Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

TRAŽE POMOĆ GRADA

Nasadi traže četiri grobara, nitko se nije javio na natječaj

Autor: Marina Vlakić

24.03.2023. 09:01
Nasadi traže četiri grobara, nitko se nije javio na natječaj

Foto: Arhiva ZLGradska tvrtka Nasadi ne pamti ovakvu situaciju – objavili su već četvrti natječaj za zapošljavanje grobara, međutim nisu zaprimili niti jednu jedinu molbu za posao. Natječaj traje još nekoliko dana, no direktor Josip Krnčević otvoreno kaže kako im se nitko neće javiti, kao ni na prethodnim natječajima. Doduše, na zadnji se natječaj javilo dvoje ljudi, no jedan je izdržao svega par dana, a drugi je odmah pobjegao.


Direktor Nasada zbog ovakve je situacije bio na sastanku s rukovodstvom Grada Zadra kako bi zajedno pronašli rješenje jer hitno trebaju nove ljude, što znači da bi im trebalo ponuditi bolje uvjete, osobito sada u predsezoni kada se turističke i ugostiteljske tvrtke otimaju za radnike.


Naime, dio kandidata koji se javi na natječaj u početku povjeruje kako bi mogao raditi ovaj posao, no čim dođu na prvi pogreb ili moraju dovesti pokojnika u mrtvačnicu i odjenuti ih, prepadnu se i pobjegnu. Problem su i plaće koje ne prate težinu posla, pa ova komunalna tvrtka već godinama muku muči sa zapošljavanjem grobara.


Zapali u tešku situaciju
Riječ je o doista specifičnom zanimanju koje ne može obavljati svatko jer traži jake i smirene ljude koji će i u najtežim situacijama pri preuzimanju pokojnika, primjerice, u teškim životnim situacijama, ostati sabrani. A takvih je sve manje jer i oni najjači često pokleknu pred ovakvom vrstom posla, tražeći one manje stresne.


O situaciji sa zapošljavanjem grobara možda najbolje kazuje podatak da se na čak dva natječaja zaredom nije javio apsolutno nitko, a poražavajuće rezultate jednako tako daje i najnoviji natječaj iako je uvjet za prijavu na natječaj tek završena osnovna škola.


Nasadi su stoga zapali u vrlo tešku situaciju, pa i sam direktor kaže kako više jednostavno ne znaju što će napraviti. Plaća je u prosjeku iznosila 664 eura (5.000 kuna), no grobari na osnovicu imaju i radni staž, putni trošak, marendu, prekovremene sate i razne dodatke kao stimulacije za rad u otežanim uvjetima, poput stimulacije za preuzimanje ili oblačenje pokojnika, što se smatra posebno teškim. Imaju, dakle, raznih dodataka na plaću i rade u dvije smjene, zato je o plaći teško i razgovarati, napominje direktor.


– Mi jednostavno više nismo atraktivan poslodavac, prosječna plaća s dodacima sada iznosi između 800 eura (6.000 kn) i 930 eura (7.000 kn). I zato samo mi znamo kako se snalazimo, a to je na sve moguće načine. Imali smo i sastanak u Gradu i iznijeli im ovaj naš problem, pa sada čekamo njihov odgovor, kaže direktor Krnčević, napominjući da se ovdje mora u obzir uzeti i činjenica kako nisu svi grobari uvijek na raspolaganju jer moraju koristiti godišnje odmore, a zbog prirode posla česta su i bolovanja.


Radnici stariji od 50 godina


Naime, Nasadi bi imali dovoljno radnika kada bi se radilo samo na Gradskom groblju, no tu su još i njihova groblja Belafuža, Kožino, Crno i Ploče. Posao traži mlađe ljude, međutim takvi im se rijetko jave te su kandidati uglavnom oni stariji od 40 godina koji su, često zbog stečaja firme, ostali bez posla i u poznim ga godinama teško pronalaze.


– Još uvijek imamo sastav pogrebnika starijih od 50 godina koji su tu počeli raditi kao mladi momci s 18 godina jer je tada ovo bio vrlo važan posao, ne manje važan od vozača Hitne pomoći ili sličnog. A danas ne možete pronaći djelatnika, no stvar je to i trendova jer su plaće takve kakve su.


Prije ste molili nekoga da vas zaposli u ovakvu službu jer je to bio dobar posao, ali više nije. Sada je bolje biti konobar u nekom restoranu ili malo boljem kafiću, nego imati bilo koji državni posao, jednostavno je takva percepcija javnosti, pojašnjava Krnčević.


Doista, posao pogrebnika često se smatra stigmatiziranom djelatnošću, zbog čega je i odaziv na natječaje za zapošljavanje posljednjih mjeseci iznimno loš, bolje reći nikakav.


Nasadima sada ostaje čekati odgovor Grada kako bi vidjeli hoće li doći do povećanja plaće jer iznos koji je direktor Krnčević spomenuo dobije se nakon pustih dodataka, osobito onog za preuzimanje ili odijevanje pokojnika, što sve manje djelatnika želi raditi – taj dio posla toliko je težak da firma za njega čak daje stimulaciju, no ni to više ne pomaže.