Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA

Učenici - poduzetnici predstavili svoje rukotvorine

Autor: Robert Hrkać

25.05.2023. 15:57
Učenici - poduzetnici predstavili svoje rukotvorine

Foto: Arif SitnicaSmotra učeničkih zadruga osnovnih i srednjih škola Zadarske županije okupila je brojne učenike iz 13 osnovnih i dvije srednje škole. Tome u prilog išlo je sunčano i toplo vrijeme koje je učenike izmamilo na ulice starog grada na izvanučioničke aktivnosti. Domaćin Smotre bila je OŠ Sveti Filip i Jakov, a povodom otvorenja ravnateljica škole domaćina, Gordana Kurtov obratila se okupljenima.– Ponosna sam što je našoj školi dodijeljena uloga organizatora, jer naša školska zadruga Đardin je među deset prvoosnovanih u Republici Hrvatskoj. Stoga mi znamo koliko je dodatnog rada, ustrajnosti, kreativnosti učitelja, koji sudjeluju u radu svojih zadruga, potrebno da bi danas bili ovdje.

Naravno, i ljubavi prema svom poslu i zato učiteljima velika hvala. Danas je možda više nego ikada prije našim učenicima potreban rad rukama uz neposredno druženje. Još kada je plod tog rada gotov uporabni proizvod i kada učenici shvate da su pravi mali poduzetnici, cilj je ispunjen.


Kroz šarolike štandove učenici su pokazali svu svoju kreativnost i vještine. Takav je bio i štand Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje i njihove zadruge ‘Iskrice’, koja je osnovana 2019. godine.– Za praktični rad odabrali smo čaj od masline, a to je rad vrtlarske skupine iz naše škole. Kod pripreme čajeva koristimo lišće koje nije tretirano pesticidima, a mi smo koristili lišće s naših stabala iz školskog vrta. Također, ponosni smo naše maslinovo ulje koje već dvije godine obrađujemo i izrađujemo, objasnili su Marul i Lana iz OŠ Š.K. Benje.


Na Smotri se predstavila i učenička zadruga “Boduli”, Osnovne škole Vladimir Nazor iz Neviđana s otoka Pašmana.– Budući da mi dolazimo s otoka Pašmana, kod nas je uvijek dominantna tema more, a svi naši proizvodi su tipično otočni, kazala nam je učiteljica talijanskog jezika Marija Bobić.