Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

zadarska zaštitnica

FOTO Mons. Puljić predvodio misno slavlje povodom svetkovine svete Stošije

Autor:

15.01.2023. 13:27
FOTO Mons. Puljić predvodio misno slavlje povodom svetkovine svete Stošije

Foto: Arif SitnicaPovodom blagdana svete Stošije, zaštitnice zadarske nadbiskupije, jutros je u katedrali svečano misno slavlje predvodio zadarski nadbiskup u miru, mons. Želimir Puljić.


U subotu je Sveta Stolica dala odobrenje mons. Puljiću da ode u mirovinu te ga tako razriješila dužnosti nadbiskupa zadarske nadbiskupije. U tome ima i simbolike budući da je riječ o 33 godišnjoj službi Puljića, a i Isus je imao 33 godine kada je umro i uskrsnuo.


– Sveta Stošija majka je zaštitnica svih crkava u zadarskoj nadbiskupiji. Sveta Stošija je živjela u teškim vremenima, u vremenima progona, mučenja, ali to je nije obeshrabrilo da pomaže kršćanima.
Drago mi je što božićno vrijeme ovdje, u zadarskoj nadbiskupiji traje upravo do 15. siječnja, do blagdana svete Stošije, ujedno i datuma međunarodnog priznanja suverene Hrvatske, u svojoj propovijedi rekao je Puljić.


Foto


Sv. Stošija - misno slavlje


avatar

Snimio: Arif Sitnica


15.01.2023. 12:25
Galerija

Foto: Arif Sitnica


Stoljećima zadarska nadbiskupija štuje ovu sveticu koja je zajedno s još jednim zadarskim svecem, svetim Krševanom pomagala kršćanima u 3. stoljeću, a koja je svoju vjeru i ljubav prema Kristu posvjedočila i rimskom perfektu.


– Hvala ti naša zaštitnice za silna djela, za to što si vjernike čuvala kao zjenicu oka. A kao nagradu za svoja djela štujemo je već stoljećima, naglasio je Puljić.


Na kraju svoje propovijedi istaknuo je kako je vjerno služio zadarskoj nadbiskupiji 13 godina, a na čemu mu je i zahvalio novi nadbiskup zadarske nadbiskupije Milan Zgrablić.