ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

tradicionalno darivanje

Liga protiv raka zadarskoj bolnica donirala zdravu hranu za pacijente

Autor: Đurđa Baljak

15.02.2024. 12:50
Liga protiv raka zadarskoj bolnica donirala zdravu hranu za pacijente

Foto: Mislav KlanacNedavno je obilježen Svjetski dan bolesnika, koji se tradicionalno slavi 11. veljače. Stoga, Liga protiv raka Zadar je tradicionalno odlučila darovati Općoj bolnici Zadar zdravu hranu za pacijente, a što su donirali otkrila je tajnica Lige protiv raka Zadar, Mirjana Dragičević.


– Liga protiv raka Zadar svake godine organizira donacije povodom Svjetskog dana bolesnika kako bismo pružili humanitarnu podršku. Ove godine, zadarski ribari su donirali tunu, uz dodatak maslinovog ulja te pekarskih proizvoda poput kolača i pogača.


Cilj ove inicijative je osigurati bolničkoj kuhinji namirnice za pripremu zdravog obroka za naše pacijente, izjavila je Dragičević, ističući kako je prikupljena količina hrane dovoljna za sve hospitalizirane pacijente.
Osim ove plemenite geste, Liga protiv raka Zadar, osnovana davne 1967. godine, kontinuirano radi na poboljšanju zdravstvenog standarda onkoloških pacijenata u Zadarskoj županiji te educira lokalno stanovništvo o važnosti preventivnih pregleda.


Tako je OB Zadar u suradnji s njima otvorila i podračun za prikupljanje sredstava za nabavu linearnog akceleratora, aparata za terapiju zračenjem onkoloških pacijenata.Različite akcije


U ime bolnice, Slavica Zubčić Krišto, dr. med., izrazila je zahvalnost donatorima, Ligi protiv raka Zadar, istaknuvši važnost zdrave prehrane za pacijente tijekom liječenja.


– Zahvaljujemo se Ligi protiv raka Zadar na donaciji zato što je našim pacijentima izuzetno bitna zdrava prehrana. To će im svakako pomoći da bolje podnesu liječenje, kazala je doktorica Zubčić Krišto.


Prije nekoliko dana Opća bolnica Zadar je svečano obilježila 32. Svjetski dan bolesnika, kako ističu na svojoj službenoj web stranici, u suradnji s Odjelom za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru kroz niz aktivnosti. Medicinsko osoblje i studenti su u Poliklinici proveli oko 250 preventivnih mjerenja razine tlaka i šećera u krvi.


Istovremeno, na Odjelu za transfuzijsku medicinu održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kojoj se odazvalo 22 osobe, pokazujući solidarnost i humanost u podršci zdravstvenom sustavu.


U duhovnom segmentu, u bolničkoj kapelici Gospe od zdravlja, održana je prigodna misa, pružajući duhovnu potporu pacijentima i osoblju. Dodatno, svim pacijentima na svim odjelima podijeljeni su letci s porukom Pape Franje s iskrenom željom za njihovim brzim oporavkom, što je svakako dodatni poticaj i podrška u njihovom liječenju.