Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SPELEOLOŠKA NEPONOVLJIVOST

"Centar izvrsnosti Cerovačke špilje" privukao 30 tisuća posjetitelja

Autor: Nikolina Lucić

26.09.2023. 10:00

Foto: PP VelebitNajveći turistički špiljski kompleks u Hrvatskoj – Cerovačke pećine kontinuirano privlači pozornost istraživača i posjetitelja, kako zbog svoje ljepote, tako i zbog posebnosti i neponovljivosti u speleološkom smislu. Osim što čuvaju još mnoge tajne i neistražene i neotkrivene prolaze, špilje su i dom mnogim endemskim vrstama, koje u potpunom mraku špilja ne postoje nigdje drugdje na svijetu. Upravo nas zato nije začudila informacija da je špilje od otvorenja »Centra izvrsnosti Cerovačke špilje« posjetilo preko 30 tisuća posjetitelja.


A otvorenjem planinarske staze »Crnopac«, koja se proteže ponad Donje Cerovačke špilje, povećava se broj posjetitelja koji su zaljubljenici u planinarenje i speleologiju.


Foto: Luka Jeličić


Terenske nastave


– Otkad smo otvorili vrata ‘Centra’ u lipnju prošle godine kontinuirano bilježimo rast posjeta i zanimanja, jer jedini smo špiljski kompleks koji je za posjete otvoren tijekom cijele godine, kazao nam je Matija Ivanetić, stručni savjetnik za komercijalne poslove, naglasivši kako svako razdoblje u godini ima svoju ciljanu publiku.
– Tijekom ljetnih mjeseci najveći broj posjetitelja dolazi u individualnom aranžmanu, dok je ostatak godine rezerviran najčešće za grupne posjete, čija nas je brojnost jako iznenadila ovog proljeća, pojasnio je Ivanetić, naglasivši kako već primaju rezervacije za jesen, kada i spremaju brojne radionice o flori i fauni pećina, kao i povećanje broja učeničkih posjeta, koji dolaze na terensku nastavu.


Mario Šaban, ravnatelj PP Velebit, podsjetio nas je kako je realizacija projekta »Centra izvrsnosti Cerovačke špilje« bio je jedan od najvećih izazova od osnutka ustanove u koji su se upustili svjesni svih rizika, te ga uspjeli realizirati i provesti do samog kraja.


Špilje su, iako fizički iscrpljujuće, prilagođene posjetiteljima svih dobi, a u to smo se uvjerili i tijekom našeg posljednjeg posjeta, kada smo strmu šumsku stazu koja vodi do pećina dijelili s austrijskom obitelji koja je uspješno izvršila misiju upoznavanja s jednim od najkompleksnijih pećinskih sustava Europe. Pozorno su slušali naše vodiče i uživali u igri sjenama koje špiljske formacije pretvaraju u životinje i filmske junake.


Matija Ivanetić, Foto: Luka Jeličić


Planovi i projekti


– Mnogobrojne prepreke koje su nam se našle na putu nisu nas uspjele spriječiti u provedbi ovako složenog projekta nego su nas naučile kako nastaviti u istom tempu prema drugim i još složenijim. U proteklom razdoblju pripremali smo i proveli prijavu za dva velika projekta čije su pojedinačne vrijednosti preko četiri milijuna eura, a radi se o PCP-u koji provodimo u suradnji sa općinom Jasenice te projekt uobnove Planinarskog doma »Gojtanov dom« na Visočici koji provodimo u suradnji s Ličko-senjskom županijom. Projekti su prijavljeni na poziv za dodjelu bespovratnih sredstava »Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti« objavljenog od strane Ministarstva turizma i sporta, te ako prođemo na oba poziva očekuje nas veliki posao, najavio je Šaban, kazavši kako ih od manjih projekata koje planiraju provesti u sljedećoj godini, čeka proširenje kapaciteta upravne zgrade u Gospiću kao i nova zapošljavanja kako bi povećali produktivnost rada ustanove. U tijeku je provedba projekta uređenja šetnica unutar zaštićenog krajolika uvale Zavratnica u vrijednosti 400 tisuća eura te sanacija kulturnog dobra »Kudin most« u vrijednosti 15 tisuća eura koji je bio oštećen u bujičnoj poplavi sredinom svibnja ove godine, zaključio je Šaban.


Mario Šaban, ravnatelj Parka prirode Velebit, Foto: Arhiva NL