Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

kršćanska mučenica

Danas je svetkovina sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije

Autor: K.E.

15.01.2023. 09:00
Danas je svetkovina sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije

Svetkovina sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, svečano se slavi u nedjelju, 15. siječnja.


Za vrijeme Svečane Večernje mons. Zgrablić i mons. Puljić će uručiti ovogodišnja Priznanja sv. Stošije zaslužnim pojedincima i zajednicama aktivnima u životu svojih župnih zajednica.


U nedjelju, 15. siječnja, na svetkovinu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati predvodi umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić.


Svečano misno slavlje s početkom u 18 sati u katedrali sv. Stošije predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, uz koncelebraciju hrvatskih nad/biskupa i svećenika. Svete mise na svetkovinu sv. Stošije u zadarskoj prvostolnici još su u 7, 8 i u 9 sati.
Stošija, ili Anastazija, bila je kršćanska mučenica i svetica koja je umrla u Sirmiumu za vrijeme Dioklecijanovih progona. Osim njene smrti postoji malo pouzdanih podataka o njenom životu. Prema legendi, bila je Rimljanka iz visoko rangirane obitelji, djevica te udovica.


Udavši se preko volje za rimskog patricija Publija, odlučila je ostati djevicom, na što ju uvrijeđeni muž zatvorio u kućnu tamnicu i mučio glađu. Teške trenutke ublaživao joj je pismima podrške i ohrabrenja budući mučenik i svetac Krizogon (Krševan), također zaštitnik grada Zadra.


Zbog pomaganja zatočenim kršćanima i ustrajnosti u svojoj vjeri, na koncu je i sama zatočena te 25. prosinca 304. mučenički spaljena na lomači. Dugo vremena se štovala kao iscjeliteljica i egzorcistica. Njene relikvije se danas nalaze u zadarskoj katedrali svete Stošije.