Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PROJEKTI

NOVI PROJEKTI U VRANI Pakoštanima odobren novac za projektnu dokumentaciju...

Autor: Goran Šimunov

18.04.2024. 16:52
NOVI PROJEKTI U VRANI Pakoštanima odobren novac za projektnu dokumentaciju...

Foto: TZ OPĆINE PAKOŠTANEZelenu biciklističku, pješačku i edukacijsko-interpretacijsku infrastrukturu prirodne baštine Vrane želi graditi Općina Pakoštane kojoj je na nedavnom javnom natječaju odobreno čak 118.479,99 eura iz javnog natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Nacionalnog fonda oporavka i otpornosti (NPOO) za pripremu projektno tehničke dokumentacije za navedenu infrastrukturu.


Iz Općine su nam potvrdili kako su već raspisali javnu nabavu za izradu studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi te je u tijeku izbor ponuditelja. Nakon toga će se raspisati javna nabava za izrađivače projektno-tehničke dokumentacije, a koja će se izraditi u rokovima predviđenim ugovorima o dodjeli, najkasnije do svibnja 2025. godine.


Procjena troškova


Govoreći o tome koliko će stajati sama izgradnja spomenute infrastrukture i u kojem roku bi se mogli završiti radovi u Općini Pakoštane kažu kako će sve referentne parametre oko obuhvata ovog kompleksnog projekta biciklističko – pješačke infrastrukture, uključivo procjene troškovnika, pa tako i troškovnike radova, ali i analize mogućnosti dobiti realizacijom prije svega studije izvodljivosti te samim projektima s troškovnicima. Dodaju kako će se izradom dokumentacije omogućiti da se projekt može kandidirati za financiranje iz nacionalnih i međunarodnih programa financiranja.
– Dugoročni cilj razvoja općine s fokusom na povećanju kvalitete života stanovništva, uz smanjenje emisija CO2, moguće je postići kroz mjere koje će utjecati na različite aspekte života u zajednici, unaprjeđenjem javnog prijevoza i izgradnjom biciklističkih staza, kao i smanjenjem uporabe osobnih automobila, potom poticanjem razvoja održive poljoprivrede i gospodarstva te poticanjem razvoja održivih i inovativnih grana turizma, ističu u Općini Pakoštane.


Smanjenje prometnih gužvi


Postojeća prometna mreža na području ove općine prvenstveno je prilagođena prometovanju motornih vozila te na cijelom njenom području nema izgrađene kvalitetne biciklističke infrastrukture. Općina Pakoštane putem različitih projekata nastoji popularizirati korištenje bicikala kao alternativnog oblika javnog prijevoza, što će dovesti do smanjenja prometnih gužvi i povećanja sigurnost prometa. Uređene biciklističke staze postale bi nova, atraktivna turistička ponuda koja bi iskoristila mogućnosti nerazvijenih područja unutrašnjosti ove općine, a njihovo uređenje bi unaprijedilo i turističku ponudu Zadarske županije.


Projektom izgradnje zelene biciklističke, pješačke i edukacijsko-interpretacijske infrastrukture prirodne baštine Vrane povezat će se sve najvažnije znamenitosti i vrijednosti ovog naselja. Nastojat će se osigurati što konkretnije koristi za sve lokalne dionike počevši od pružatelja smještaja, lokalnih OPG-ova, ugostitelja te postojećih atrakcija, ali će naglasak biti na informiranju, educiranju, promicanju, očuvanju, zaštiti te održivom korištenju prirodne baštine i biološke raznolikosti područja, budući da će se navedene poučne staze protezati diljem naselja Vrana i općine Pakoštane, tako da istodobno služe informiranju i educiranju lokalnog stanovništva, kao i njihovih gostiju.