Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PROJEKT

Na Narodnom trgu predstavljen projekt 'Jedimo zdravo'

Autor: Tea Pavičić

20.04.2024. 13:20
Na Narodnom trgu predstavljen projekt 'Jedimo zdravo'

Foto: MATE KOMINA



U živopisnom okruženju Zadarske županije, inicijativa za promicanje zdravih prehrambenih navika u osnovnim školama dobila je novi poticaj kroz projekt “Jedimo zdravo”. Ovaj inovativni program, rezultat suradnje između Županijskog ureda, osnovnih škola Zadarske županije te Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, stavlja naglasak na usavršavanje kuharica osnovnih škola u pripremi zdravih obroka te njihovo uvođenje u školske jelovnike. Uoči službenog predstavljanja projekta Renato Kraljev, strukovni učitelj kuharstva/mentor  i Kristina Lončar, strukovna učiteljica slastičarstva/mentorica  iz HTUŠ-a Zadar s entuzijazmom su pripremili raznolike zdrave delicije koje su današnjim događajem ponudili svojim sugrađanima.


– Danas smo na Narodnom trgu u 10 sati započeli s predstavljanjem projekta ‘Jedimo zdravo’. Ovaj projekt fokusira se na usavršavanje kuharica iz osnovnih škola kroz edukaciju o mediteranskoj i dijetalnoj prehrani te kako ih uvrstiti u školske menij. Iako smo već imali određene menije za prehranu u školama, ovim projektom produbljujemo našu svijest o zdravijoj prehrani za djecu. Bitno je prilagoditi se njihovim navikama kod kuće te im olakšati prihvaćanje novih namirnica. Primjerice, potrebno je educirati ih o važnosti konzumiranja ribe, što može biti izazovno jer znamo da djeci nije uvijek privlačna ta namirnica. Stoga, važno je ponuditi im razumijevanje, objasniti zašto je zdravo i voditi dijalog kako bi shvatili koliko je to važno za njihovo zdravlje, izjavila je Kristina Lončar, strukovna učiteljica iz HTUŠ-a Zadar.


– Suradnja je bila glatka i bez ikakvih problema. Kada je Županijski ured kontaktirao ravnateljicu Dianu Radić Škara, kolega Renato i ja odmah smo prepoznali vrijednost projekta te smo s oduševljenjem pristali sudjelovati. Isto tako, tete kuharice su bile vrlo zadovoljne što smo se pridružili inicijativi. Temeljito smo pripremili svaki aspekt projekta – kako teoretski, tako i praktično. Cijeli proces od početka do kraja protekao je glatko i s mnogo entuzijazma s obje strane. Radujemo se što smo dio ove inovativne inicijative i nadamo se da će naš doprinos biti koristan za zdravlje i dobrobit naših učenika. Sve je počelo teoretskim dijelom, gdje smo se svi zajedno okupili kako bismo razmotrili plan aktivnosti. Nakon što smo razjasnili sve detalje, podijelili smo recepte i dodijelili zadatke. Zatim smo se posvetili praktičnom dijelu – pekli smo, kušali, isprobavali i degustirali naše kreacije, uzbuđeni iščekujući rezultate našeg rada, objasnila je mentorica.


Foto: Mate Komina


Udružili snage




Za današnju prigodu, Kristina Lončar,  Renato Kraljev i  vješte kuharice udružili su snage kako bi pripremili ukusne poslastice za događaj. Iako djeca nisu sudjelovala u pripremi hrane, za njih je bila organizirana posebna nastava i edukacija koja nije bila povezana s njihovim redovnim nastavnim programom. Cijeli projekt danas završava, a sada kreće prava akcija, ulazi se u fazu proizvodnje. Tek sada dolaze prave reakcije, kada se ovaj dio uklopi u cjelokupni aranžman. Očekuje se da će zajednica snažno reagirati na proizvode kada počnu stizati na scenu


– Veliki dio zadatka sigurno će biti u rukama učiteljica koje će vješto voditi djecu kroz svijet zdrave prehrane i nove okuse. One će preuzeti ključnu ulogu u približavanju djece zdravim prehrambenim navikama, potičući ih da istraže i okuse raznolikost zdrave hrane. Jer, kako kažu, ništa ne može zamijeniti okus prave, domaće juhe od rajčice, za razliku od one iz vrećice. Ono što je bit cijele priče je približiti one istinske okuse i sve one gušte koje nam hrana pruža, naglasila je Kristina.


Josipa Škalabrin, voditeljica novoosnovane zadruge “Okusi školu”, ističe kako su ove godine prvi put osnovali udrugu s raznovrsnim idejama. Iako još nemaju konkretan proizvod za predstavljanje, surađuju s kolegama iz restorana i slastičarstva kako bi pronašli proizvod koji će biti usmjeren prema turizmu. Njihova ambicija je promovirati Zadar kroz turističku perspektivu te se nadaju da će tijekom sljedeće godine njihova inicijativa zaživjeti i da će moći predstaviti svoje proizvode turističkoj zajednici, kafićima, restoranima i slično. Fokusirani su na sve što je povezano s prezentacijom turizma i Zadra. Današnja promocija predstavlja njihove prve korake, prikazujući proizvode koje su izradili učenici iz škole, pakirane u atraktivne paketiće s oznakama njihove zadruge. Na događaju je bilo organizirano otvoreno posluživanje, gdje su gosti imali priliku kušati razne zdrave varijante hrane. Učenici su se angažirali u predstavljanju svojih aktivnosti i same udruge. Na stolovima su se našle zdravije verzije omiljenih jela poput pudingića, štrudli, kockica s višnjama i sirom te raznih salata s krumpirom, rikolom, pohanim inćunima i drugim zdravim sastojcima. Ovo su bile samo neke od konkretnih primjera onoga što je bilo dostupno za degustaciju na događaju.


Foto: Mate Komina


“Dati im priliku da sami odluče”


– Teško je djeci nametnuti bilo što novo u današnje vrijeme, ali mi se trudimo postupno ih upoznavati s novim varijantama zdrave prehrane i poticati njihov interes za takav način života. Svjesni smo da djeca često biraju brzu i ukusnu hranu, iako nije uvijek najzdravija. No, uz suradnju roditelja i učitelja, vjerujemo da ćemo im moći postepeno ponuditi zdravije opcije i dati im priliku da sami odluče. Trenutno još uvijek poslužujemo užinu nakon odmora, ali prilagođavamo se mogućnostima i željama djece kako bismo svima udovoljili. Iskustvo je bilo izuzetno pozitivno, posebno jer su djeca aktivno sudjelovala u smišljanju jela, a s nestrpljenjem očekujemo da vide kako su njihovi trudovi rezultirali, izjavila je jedna od kuharica,  Branka Knežević iz Posedarja.


Marko Magaš, jedan od učenika iz 2G razreda HTUŠ-a s oduševljenjem je sudjelovao u predstavljanju njihove školske zadruge “Okusi školu” i proizvoda. Istaknuo je kako mu se sviđa ta ideja jer smatra da je važno otvoriti se novim iskustvima i okusima. Dodao je kako je ovo prilika za učenje i razvoj te kako se raduje što će zajedno s ostalim učenicima dijeliti svoje znanje i entuzijazam s drugima.


Ovaj događaj nije samo prilika za promociju novih proizvoda, već i za poticanje svijesti o važnosti zdrave prehrane i educiranje djece o njezinim blagodatima. Sudjelovanje i samih učenika pokazuje entuzijazam i spremnost za učenje i eksperimentiranje s novim okusima. Uz podršku učitelja, roditelja i lokalne zajednice, ova inicijativa ima potencijal postati ne samo obogaćujući dio školskog iskustva, već i dugoročni doprinos promociji zdravlja i dobrobiti među mladima.


Foto: Mate Komina