Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

FOTOGRAFIJE DIVLJINE

Izložba koja predstavlja raskoši Velebita, ali i naš odnos prema prirodi

Autor: Matea Guzalić

16.03.2024. 15:15
Izložba koja predstavlja raskoši Velebita, ali i naš odnos prema prirodi

Foto: Arif SitnicaRewilding Velebit zaklada ovog je petka predstavila svoj dugogodišnji rad na zaštiti prirode Velebita izložbom radova nagrađivanih domaćih i stranih fotografa i biologa. Tako su u prostoru Gradske lože, u organizaciji Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar i Rewilding Velebit zaklade, izložene fotografije Nina Salkića, Daniela Allena, Gorana Šafareka i Vedrana Slijepčevića, a koje pobliže prikazuju divlje životinje, pejzaže i prirodu, što posjetiteljima stavlja fokus na važnost obnavljanja i očuvanja prirode.


Kako ističe kustosica Dora Lovrić, riječ je o izložbi koja obuhvaća naš odnos prema prirodi te koja nas podsjeća da trebamo čuvati prirodne vrijednosti koje nas okružuju.


Foto: Arif Sitnica


Uživanje u prirodi


– Izložba obuhvaća trideset predivnih fotografija koje pobliže prikazuju ljepotu i divljinu Velebita. Međutim, ova izložba nije samo o raskošima Velebita, već je i o našem odnosu prema prirodi. Neka nam ove fotografije budu podsjetnik da trebamo čuvati, održavati i po potrebi obnavljati prirodne vrijednosti koje nas okružuju. To ne radimo samo za nas, već i za buduće generacije koje će, nadam se, također imati priliku uživati u prirodi u njezinom izvornom stanju, kazala je Lovrić.
Riječ je, dakle, o fotografijama koje prikazuju divlje životinje u njihovom prirodnom okruženju, velebitske pejzaže i prirodu općenito, čime se želi ukazati na važnost očuvanja ovog bisera Mediterana. Marija Krnjajić, voditeljica Rewilding Velebit tima, objasnila je princip rada zaklade koja stoji iza ove hvalevrijedne izložbe.


Foto: Arif Sitnica


– Ovo je zasigurno jedna od mnogobrojnih prilika u kojima sam posebno ponosna na posao kojim se bavim. Rewilding Velebit zaklada neprofitna je organizacija osnovana u svrhu promicanja povratka divljoj prirodi te podizanja svijesti o potrebi očuvanja divljeg svijeta na Velebitu. Naš rad posvećen je buđenju divljine u prirodi Velebita, koji za nas predstavlja jedan od najljepših zaštićenih prostora divljine, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj mediteranskoj Europi, objasnila je Krnjajić osvrnuvši se i na sam koncept »rewildinga«.


– Riječ je o prepuštanju prirodi da se pobrine sama za sebe, budući da smatramo kako upravo priroda zna najbolje upravljati sobom. Želimo prirodnim procesima pomoći u stvaranju divljih staništa s većom bioraznolikošću i posljedično tome prirodu koja je otpornija na klimatske promjene, objasnila je voditeljica Rewilding Velebit tima.


Foto: Arif Sitnica


Oduševljen autorima


Ovom je događaju nazočio i HDZ-ov saborski zastupnik Rade Šimičević koji je svojim govorom službeno otvorio izložbu za sve posjetitelje.


– Naprosto sam oduševljen autorima koji su napravili ove fotografije. Ništa nas ne može očarati kao ljepota prirode i ljepota divljine. Iskoristim svaki svoj slobodan trenutak za odlazak na Velebit koji me svaki put iznova oduševi i vjerujem da svi koji dođu na ovu izložbu neće zažaliti ni trenutak, izjavio je Šimičević.


Foto: Arif Sitnica


Rewilding Velebit zaklada usmjerena je na aktivnosti stvaranja slobodnog koridora za divlje životinje, koji je preduvjet za stabilnu i otpornu populaciju najugroženijih vrsta. Važan dio rada Zaklade je razvoj održivog turizma baziranog na prirodnoj baštini te uživanju u doživljaju prirode i tradicijskog načina života. Zaklada promovira i pomaže suživot ljudi s divljim životinjama na Velebitu kako bi čovjek na ovom području mogao sigurno i mirno živjeti i raditi te kako bi životinje sačuvale svoje prirodno stanište.


Misija je Rewilding Velebit zaklade da planinski masiv Velebita bude široko prepoznat kao jedno od najljepših, najdivljijih, najvećih, najbolje zaštićenih i najpoznatijih područja divljine u mediteranskoj Europi. Ovom izložbom posjetitelji će moći pogledati djelić rezultata višegodišnjeg rada Zaklade na podivljavanju Velebita, no prvenstveno će imati priliku upoznati ili ponovno vidjeti divljinu Velebita, ljepotu njegovog biljnog i životinjskog svijeta. Izložba je otvorena do 2. travnja.