Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

»Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija«

Izložba o izložbi u Arheološkom muzeju

Autor: Matea Guzalić

25.06.2024. 17:59
Izložba o izložbi u Arheološkom muzeju

Foto: MISLAV KLANACArheološki muzej Zadar poziva sve ljubitelje umjetnosti na otvorenje izložbe »Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija«, hommage izložbi »Ispričat ću ti priču«, sutra u 19:30 sati u Arheološkom muzeju Zadar.


Ova izložba predstavlja svojevrsni hommage izložbi »Ispričat ću ti priču«, koja je od 2016. do 2024. gostovala u dvadeset gradova diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Pri postavljanju u različitim muzejskim i galerijskim prostorima izložba je doživljavala transformacije.


Zbog interesa drugih muzeja koji su željeli ugostiti izložbu »Ispričat ću ti priču«, ona je, u odnosu na prvo postavljanje u Arheološkom muzeju Zadar 2015. godine, obogaćena sa 130 reprezentativnih grobnih priloga od stakla, keramike, jantara, zlata, bjelokosti itd. te kopijama nadgrobnih ploča. Uz audio-zapis, izložbi je dodan i kratki film o arheološkim istraživanjima dijela antičke nekropole u Zadru te fotografije izloženog materijala. Takav novi postav izložbe upotpunio je i prošireni katalog.
Okosnicu izložbe »Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija« činit će prošireni postav izložbe »Ispričat ću ti priču«, a s pomoću plakata bit će predstavljeni svi muzeji i gradovi domaćini u kojima je ona gostovala. Cilj je prikazati pogrebne običaje autohtonog stanovništva te u kolikoj su se mjeri oni mijenjali za vrijeme rimske dominacije na prostoru velikih provincija Dalmacije, Panonije, Mezije.


Naravno, bilo je gostovanja i u muzejima koji u svom fundusu nemaju antičke grobove, ali i oni donose svoju priču jer u vremenu vladavine careva od Augusta do Konstantina, pa i dalje, svagdje se rađalo, živjelo, radilo, gradilo, trgovalo, robovalo i, naposljetku, umiralo. Stoga, neka izložba »Ni sasvim ista, ni sasvim drugačija« bude poticaj za buduću međumuzejsku suradnju u sklopu koje bi se razgovaralo o problemima s kojima se susreću istraživači nekropola na kojima se pokapalo autohtono i pridošlo stanovništvo u razdoblju od 1. st. prije Krista do 5. st. poslije Krista