnje naravno čini svoje, kao i činjenica da će se većina turista uputiti u najpopularnije destinacije. Važno je stoga pomiriti poslovne interese i želju za zaradom sa zaštitom okoliša i održivim turizmom. U protivnom će nautička industrija samo još više patiti. Prve smo poteškoće primijetili već na sajmu u Dusseldorfu. Na terenu je zapravo igra živaca između turista koji traže što jeftinije pakete i ponuditelja koji do zadnjeg trena čekaju da snize svoje usluge i proizvode. Gosti čekaju last minute popuste uz rabate i to u špici sezone, rekao je Katičin, naglasivši kako su cijene zbog inflacije ipak rasle.


– Zbog svega navedenog zato u srpnju i kolovozu imamo slobodnih kapaciteta. Zbog toga smatram kako se trebamo othrvati nametnutoj tezi kako smo preskupi. Postpandemijski se mjehur zato potpuno raspršio! Turisti se djelomično odlučuju za druge oblike odmora, tako da je pred nama uistinu teška špica sezone. Sve što se dešava na tržištu zato je prilika da bolje promislimo poslovanje i već se sada počnemo pripremati za 2025. godinu, poručio je Katičin.


Treba imati realna očekivanja od turizma, zaključak je našeg razgovora, uz naglasak kako se strategije poslovanja, ali i troškovi trebaju dugoročno planirati. Tek tada, uz odmak od last minute ponuda koje ruše cijenu usluga, charter industrija će napokon stajati na stabilnijim temeljima.