Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

dan državnosti

Mikulić: Vijence za poginule više ne želimo polagati dan ranije!

Autor: Marina Vlakić

25.05.2023. 20:19
Mikulić: Vijence za poginule više ne želimo polagati dan ranije!

Foto: Arhiva ZLU povodu nadolazećeg Dana državnosti, zadarski mediji su dobili poziv Zadarske županije na polaganje vijenaca za sve poginule branitelje idućeg ponedjeljka. Međutim, samo koji sat kasnije došao je ispravak poziva kojim javnost izvješćuju o polaganju vijenaca – u utorak. Rezultat je ovo sastanka Koordinacije branitelja udruga Domovinskog rata na kojemu je odlučeno kako od ove godine vijence za poginule suborce više neće polagati dan ranije.


Dosta im je, kažu, prakse koju Županija provodi već godinama samo da na polaganje vijenaca ne bi morali dolaziti na praznik, već to učine dan ranije u vrijeme posla. Niti je korektno od branitelja, a još manje od političara, vijence za poginule polagati dan ranije, upozorava Ivica Mikulić, predsjednik županijske Koordinacije udruga.


Ovoj praksi treba stati na kraj


A političari su se, čini se, prepali njihova bojkota te datum odavanja počasti poginulim braniteljima brže-bolje prepravili u poziv za utorak. Naime, protekle je godine nezadovoljstvo branitelja kulminiralo zbog činjenice da je Dan državnosti bio u ponedjeljak, a iz Županije su dobili poziv za polaganjem vijenaca za petak, dakle tri dana ranije.
Udruge su u tome vidjele samo pokušaj političara za spajanjem vikenda s neradnim ponedjeljkom kako na praznik ne bi morali dolaziti niti na groblje odati počast poginulima. A ako im je stalo do poginulih branitelja, vijence će polagati na sam praznik. Ovoj praksi, ističe Mikulić, mora se stati na kraj jer oni koju su poginuli za Hrvatsku ne zaslužuju ovakvo ponašanje.


– Upravo smo završili sastanak Koordinacije i dogovorili se da u petak šaljemo poziv udrugama, gradonačelniku i županu te svim medijima, o tome da vijence polažemo na sam Dan državnosti, u utorak, nikako ne u ponedjeljak. Sjetite se samo prošle godine kada smo vijence morali polagati čak tri dana ranije, 27. svibnja, samo zato što nekome odgovara imati slobodan dan i ne dolaziti niti na groblje odati počast poginulima.O tome ćemo obavijestiti i župana i gradonačelnika, pa neka sami odluče žele li se pokloniti braniteljima na sam praznik, kako i zaslužuju za svoju žrtvu, ili će radi vlastitog komoditeta doći dan ranije, poručuje čelnik Koordinacije branitelja.


Jesu li poginuli to zaslužili?


U Županiji su ih očito poslušali jer su javnost naknadno obavijestili o promjeni datuma, čime su izbjegli vrlo neugodnu situaciju u kojoj bi ih branitelji javno osudili za ovakvo ponašanje. Udruge su to već učinile prošle godine kada su ih u našem listu kritizirale zbog spajanja vikenda i blagdana te nedolaska na polaganje vijenaca na sam praznik.


– Prema našim informacijama, u Županiji su već saznali da ćemo vijence polagati u utorak, pa ćemo sada vidjeti kakav će biti njihov potez. Saznao sam da su ostali začuđeni, a mene osobno nitko nije zvao, a nadam se da i neće. Red je red, a da nije korektno polagati vijence i po tri dana ranije, smatram da bi svakom normalnom čovjeku trebalo biti jasno.


Zašto je teško taj dan doći desetak minuta na groblje? Jesu li naši poginuli to zaslužili? Ja mislim da jesu, a neka političari to pokažu svojim primjerom idućih dana. Pozive smo poslali i policiji i vojsci, pa zadarskoj javnosti ostaje pratiti hoće li se odazvati taj dan i položiti vijence kako dostoji ili će ostati doma, poručuje predsjednik Koordinacije.


A, njegova je poruka očito došla do političara koji se ne žele zamjeriti braniteljima kako ne bi snosili političke konzekvence, osobito zbog činjenice da su im branitelji velika izborna baza te važan dio društva kojeg nikako ne žele okrenuti protiv sebe.